Dušan Tadić (©Reuters)
Dušan Tadić (©Reuters)

Heitinga vratio Tadiću plejmejkersku ulogu i od tada Ajaksu u Holandiji niko ne može ništa

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.03.23. | 12:42

Kopljanici će pobedonosni niz sa novim strategom pokušati da nastave ovog četvrtka od 21.00 na gostovanju drugoligašu De Grafšapu u četvrtfinalu nacionalnog kupa

Ne menjaju se brljotine prethodnika preko noći, zato je Ajaks i eliminisan iz Lige Evrope prošle nedelje. Ipak, Kopljanici pod palicom novog trenera Džona Heitinge izgledaju znatno bolje i ponovo su glavni favorit za osvajanje duple krune. Važan korak ka ostvarenju tog cilja mogli bi da naprave ovog četvrtka od 21.00 časova, kada će gostovati De Grafšapu u četvrtfinalu Kupa Holandije.

Prethodni šef stručnog štaba Alfred Šrojder ekipu je napustio posle remija sa Volendamom (1:1) 26. januara. Odmah ga je zamenio Heitinga, a sa njim je Ajaks na domaćoj sceni ostvario šest pobeda iz isto toliko mečeva.

Izabrane vesti

Praktično jedini neuspeh sa novim strategom aktuelni prvak Holandije je ostvario u Berlinu protiv Uniona, od kojeg je izgubio sa 3:1. Izuzev tog meča, generalno je utisak „novog“ Ajaksa veoma dobar.

Holandski mediji su ujedinjeni kada je pitanje uzroka: Bolje se koristi kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić. Šrojder je svog najiskusnijeg i najkreativnijeg fudbalera nepotrebno gurao na krilo, gde je on i igrao nekada ranije, dok su njih dvojica sarađivali u Tventeu. Na 18 mečeva Tadić je sa te pozicije postigao tri meča.

21.00: (12,0) De Grafšap (7,25) Ajaks (1,20)

Mučio se generalno Ajaks tokom većeg dela sezone sa organizacijom napada, prosto je nedostajao čovek u sredini, kada napadači povuku napred. Prepoznao je to Heitinga, vratio je Tadića u sredinu terena iznad napadača i dao mu svu slobodu u igri. Epilog toga: Četiri gola i pet asistencija na šest mečeva pod novim trenerom.

E sad, da li će Tadić da igra protiv De Grafšapa ili ne, niko ne može da tvrdi sa sigurnošću. Od dolaska Heitinge Srbin je odigrao svaki minut, možda je vreme da ga protiv drugoligaša u kup utakmici odmori i isproba još nekog fudbalera u ulozi plejmejkera.

Objektivno, Ajaksu nije neophodan najjači sastav da bi izašao na kraj sa 13-plasiranim timom na tabeli Erstedivizije, bez obzira na to što se igra u Dojtinhemu i što je De Grafšap vezao dve pobede u prethodna dva meča.

Jedino što je sigurno, nećemo na terenu u veznom redu gledati Keneta Tejlora, pošto je on povređen. To bi trebalo da znači da će se Mohamed Kudus malo spustiti na njegovu poziciju, a šansu u startnoj postavi čekaju Fransisko Konseisao i Brajan Brobi. Videćemo koga će od njih dvojice Heitinga da pošalje na teren.

Poslednji put su se Ajaks i De Grafšap sastali u sezoni 2018/2019 u Erediviziji, tada su Kopljanici zabeležili dve ubedljive pobede, sa po 8:0 i 4:1. U polufinale su se već plasirali Fajenord i trećeligaš Spakenburg, dok će pre susreta u Dojtinhemu od 18.45 časova da gledamo duel PSV Ajndhovena i Den Haga.

------------------------

Na redu je nova runda Mozzart Prognozzera i šansa za osvajanje vrednih novčanih nagrada. Glavna premija je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

------------------------

HOLANDIJA, KUP - ČETVRTFINALE

Utorak

Utreht - Spakenburg 1:4 (0:1)

/Duvikas 64 - Vink 12, Admiral 59, Artijen 66, Van der Linden 75/

Sreda

Herenven – Fajenord 0:1 (0:0)

/Himenez 80/

Četvrtak

18.45: (1,12) PSV (10,0) Den Hag (17,0)

21.00: (12,0) De Grafšap (7,25) Ajaks (1,20)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kup HolandijeDušan TadićDe GrafšapAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara