Vreme je za premijeru Orlova protiv Kostarike
Vreme je za premijeru Orlova protiv Kostarike

Hoćemo kosmičku Srbiju!

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.06.18. | 08:20

Vreme je za lep početak i veru da će neke druge sile biti uz Srbiju...

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Rusije)

Ne, nećemo ovog popodneva da gledamo nebesku Srbiju! Hoćemo - kosmičku Srbiju! Redovi iza vas predstavlju malu šalu i asocijaciju na to što će Orlovi udariti na Kostariku u Samari (14 časova), mestu koje je zbog ruskih projekata dugo važilo za zabranjenu zonu. Međutim, verujemo da je u jednoj od najvećih žitnica svetske sile selektor Srbije Mladen Krstajić dobro posejao i da će danas da požanje tri boda i trijumf koji će pomoći Orlovima da odskoče do fudbalske orbite, odnosno osmine finala Mundijala u Rusiji.

Izabrane vesti

Selektoru našeg tima ovo će biti sedmi meč na klupi Orlova. Imali su njegovi momci on sam i loše faze, trenutke potpune nemoći kao u sudaru sa Marokom i Čileom, ali verujemo da će Srbija danas na Kosmos areni predstavljati sublimaciju svega onoga što smo videli posle smene Slavoljuba Muslina. I da će stati na rep prokletoj tradiciji koja kaže da smo na premijeri prethodna dva Mundijala doživeli minimalne poraze (0:1).
"Imali smo savršenu atmosferu i odnos prema treningu. To mi je dovoljno da budem optimista pred prvi meč. Kostariku poštujemo, ali verujemo u naš potencijal, jer su ovde najbolji srpski igrači", glasila je poruka Mladena Krstajića.

Nekadašnji štoper Partizana mnogo se oslonio na stvaranje trijumfalne atmosfere i pravljenje kulta svlačionice. Možda je mnogo naučio iz tamnih slika prošlosti nabijenih aferama. Valjda nje želeo da mu se ponove iskustva Radomira Antića i Ilije Petkovića čiji brodovi su počeli da se ljuljaju još tokom same pripreme za Mundijal. Za sada deluje da problema u taboru Orlova nema. Ali, samo za sada.

Taktiku i uzvišene fudbalske misli je prepustio drugima, pre svih Milanu Rastavcu, verovatno smatrajući da je prvenstvo sveta turnir inspiracije. I da samo treba da našpanuje glavne snage Orlova i podigne im nivo kreacije na najvišu moguću tačku kako bi Kostarikanci pali. Ta selekcija iz Srednje Amerike je gotovo netaknuta u odnosu na prethodni Mundijal. Deluju stameno, disciplinovano i vrlo uigrano, ali...

Individualna moć biće u rukama Orlova. Tu dolazimo do uloge potencijalno najskupljeg srpskog igrača Sergeja Milinkovića Savića. Zbog njegovih vanserijskih moći selektor je žrtvovao Luku Miliojevića. Ne sumnjamo u motiv i suvi kvalitet možda i prve zvezde letnjeg prelaznog roka, ali... Uloga Mladena Krstajića u igri Sergeja Milinkovića Savića biće pre svega savetodavna i psihološka. Jer Srbi koji danas budu bili na Kosmos areni, kao i oni koji će pratiti meč kraj TV ekrana očekivaće da vezista Lacija pojede loptu. Da bude srpska verzija Lionela Mesija. Laičko mišljenje, ali će Sergej biti pod posebnom prismotrom. I tu ne može da očekuje pomoć. Igrama u Laciju izgradio se kao brendiran igrač.
"Sergej je za mene kao i svaki drugi igrač. Vidim da svi mnogo očekuju od njega, da ga opterećuju, ali polako", pokušao je da rastereti Sergeja, selektor Krstajić.


SRBIJA - KOSTARIKA (14.00)
Samara.
Stadion: Kosmos arena.

Sudija: Malag Dijediju (Senegal).

Srbija (4-2-3-1): Stojković - Ivanović, Milenković, Tošić, Kolarov - Milinković Savić, Matić - Tadić, Ljajić, Kostić - Mitrović.

Kostarika (5-4-1): Navas - Gonzales, Duarte, Akosta, Gamboa, Ovijedo - Guzman, Borhes, Ruiz, Bolanjos - Urenja.


Uz pretpostavku da ćemo se mučiti sa defanzivnim blokom Kostarike, pored Sergeja trodimenzionalnu ulogu imaće i Adem Ljajić. Naravno, svi očekujemo da Dušan Tadić bude na top nivou, ali vezistu Torina Srbija i dalje čeka. Još od kratkog spoja sa Sinišom Mihajlovićem i povratka u nacionalni tim, očekujemo od Ljajića da završi sa fudbalskim pubertetom i odigra jednu veliku utakmicu. Na velikom takmičenju. Jer njegov reprezentativni opus oslikan je samo u onoj utakmici u Albaniji. Malo, malo za igrača takvog kalibra. Dakle, Sergej, Ljajić i Tadić pre svih. Oni će biti ti koji će morati da poremete disciplinu Kostarike.

Kod njih se krije ključ. Ali daleko od toga da ostali neće imati značajnu ulogu. Uostalom, čuli smo od kapitena Aleksandra Kolarova da su u prethodne tri sedmice Orlovi bili ljudi i da su pobedili sujetu i želju za lošim navikama. Naše je da im verujemo, kao i da verujemo da je danas taj dan.

MOZZART KVOTE
Mitrović najbolji strelac Srbije na Mundijalu - kvota 2,20

Vreme je za lep početak i veru da će neke druge sile biti uz Srbiju. Kostarika deluje kao uigran tim, Srbija ima mnoštvo debitanta u takmičarskim mečevima. Ali nekada se dobija na foru i šibicarske fazone. I talenat poput Sergejevog i Ademovog. Možda je to ovaj dan. Možda danas sve postane moguće.

Mnnogo truda je uloženo da bi Srbija došla do Samare i Mundijala. Ova šansa ne sme da se propusti. 

GRUPA E - 1. kolo

14.00: (4,20) Kostarika (3,30) Srbija (2,00)
20.00: (1,45) Brazil (4,30) Švajcarska (7,75)

Foto: Star Sport


tagovi

fudbalska reprezentacija Srbijefudbalska reprezentacija KostarikeRusija2018

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara