Navijači Hajduka (©AFP)
Navijači Hajduka (©AFP)

Hrvatski Klasik: Hajduk s Krovinovićem napada Modre – pobeda ili oproštaj od borbe za krunu

Vreme čitanja: 4min | sub. 12.03.22. | 12:18

HNL: Splićani posle samo boda u prethodna dva kola moraju da uzmu tri protiv Dinama. Domaćin veruje u inspiraciju iskusnih Marka Livaje i Nikole Kalinića. Zagrepčani bez Ademija i Ivanušeca na Poljudu

Spektakl na Poljudu. Traži se karta više za najveći hrvatski derbi, današnji duel (18.00) Hajduka i Dinama u derbiju 27. kola HNL-a. Svih 30.000 karata je planulo još pre pet dana. Biće i 1.500 BBB, navijača Dinama (pet odsto od kapaciteta stadiona). Ovaj duel ljutih rivala bi mogao da odredi šampiona HNL-a.

U Splitu je mesecima euforija, Torcida želi krunu posle sušnih 17 godina. Vratio se ove zime u klub Nikola Kalinić, ali ne ide sve kako je zamislio litvanski stručnjak Valdas Dambrauskas. Poraz od Rijeka na Poljudu (1:3) i samo remi u Puli protiv Istre (1:1) upalili su alarm u redovima Hajduka pred veliki derbi sa šampionom i liderom šampionata. Pobeda ili oproštaj od borbe za krunu.

Izabrane vesti

Modri imaju pet bodova više od Splićana, a tituli u nikad zanmmljivjem HNL-u se nadaju i Osijek i Rijeka. Zagrepčani su se vratili na čelo posle remija Osiječana u Kranječevićevoj ulici protiv Lokomotive (0:0). Nema ove sezone dominantnog kluba u HNL-u, pa se drama očekuje u narednih 10 kola.

18.00: (2,85) Hajduk (3,15) Dinamo (2,55)

Međusobni dvoboji ekipa iz velike četvorke hrvatskog fudbala bi mogli da reši pitanje šampiona.

"Ključ utakmice je u našim nogama i našim glavama. Protivnik je dobar, analizirali smo njihove mane i vrline, ali brinućemo samo o našoj igri. Verujem da imamo velike šanse da pobedimo u ovoj utakmici“ hrabro je poručio Hajdukov trener Valdas Dambrauskas, prenosi portal Germanijak.

Navijače traže tri boda i priključak za vodećim triom.

"Samo mi znamo što se događa u svlačionici i kakva atmosfera vlada među nama. Imamo jaku ekipu, imamo igrače kao Livaja i Nikola Kalinić koji najbolje govore na terenu. Jedino što žele u svom životu je pobeđivati s Hajdukom, svi mi ostali želimo isto u našim životima. Najslađe, najbolje pobede su one na Poljudu, pred našim navijačima. To je nešto posebno, ali neće trijumf doći samo zato što želiš da pobediš. Verujem da smo spremni za dobru utakmicu“, istakao je litvanskli stručnjak, nekadašnji trener Gorice koji je na startu sezone vodio bugarski Ludogorec.

Dinamo je krajem prošlog meseca završio takmičenje u Evropi. Modri su pružili žestok otpor Sevilji u šesnaestini finala Lige Evrope (1:3 i 1:0). Trener Željko Kopić veruje u svoj tim.

"Mentalitet je drugačiji, ali priprema i koncentracija na zbivanja na terenu su maksimalno jednaka u oba kluba. Dinamo i Hajduk uvek žele pobedu u međusobnoj utakmici, to se nikad ne menja. Utakmica je važna kao svaka druga, imamo pet bodova više od Hajduka i učinićemo sve da povećamo bodovnu razliku. Hajduk je odradio dva dobra prelazna roka i zadržao nosioce igre. Time su pokazali ambicije, a svesni smo načina na koji će igrati. Pokušaćemo da odgovorimo timski, kolektivnom igrom. Cilj je da igramo s jasnim taktičkim planom“, rekao je Kopić.

U prvom odmeravanju snaga ovih timova, Hajduk je dobio Dinamo u gostima sa 2:0, a briljirao je najbolji strelac HNL-a Marko Livaja (strelac 22 gola). Postigao je iskusni napadač prvi gol i asistirao Albancu Emiru Sahitiju za drugi u finišu utakmice. Taj meč je bio prekretnica za „Bile“ da mogu ove sezone da se umešaju čak i u borbu za titulu.

U tim Hajduka vraća se Filip Krovinović, nekadašni vezista Benfike. On je propustio skoro mesec dana, a sada se vraća kada je timu najpotrebnije. Raduje sve u Hajduku prvenac Nikole Kalinića protiv Istre prošle nedelje (1:1). Od nekadašnjeg naapdača Verone, ranije Milana i Fjorentine, očekuje se da opet proradi, uz dušu tima Marka Livaju. Na poziciji štopera će se vratiti Josip Elez, a videćemo da li će u poslednjoj lniji odbrane da ostane tragičar meča u Puli pre sedam dana Katić ili neubedljivi Fero. Sigurno je da neće biti povređenog Simića. Na bekoviam su sigurni Mikanović i Melnjak, a u sredinu terena vraća se Lukas Grgić, verovatno umesto Vukovića.

Dinamo stiže u Split bez dvojice nosilaca igre, makedonskog i povremenog hrvatskog reprezentativca Arijana Ademija i Luke Ivanušeca. Pod znakom pitanje je Kevin Teofil Katerin. Amer Gojak bi mogao da bude uzdanica pored Bruna Petkovića i Mislava Oršića. Iskusni vezista je pobedio na čak šest od osam mečeve na Poljudu.

"Pristup ovakvoj utakmici je uvek isti. Mi smo Dinamo. Prvi na tabeli“, rekao je Gojak i na taj način potvrdio Dinamov šampionski gard.

Bruno Petković (©Reuters)Bruno Petković (©Reuters)

Hajduk bolje igra u gostima. Kao da vatrena podška Torcide stvara dodatni pritisak. Samo šest pobeda na 11 utakmica imaju Splićani pred svojim navijačima, dok su sa gostovanja vratili sa osam trijumfa. Dinamo ima osam pobeda na strani, remi i dva poraza, od kojih je poslednji bio protiv Osijeka u Gradskom vrtu (0:1) pre dve nedelje.

„Bili“ nisu dobili Dinamo na svom terenu od 31. avgusta 2019. godine, kada je bilo 1:0. Posle toga, Modri su dva puta pobedili na Poljudu, dok je jedan meč završen bez pobednika. Na tri poslednje utakmice, a četiri od pet mreža su se tresle dva ili tri puta. Ukoliko opet bude 2-3, kvota u Mozzartu je 1,95.

HRVATSKA 1 – 27. KOLO

Petak

Šibenik – Lokomotiva Z. 1:4 (1:0)

/Grezda 14 – Kačavenda 65, 76, Soldo 67, Tuči 86/

Subota

15.00: (2,00) Slaven Belupo (3,40) Istra (3,90)

18.00: (2,85) Hajduk (3,15) Dinamo (2,55)

Nedelja

15.00: (10,0) Hrvatski Dragovoljac (6,50) Rijeka (1,25)

17.05: (1,52) Osijek (4,10) Gorica (6,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Dinamo ZagrebHajduk SplitHNLMarko LivajaŽeljko KopićHrvatskaHrvatska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara