Kol Palmer nakon izjednačujućeg gola protiv Sitija (Reuters)
Kol Palmer nakon izjednačujućeg gola protiv Sitija (Reuters)

Hladan kao Palmer - Sitijevo dete je Čelsijev čovek

Vreme čitanja: 4min | pon. 13.11.23. | 10:48

Čelsijev letošnji lov na Palmera imao je etiketu "strogo poverljivo"...

Malo ko tako dobro režira drame kao fudbalska sudbina. Eto recimo, Frenk Lampard je proveo, najveći deo karijere u Čelsiju, a onda poslednje godine profesionalnog fudbala, kada je već iz vizure Plavaca postao 'istrošeni velikan', rešio da provede u MLS-u. Otišao je u Njujork Siti, ne sluteći da će ga Siti grupa usmeriti na šestomesečnu pozajmicu u Mančester. Ali tu priča tek počinje, jer ga je Manuel Plegrini već u petom kolu Premijer lige, u 78. minutu poslao na teren da spašava Građane, baš protiv Čelsija. Sedam minuta kasnije, Lamps je traljavo zahvatio loptu u šesnaestercu, ali neobjašnjive sile su se postarale da ona završi u golu. Nikome tog dana nije bilo teže nego Englezu, sasvim jasno se sa njegovog lica čitala potištenost dok su Čelsijevi navijači na Etihadu malodušno ćutali.

Drugačije je bilo sinoć sa Kolom Palmerom. Ne, Palmer nije legenda jednog velikana koja je prešla u redove drugog. Palmer je engleski supertalenat koji ove sezone ne bi dobio veliku minutažu kod Pepa Gvardiole. I zato je Čelsi ugrabio šansu i poslednjeg dana prelaznog roka za rizičnih 47.000.000 evra, budući da je reč o neafirmisanom igraču, ugrabio 21-godišnjaka. Palmer je sinoć, u najboljoj utakmici od starta sezone u evropskom fudbalu savršeno izveo penal za neverovatnih 4:4, za bod Čelsija koji vredi poput pobede. A onda - led na licu U21 reprezentativca Engleske, zbog kojeg bi "krilatica hladan kao špricer" mogla da preinači u "Hladan kao Palmer".

Izabrane vesti

Da, Palmer od starta sezone izvodi penale za Čelsi, ali koliko golobradih mladića njegovih godina znate koji bi onako autoritativno poslali loptu skoro u 90 iz penala za vađenje iz ponora... Protiv najmoćnijeg tima na svetu, u petom minutu nadoknade?

"Palmer... Ima 3/3 sa bele tačke u dresu Čelsija. Biti u njegovim kopačkama (u ovom trenutku)... Kol Palmer... Sitijev dečak je Čelsijev čovek! Četiri od četiri, ne možete tražiti više od ovoga... 20-godišnji momak iz Vajdenšoa, na obroncima Mančestera, doveden da veruje u Mančester Siti... Njegova velika odluka da letos napusti Mančester, da promeni nijansu plave boje... I evo ga sada ovde, sa poslednjim udarcem, promenio je dinamičnu završnicu jedne spektakularne utakmice...", ovako je jedan od najlegendarnijih engleskih komentatora Piter Druri ispratio Palmerov zalet ka lopti, pogodak i proslavu gola kojim je Pepu Gvardioli pokazao da je ipak pogrešio kada je javno rekao da Palmer u aktuelnoj sezoni neće mnogo igrati kod njega.

Mogao je Palmer da ostane na Etihadu i čeka priliku koja bi retko došla... Da se pomiri sa mrvicama. Ali kada se Čelsi javio, odlučio je da izađe iz zone konfora i postane deo jednog od najambicioznijih, a svakako najskupljih evropskih projekata na duge staze. I, napustio je klub u kojem je proveo deceniju i po, u kojem je zarolao loptu još kao predškolac.

“Prvi put sam igrao protiv Mančester Sitija. Imam ogromno poštovanje za klub u kojem sam proveo 15 godina. Bilo je sjajno videti neke prijatelje", rekao je Palmer nakon meča.

Očigledno su mu nedostajali Foden, Haland, Bernardo, Dijas i Griliš... U jednom trenutku je Palmer pokušao da se infiltrira među stare drugove, da špijunski uhvati koji delić Sitijevog plana za igru, ali ga je Haland, s osmehom na licu odgurnuo.

Postoje oprečna mišljenja na temu da li je Mančester Siti pogrešio prodavši Rahima Sterlinga Čelsiju. Transfer politika Građana je da ukoliko stigne prava ponuda, ne staju na put igračima koji žele da napuste klub. Sterling nije bio apsolutno standardan u poslednjoj sezoni u Sitiju, poželeo je da ode, a sinoć je bio žila kucavica Čelsija i uz pogodak za 2:1, odigrao jednu od najboljih utakmica od dolaska u Čelsi. Međutim, prodaja Jamajčanina koji nastupa za Englesku retko se baš spočitava Pepu Gvardioli jer Sterling je Sitiju dao mnogo sa 339 nastupa, 131 golom i 95 asistencija.

Sa Palmerom je priča drugačija, počev od činjenice da je sedam godina mlađi od Sterliga, te da još ima status jednog od najvećih engleskih talenata, da je letos bio najbolji igrač Sitija u Superkupu Evrope protiv Sevilje i da, da ne beše njegove energije i izjednačujućeg gola u 63. minutu, teško da bi Građani podigli svoj prvi pehar Superkupa. Tu je naravno i ogroman prostor za napredak. Da, pogodak za 4:4 jeste glavni povod zbog kojih Palmer od jutros puni novinske stupce širom Velike Britanije, ali potencijal 21-godišnjaka isijavao je većim delom utakmice, naročito u 60. minutu kada je uzeo loptu na 40 metara od protivničkog gola i kao nožem kroz puter prošao kroz srce Sitijeve odbrane. Kada kažemo, prostor za napredak, mislimo i na završnicu te akcije, koja istina, nije bila sjajna.

Ali ma koliko Čelsijevi najsvežiji prelazni rokovi delovali šizofreno, partije i napredak Palmera pokazuju da klub ipak nije nasumično dovodio igrače. Ako je verovati Fabriciju Romano, trenutno najuticajnijem transfer ekspertu, Čelsijev letošnji lov na Palmera imao je etiketi "strogo poverljivo", jer su ga Plavci projektovali kao lidera tima u godinama koje dolaze.

Već su u londonskom klubu prezadovoljni onime što Palmer pruža, a golovi iz igre i asistencije će sigurno doći. Ipak je Kol tek 70 dana u klubu.



tagovi

Kol PalmerMančester SitiČelsi

Obaveštavaj me

Čelsi
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara