Slavlje fudbalera Sosijedada (©reuters)
Slavlje fudbalera Sosijedada (©reuters)

Imanol od Sosijedada stvorio najvećeg takmaca Realu i Barsi, Silva diriguje dok Serlot pogađa

Vreme čitanja: 4min | sub. 21.01.23. | 16:15

Svima odmah kroz glavu prođu sećanja na sezonu 2002/03 kada se klub iz Baskije borio za titulu do poslednjeg kola

Kada vam neko pomene Real Sosijedad, mnogima je prva asocijacija onaj čudesni sastav koji su Darko Kovačević i Nihat Kaveči umalo odveli do titule. Igrao je Sosijedad te godine predivan fudbal, pobrao ogromne simpatije fudbalske fele i bio dominantna sila koja je mesecima terorisala protivnike širom Iberijskog poluostrva. I danas se setno prepričava kako su Baski na Anoeti kao plitak potok pregazili Galaktikose sa 4:2, uz impresivnu partiju Kovačevića i Nihata, kojima se na listi strelaca pridružio tada nadolazeća sila španskog i evropskog fudbala Ćabi Alonso. Nisu fudbaleri Sosijedada tada uspeli da izdrže do kraja pa su remi protiv Valensije i pogotovo poraz od Selte uticali da titula ipak ode na Santjago Bernabeu...

Od tada Sosijedad je prošao dug put, od ispadanja iz Primere i tavorenja u Segundi pune tri godine pre povratka u elitu do boravka uglavnom na sredini tabele, sa tek povremenim izletima u gornji dom. Bilo je pre tačno deset godina kada je Sosijedad poslednji put završili među četiri najbolja na tabeli, a ako je suditi posle nepune polovine sezone, sada su na dobrom putu da urade nešto slično! Posle dve vrlo dobre godine i solidnih rezultata, izgleda da je Imanol Alguasil spreman da sa Sosijedadom napravi nešto veliko!

Izabrane vesti

Real je sada jedini konkurent Barseloni i Real Madridu za titulu, mada je dug put do početka juna i poslednjeg kola sa Seviljom kod kuće. Sosijedad je trijumfalno završio gostovanje Rajo Valjekanu (2:0) i vezao peti ligaški trijumf, odnosno deveti u svim takmičenjima po prvi put u klupskoj istoriji, čime se poravnao sa Realom na drugom mestu i došao na samo tri boda od Barselone na vrhu Primere. Istina, Imanolova ekipa ima i dve utakmice više od dva najveća španska giganta, ali ni to ne deluje kao faktor koji bi mogao da poremeti planove kluba iz srca Baskije!

Ko je ovakvom nizu Sosijedada mogao da se nada u situaciji u kojoj se klub nalazi poslednjih nedelja. Čak devetorica prvotimaca fale Imanolu zbog povreda, zbog čega se odlučio ili možda bio i primoran da u startnih jedanaest stavi osmoricu momaka iz klupske škole. Neko bi rekao da svaka nova povreda dodatno opterećuje ekipu, a za Imanola je očigledno to šansa da nekom novom pruži priliku i to se zasad debelo isplaćuje!

Za današnju utakmicu Imanol je izveo sastav sa čak sedam promena u odnosu na meč protiv Majorke u Kupu kralja. Remiro, Le Norman, Mendez i Serlot su ostali, dok je ulazak Barenečee privukao najveću pažnju. Nije mogao mladi napadač da se vrati u startnu postavu na lepši način.

Sve ono što Real Sosijedad radi ima potpis Davida Silve. Nije španski veteran i jedan od najkreativnijih fudbalera novijeg doba bezveze izabrao baš Sosijedad, znao je da tu može da nastavi sa vrhunskim fudbalom, ali bez opterećenja velikih očekivanja javnosti. Silva je preuzeo komandu nad Imanolovim timom i postao dirigent po čijim notama plešu njegovi saigrači. Prelepo dodavanje u 15. minutu otvorio je Aleksandru Serlotu mogućnost da zatrese mrežu i uđe u istoriju, pošto je postao jedan od svega petorice igrača Sosijedada koji su postigli gol na pet uzastopnih ligaških utakmica. Pre njega su to uspeli samo Darko Kovačević i Aleksander Isak sa po šest, odnosno Antoan Grizman i Mikel Ojarzabal sa po pet uzastopnih mečeva u kojima su pogađali metu.

Udvostručenje vođstva i konačni rezultat susreta doneo je mladi ofanzivac Ander Barenečea u 36. minutu. Slavio je 21-godišnji napadač gol zajedno sa saigračima, svestan da je iza njega najteža godina dosadašnje karijere, ispresecana teškim povredama mišića i dugim pauzama. Tek što se praktično vratio na teren Barenečea posle višemesečnog odsustva i u prvom startu nakon godinu dana čekanja postigao je gol i podsetio zašto je dugo važio za jednog od boljih igrača svoje generacije.

Pitanje je šta će se sve dešavati do kraja sezone, ali čini se da Real Sosijedad konačno ima ono što mu je u prošloj nedostajalo da zadrži visok plasman i vrati se u Ligu šampiona. Stabilnost koju donosi Silva prožima se kroz celu ekipu i stiče se utisak da bi bez njega ovaj tim mnogo patio. Imanol je igrače naterao da igraju visok presing i protivnike navodi na greške u ranoj fazi napada, uz veći posed lopte od protivnika, a čak i kada deluje da Sosijedad ima pukotine, nekako se sve nadomesti velikim individualnim zalaganjem i požrtvovanim pristupom defanzivi.

Da nije Stole Dimitrievski spustio rampu pred svojim golom u nastavku, Sosijedad bi verovatno odneo i ubedljviji trijumf. Ovako, pobednik je rešen nakon pola časa, posle čega su gosti perfektno sačuvali rezultat i sprečili protivnika da zapreti, što je nateralo domaće pristalice da mnogo pre poslednjeg zvižduka počnu da napuštaju tribine...

Pored devet pobeda u nizu, Sosijedad je danas pomerio granice u još nekoliko kategorija – 14 pobeda u prethodnih 16 mečeva u svim takmičenjima, takođe novi klupski rekord. Kao i četiri vezana brejka bez primljenog gola, a na sve to Real Sosijedad ima čak 21 pobedu, što je u Ligama petice najbolji učinak uz Arsenal i PSŽ.

Ako ovo ne bude sezona velikog proboja Sosijedada...

PRIMERA - 18. KOLO

Petak

Majorka - Selta 1:0 (0:0)

/Rodrigez 59/

Subota

Rajo Valjekano - Real Sosijedad 0:2 (0:2)

/Serlot 15, Barenečea 36/

16.15: (2,80) Espanjol (3,05) Betis (2,70)

18.30: (1,40) Atletiko Madrid (4,80) Valjadolid (9,50)

21.00: (1,75) Sevilja (3,70) Kadiz (5,40)

Nedelja

14.00: (1,75) Viljareal (3,60) Đirona (4,90)

16.15: (3,60) Elče (3,20) Osasuna (2,30)

18.30: (1,20) Barselona (7,75) Hetafe (16,0)

21.00: (2,95) Bilbao (3,30) Real Madrid (2,45)

Pondeljak

21.00: (1,63) Valensija (3,80) Almerija (5,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Imanol AlguasilAnder BarenečeaAleksander SerlotReal SosijedadRajo ValjekanoDavid Silva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara