JANG BOJS - Vreme čuda

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.09.18. | 10:10

Za Jang Bojs učešće u Ligi šampiona je nagrada za veliki trud i rad uložen kroz prethodne godine, ovenčan i titulom prvaka Švajcarske. Eliminacija zagrebačkog Dinama bila je torta, a plasman u grupnu fazu šlag, trešnjica na vrhu, sa sve svećicama i vatrometom

Posle osam godina surove vladavine Bazela, prošlog maja Švajcarska je dobila novog šampiona - Jang Bojs! Klub iz Berna dominantno je okončao Bazelov teror i tako stavio tačku na prokletstvo staro trideset i dve godine. Posle sezone za pamćenje i ogromnih 15 bodova više u odnosu na najvećeg protivnika dogodilo se i novo čudo - grupna faza Lige šampiona! I to iz šestog pokušaja.

Nekadašnji polufinalista Kupa šampiona iz 1959. dokopao se elite i jedan je od tri debitanta u takmičenju pod ovim formatom uz Crvenu zvezdu i Hofenhajm. Nažalost, zvezde nisu bile naklonjene Mladim momcima i viđeni su kao prvi favorit za ispadanje i jedan od najslabijih timova u Ligi šampiona, ali bar će ekipa i publika imati priliku da vidi prave fudbalske aždaje naspram sebe.

Izabrane vesti

Zato se u Bernu ni ne razmišlja mnogo o Ligi šampiona, niti su se zbog plasmana u najjače klupsko takmičenje kovali ludi planovi. Uprava i stručni štab ostali su čvrsto nogama na zemlji, nisu se dovodila velika pojačanja, ali nije se ni prodavalo. Najveća promena nastala je na trenerskoj klupi, gde je otišao harizmatični Adi Hiter i preuzeo Ajntraht iz Frankfurta, da bi na njegovo mesto bio doveden mladi i talentovani strateg Lucerna Džeri Seoane. S njegovim dolaskom korigovan je i krug ljudi oko njega, bilo je nekih promena, ali je suštinski filozofija ostala ista.

Cilj je samo jedan - uspostaviti dominaciju koja je godinama krasila Bazel pa tek onda, kroz nekoliko godina, pokušati sa iskorakom u eliti. Poslednjih godina klub je uspeo i da prezimi u Ligi Evrope, što se desilo u sezoni 2014/15. U nokaut fazi bolji je bio Everton. Ljubitelji fudbala u Srbiji pamte Jang Bojs po dvomeču sa Partizanom u Ligi Evrope prošle godine. Generalno su bili prepoznatljivi kao klub koji prima, ali zna i da uzvrati odmah s golovima. Ipak, konkurencija je prošle sezone bila daleko slabija od one koju Jang Bojs čeka u Ligi šampiona.

Što se ekipe tiče, napravljene su tek minimalne promene. Vrlo dobri štoper Kasim Adams prodat je za ogromnih 8.000.000 evra Hofenhajmu uprkos teškoj povredi ligamenata kolena, što je treći najveći transfer u klupskoj istoriji posle Sejdua Dumbije (CSKA, 11.000.000 evra) i Denisa Zakarije (Borusija Menhengladbah, 12.000.000 evra). Njegova zamena je mladi i nedovoljno afirmisani Mohamed Kamara (20), kome je zasad najveći uspeh igranje u izrelskom prvenstvu za Hapoel Rananu.

Pojačana je i pozicija levog beka dolaskom Uliseja Garsije (22) iz Verdera i on je plaćen 800.000 evra. Poslednja kupovina bio je mladi Sandro Lauper (21) iz Tuna. Filozofija je jasna - razigravanje mladih igrača, kupovina na sitno i prodaja za veće sume novca.

Klub se uglavnom oslanja na inostrane fudbalere i većinu ih je zadržao tokom leta. Pre svega se tu misli na golgeterski triling Rožer Asal - Gijom Oro - Žan Pjer Nsame, koji je zajedno imao 54 golova u džepu. Ostali su i Miralem Sulejmani i Kristijan Fasnaht kao podrška s bokova i oni postigli po 13, odnosno 14 golova u minuloj godini. Seosane je veran formaciji 4-4-2 i to je sačuvao od svog prethodnika Hitera.

Na golu bi neprikosnoven trebalo da bude domaći čuvar mreže David von Balmos, mada će njegov prvi zamenik, iskusni Marko Velfli čekati svoju šansu. Kada se oporavi od artroskopije Žordan Lotomba zauzeće poziciju na desnom defanzivnom boku, ali će se za svaki minut boriti sa Kevinom Mbabuom. Doduše, Seosane je čak malo eksperimentisao i vraćao Torstena Šika nazad...

Štoperski tandem će činiti prekaljeni kapiten Stiv von Bergen i novajlija Kamara, dok će kraj leve aut linije biti Loris Benito, dok će mu konkurencija biti pomenuti Garsija.

Ispred bi će sigurno biti iskusni Seku Sanogo, verovatno sa mladim Đibrilom Souom, mada njega često trener zna da zameni sa Leonardom Bertoneom. Po potrebi. Desno Fasnaht, levo Sulejmani, kome će senku gledati talentovani Pedro Tešeira i nešto stariji Nikola Ngamaleu, koji je izvorno špic, ali snalazi se i po boku.

Napad je rezervisan za Oroa i Asala, dok će Nsame čekati svoju šansu s klupe. Gledajući startnih jedanaest, samo su petorica igrača starijih od 25 godina - Von Bergen (35), Benito (26), Sanogo (29), Sulejmani (29) i Oro (34). Ostali su ispod te granice, čak i u najranijoj fazi treće decenije života.

Za Jang Bojs učešće u Ligi šampiona je nagrada za veliki trud i rad uložen kroz prethodne godine, ovenčan i titulom prvaka Švajcarske. Eliminacija zagrebačkog Dinama bila je torta, a plasman u grupnu fazu šlag, trešnjica na vrhu, sa sve svećicama i vatrometom.

Biće to jedna luda avantura za Mlade momke, ali verujemo da ne mogu ni do trećeg mesta u grupi. Nije to taj kvalitet koji bi ugrozio Mančester junajted ili Valensiju. Ali, niko ne može da im zabrani da sanjaju. A igrači Jang Bojsa sanjaju najlepše snove...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Action Images


tagovi

Jang BojsMiralem Sulejmani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara