Geret Beri (©Reuters)
Geret Beri (©Reuters)

Geret Beri završio karijeru i ostavio domaći zadatak Džejmsu Milneru

Vreme čitanja: 3min | čet. 27.08.20. | 17:59

Fudbaler sa najviše nastupa u istoriji Premijer lige okačio kopačke o klin posle 22 godine

Četiri kluba, 22 godine profesionalnog fudbala, rekordnih 653 nastupa u Premijer ligi – konačno rešenje je Geret Beri koji je u 39. godini odluči da stavi tačku na prebogatu karijeru. Vezista, koji je najveći deo karijere proveo u Aston Vili (11 godina, 441 nastup u svim takmičenjima) tik iza sebe ostavio je legende poput Rajana Gigsa i Frenka Lamparda, a ozbiljan domaći zadatak dao je Džejmsu Milneru, jedinom aktivnom fudbaleru sa liste top 10 igrača sa najviše premijerligaških utakmica u nogama.

Fudbaler Liverpula na svom kontu ima 538 nastupa, 115 manje od Berija tako da 34-godišnjem Milneru neće biti dovoljne ni tri sezone u kojima bi odigrao svaku od 38 utakmica. I u takvom scenariju koji zvuči poprilično nerealno, falila bi mu jedna utakmica da se izjednači sa Berijem.

Izabrane vesti

Da se vratimo na apsolutnog rekordera. Beri je na pomenute 653 utakmice zabeležio 53 gola i 64 asistencije, a ozbiljan staž ima i u engleskom državnom timu. Za selekciju Tri Lava nastupao je od 2000. do 2012. godine, a dres reprezentacije nosio je ukupno 53 puta.

Nakon više od decenije u Aston Vili u kojoj je započeo seniorsku karijeru, 2009. prešao je u Mančester Siti, klub za koji je odigrao 175 utakmica uz osam golova i 18 asistencija. Period na Etihadu bio je Berijev najplodonosniji u vidu trofeja, pošto je sa Građanima osvojio prvenstvo u sezoni 2011/12, odnosno FA kup 2011. Usledio je četvorogodišnji period na Gudisonu (prvu sezonu odigrao je kao pozajmljeni igrač Sitija), a za Everton je igrao 155 puta, da bi briljantnu karijeru okončao u Vest Bromvič Albionu čiji je dres nosio od 2017. godine.

Bivši klubovi su se putem društvenih mreža prisetili bivšeg veziste i odali mu počast za sve što je napravio u prebogatoj karijeri. Postavlja se pitanje ko će stići Berija ukoliko Džejms Milner poklekne. Najbliži aktivni fudbaler posle igrača Liverpula je Mark Nobl sa 382 premijerligaška nastupa, ali legenda Vest Hema uveliko gazi 33. godinu. Većina igrača iz kluba 300 je već u poznim fudbalskim godinama, pa deluje da bi Hari Kejn (210) ukoliko odluči da celu karijeru provede na Ostrvu, mogao da skine Berija sa trona, ali bi napadač Totenhema morao da igra skoro do 40. godine. Činjenica je da novog rekordera nećemo dobiti bar još tri sezone, a možda će Beri decenijama da gospodari.


 


tagovi

Geret Beri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara