Gerd Miler, naš Luka i niko više

Vreme čitanja: 2min | čet. 06.12.18. | 21:01

Nemci na dnevnom nivou vade spektakularne brojke Ajntrahtovih napadača...

Ajntraht iz Frankfurta ima odličnu sezonu iza sebe, a Adi Hiter u aktuelnoj ozbiljno preti da nadmaši prošlogodišnje rezultate Nika Kovača. Fudbaleri nekadašnjeg šampiona Nemačke, osvajača UEFA kupa i finaliste Kupa šampiona gotovo svakodnevno pune stranice sportske štampe širom Evrope. I to najčešće kroz čudesnu statistiku navalnog trija Rebić - Jović - Ale, ili eventualno kroz brojke tandema Jović - Ale.  

Podatak da je neko od ove trojice igrača učestvovao kod postizanja 29 od 30 pogodaka Ajntrahta ove sezone (dakle, gol ili asistencija) već smo imali prilike sretnemo nakon utakmica 13. kola, a ono što je sada aktuelno jeste činjenica da su Jović i Ale blizu dostignuća Aleksa Majera i Harisa Seferovića, dvojice napadača kluba iz Frankfurta koji su u sezoni 2014/15. imali dvocifren učinak kada su u pitanju golovi. Majer je te godine brojao do 19, a Seferović do 10, međutim to je učinak za celu sezonu. Jović pogotkom protiv Volfzburga stigao do 10. gola, Ale je trenutno na devet. Njih dvojica, jasno je, do dabl-dabla mogu već u prvom delu sezone. Do zimske pauze u Bundesligi ostale su još četiri utakmice. Reklo bi se vrlo realna mogućnost postoji...

Izabrane vesti

Novinari Kikera pozabavili su se još nekim zanimljivim statističkim podacima. Recimo, ovo je treći najefikasniji start Ajntrahta u istoriji kluba (u sezoni 74/75 posle 13 kola postigli su 38 golova, a 93/94 u istom periodu godine 21), međutim za nas je mnogo zanimljivije da su nemačke kolege zbog jednog podatka u istu rečenicu morale da stave čuvenog Gerda Milera, po mnogima najvećeg golgetera svih vremena, i našeg Jovića. Naime, nijedan igrač mlađi od 21 godine još od Bajernovog bombardera i sezone 1966/67. nije uspeo da posle 13 kola na kontu ima 10 pogodaka. Računajući i prošlu sezonu Srbin na kontu ima 18 bundesligaških golova, a s takvim učinkom u dresu ovog kluba, u istim godinama, mogao je da se pohvali samo Valter Behtold.

Jovićev partner u špicu Sebastijan Ale prvi je asistent lige (sedam nameštenih golova) i on takođe postavlja standarde. Samo pet igrača imalo je bolji učinak od njega posle 13 odigranih kola i to otkako se vodi statistika u Nemačkoj: Daglas Kosta (12), te Kevin De Brujne, Ozil, Brazilac Dijego Fabijan Ernst (po devet) 

Naravno, pred tandemom Jović - Ale ima još dosta izazova. Na primer, dostizanje klupskih rekordera Bernda Helcebajna i Ridigera Vencela koji su u sezoni 1976/77. postigli po 20+ golova. Helcebajn je završio sa 24, Vencel sa 20. 

Kada je Bundesliga uopšte u pitanju apsolutni rekorderi među tandemima jesu Grafite i Edin Džeko iz Volfzburga. U šampionskoj sezoni Vukova (2008/09) njih dvojica zajedno su dali 54 gola! Brazilac 28, Džeko 26.  


tagovi

Luka JovićSebastijan AleAnte Rebić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara