Vejn Runi (©Reuters)
Vejn Runi (©Reuters)

Ispadanje iz lige zbog kog je svima žao: Runijeva "nemoguća misija" nije uspela, ali nije kraj

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.04.22. | 20:44

Derbi Kaunti se seli u treći rang engleskog fudbala, ali nekadašnji golgeter Mančester junajteda kaže da to ne znači i njegov odlazak iz kluba

Prošle sezone zahvaljujući remiju 3:3 u poslednjem kolu sa Šefild Venzdejom, Derbi Kaunti je sačuvao mesto u Čempionšipu. Ove sezone, tri kola pre kraja, remi Redinga sa Svonsijem, golom u petom minutu nadoknade za 4:4, koštao je Ovnove statusa drugoligaša.

Nemoguća misija Vejna Runija i njegovih fudbalera da posle oduzimanja 21 boda zbog administrativnih problema izbore opstanak nije uspela, ali to ne znači i definitivan kraj. Nekadašnji golgeter Mančesterj junajteda i engleske reprezentacije izjavio je da je spreman da nastavi i pokuša ekspresno da vrati Derbi u Čempionšip. Hrabro, baš kao što je svojevremeno igrao.

Izabrane vesti

Za razliku od nekih svojih kolega s kojima je godinama vodio bitke na travnatim poljima ne samo Engleske, već širom čitave Evrope, Runi nije izabrao da se kao trener-početnik odmah pojavi na velikoj sceni. Kada mu je posle lošeg starta sezone 2020/21. Derbi ponudio da kao trener-igrač bude deo kvarteta koji će voditi tim - zajedno sa Šajom Givenom, Lijanom Reseniorom i Džastinom Vokerom - iskusni golgeter je prihvatio. Ubrzo je rešio da izuje kopačke i obuje cipele, kojima je dobrano izlizao đonove u prethodnih godinu i "kusur" dana šetajući kraj aut linije.

Od januara 2021. Vejn Runi je preuzeo samostalno vođenje tima i uspeo da sačuva ekipu u Čempionšipu. Bilo je napeto, ali ispunio je obećanje dato tokom sezone.

Utorak, 20.45: (1,45) Fulam (4,30) Preston (7,75)

Posle turbulentnog perioda, navijači Derbi Kauntija nadali su se boljim danima, međutim, usledilo je nešto što niko nije očekivao. Prodaja kluba se zakomplikovala, a zbog kršenja finansijskih pravila tadašnje uprave i proglašenog stečaja, klubu je prvo oduzeto 12, pa potom još devet bodova. Tako je Derbi Kaunti u novembru prošle godine pao na začelje tabele sa minus tri boda. I, tada je na scenu stupio Runijev karakter.

Nije želeo 36-godišnjak iz Liverpula (ponikao u Evertonu) da se preda. Iako je zbog zabrane transfera sezonu počeo jedva sa dovoljno seniorskih igrača u timu, Runi je sa svojom ekipom uspeo da se izdigne iz nastale situacije. U klub su mogli da dođu samo slobodni igrači, a hrabrost da to učini skupio je Jamajčanin Rejvel Morison, koji se prethodno nije naigrao u ADO Den Hagu, ali je imao iskustvo ostrvskog fudbala igrajući za Vest Hem i još neke tamošnje klubove (čak je i bio član Mančester junajteda). Iskusni Kolin Kazim-Ričards ostao je da pomogne, a u prvi plan je izbio 28-godišnji Velšanin Tom Lorens, najbolji strelac Derbija sa 11 golova. Ipak, uprkos pozitivnoj energiji u svlačinici, nije sve baš bilo baljka. Fil Džakelka u januaru je prešao u Stouk pošto klub nije mogao da priušti produžetak ugovora.

Luis Sibli i Derbijevi igrači slave gol (©Reuters)Luis Sibli i Derbijevi igrači slave gol (©Reuters)

Korak po korak, a najviše zahvaljujući seriji od sredine decembra do sredine januara kada su upisali četiri pobede i jedan remi, Derbi je uspeo da se uključi u trku za opstanak.

Na tri kola do kraja, Ovnovi imaju 31 bod. Iza njih je samo Barnsli sa bodom manje, doduše i ukmicom manje, ali je Reding pomenutim remijem otišao na nedostižnih "plus 10" razlike. Nije tim koji je prvi deo ove sezone vodio Veljko Paunović u potpunosti prebrinuo svoje brige pošto tri kola pre kraja ima sedam bodova više od Piterboroa, ali to je druga tema.

Uprkos problemima s kojima su se suočavali, Runi i njegov tim uspeli su da ostvare 13 pobeda i 13 remija u 43 utakmice. U prošlom kolu je savladan čak i vodeći Fulam 2:1. Ipak, bile su sve to Pirove pobede. Moraće u Ligu jedan, ali kako stvari stoje, zajedno sa bivšim reprezentativcem.

Iako bi već sada mogao da bira ponude - mnogi navijači Evertona priželjkuju ga na klupi svog kluba umesto Frenka Lamparda - Runi je u izjavi za Skaj sport najavio da je spreman da ponovo zasuče rukave i po trenersko iskustvo pođe u trećeligaški fudbal.

Mnogo toga zavisiće od prodaje Derbija američkom biznismenu Krisu Kiršneru.

"Prodaja mora da se desi. Ako ne, onda ću se zaista plašiti gde bi klub mogao da završi. Budućnost kluba je dovedena u pitanje, a ako ne dođe do preuzimanja kluba, onda i moja budućnost. Zato se nadam tome i ako se dogodi, želim da budem tu i ponovo podignem Derbi Kaunti. Ovo je poseban klub, navijači iz nedelje u nedelju pokazuju koliko im znači. Ovo je veliki klub i svi smo ponosni što smo u njemu. Želim da budem među onima koji će mu vratiti strećne dane", izjavio je Runi.

Poruka navijača (©Reuters)Poruka navijača (©Reuters)

Na pitanje kako se oseća posle eliminacije, bio je kratak.

"Ponosno. Nikada nisam video takvu reakciju navijača na ispadanje nekog tima", rekao je Runi.

Podsetimo, Derbi Kaunti je dvaput bio šampion Engleske (1972. i 1975. godine), a jednom je osvojio FA kup (1946). Nije prvi šampion koji se našao u teškoj situaciji i daleko od danas najboljih klubova na Ostrvu, a videćemo hoće li uspeti da se izdigne. I da li sa Vejnom Runijem na klupi.

Ono što je sigurno, sledeće sezone Ovnovi će igrati u trećem rangu prvi put od 1986. godine.

Pre nekoliko godina zaljubljenici u fudbal širom sveta navijali su za Lester da osvoji titulu, a ove za Derbi Kaunti da izbori opstanak u ligi. Ishod nije isti, ali to ne znači da Ovnovi i naredne sezone, ukoliko Runi ostane njihov trener, neće imati veliku podršku i van britanskog ostrva.


tagovi

Vejn RuniČempionšip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara