©Reuters
©Reuters

Gde je nestala bavarska disciplina: Bajern u smiraj prelaznog roka gasi požare u odbrani i veznom redu

Vreme čitanja: 3min | sre. 30.08.23. | 11:35

Šampion Nemačke još nije kompletirao tim za aktuelnu sezonu, glavne mete premijerligaški fudbaleri

Nemačka disciplina tradicionalno je jedan od aduta Bajerna, međutim aktuelno leto donelo je odstupanje Bavaraca od nepisane klupske politike i unelo haotičnu situaciju za pojmove minhenskog kluba.

Za razliku od niza prethodnih sezona koje je nemački gigant dočekivao sa timom zategnutim pod konac, na početku aktuelne takmičarske godine slika je značajno drugačija. Tri zvanična duela već su iza Bajerna, a kraj prelaznog roka gotovo je praktično iza ugla, dok je situacija na Alijanc Areni daleko od idealne, pre svega usled deficita konkurencije na defanzivnim pozicijama. Saga oko Harija Kejna i angažman doskorašnjeg centarfora Totenhema ostavili su u senci činjenicu da Tomas Tuhel nije zadovoljan opcijama na poziciji defanzivnog veziste, dok su se u međuvremenu otvorila i pitanja štopera i desnog beka.

Izabrane vesti

Kao da je posle najvećeg transfera u istoriji kluba od 100.000.000 evra, posle potisa jednog od najboljih napdača današnjice i čoveka kojeg je Karl Hajnc Rumenige još leta 2021. godine počeo da ubeđuje da je Alijanc arena avantura u koju mora da se upusti, rukovodstvo bavarskog giganta pomislilo "Lako ćemo..."

Ali dogodilo se nesaglasje Tuhela i uprave oko pojačanja. Nemački trener čitavog leta insistira na šestici, dok je stav čelnih ljudi kluba bio da je tim dovršen i spreman za izazove koji ga čekaju. Smatrajuči da Jozua Kimih i Leon Gorecka nisu defanzivno adekvatne opcije, nemački strateg je od rukovodstva zatražio angažman "šestice", a kao glavna opcija, kako je danas javio Bild, nametnuo se Žoao Paljinja iz Fulama. Angažman igrača londonskog kluba predstavljaće složen poduhvat usled činjenice da su cene igrača i tržište na Ostrvu generalno izmakli kontroli, te je za očekivati da posle devetocifrenih obeštećenja za Mojzesa Kaiseda i Deklana Rajsa ni Fulam ne pusti svog igrača za "mrvice". Paralelno se kao opcija zarešenje glavobolja u Minhenu pominje i Konor Galager, član Čelsija, dok bi više muva jednim udarcem Bajern mogao da reši angažmanom Erika Dajera.

Naime, izvesni odlazak Bendžamina Pavara u Inter otvoriće pitanje raspoloživih snaga Bajerna u defanzivi i predstavljati povod za reakciju minhenskog kluba. Posle prelaska Josipa Stanišića u Bajer Leverkuzen, rastanak sa još jednim defanzivcem uticao je da se značajno skrati niz opcija u Tuhelovoj rotaciji, te je šampion Nemačke već krenuo u razmatranje potencijalnih pojačanja i u odbrambenoj liniji.

Na radaru Bavaraca našlo se nekoliko imena, a prema informacijama Bilda, među konkurentima da zaduže dres bundesligaša su Trevo Čaloba iz Čelsija i član Totenhema Erik Dajer. Fudbaleri iz Premijer lige dobro su poznati Tuhelu koji je pre dolaska u Minhen godinu i po dana predvodio Čelsi. Nemački strateg u prethodnom periodu isticao je da mu je neophodna dodatna opcija na poziciji defanzivnog veziste te bi Dajer mogao da predstavlja vrlo dobro rešenje usled činjenice da je sposoban da odgovori na zadatke na pozicijama štopera i desnog beka, ali i u veznom redu. Pored dvojca engleskih defanzivaca, prema tvrdnjama istog izvora, na oku Bajerna je i mladi Armel Bela Kočap iz Sautemptona.

Iako je izvesno da prelazni rok i angažman pojačanja nisu završeni u šampionu Bundeslige ostaje pitanje koliko novca će Bajern biti spreman da uloži posle kupovine Kejna za 100.000.000 evra i upola jeftinijeg Kim Jae Mina. Nagoveštaj da đe klub oprezno gledati ka narednim angažmanima istakao je i predsednik Nadzornog odbora Bajerna i siva eminencija kluba Uli Henes koji je nedavno u jednom intervjuu poručio da veruje da Tuhel na raspolaganju ima tim top-klase i dodao da je strategu predočeno da može da postigne mnogo sa aktuelnim igračkim kadrom.


tagovi

Trevo ČalobaErik DajerBenžamin PavarBajern MinhenŽoao PaljinjaKonor Galager

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara