Vensan Manar i Bart Verhege (AFP)
Vensan Manar i Bart Verhege (AFP)

Jedan čovek nije veći od Kluba, ali dvojica su možda i bili dok ih alkohol nije razdvojio...

Vreme čitanja: 5min | sub. 20.04.24. | 08:35

Posle 31 godine Briž je u polufinalu evrokupa i na početku nove ere

Gotovo rutinski je Klub Briž u četvrtfinalu Lige Konferencije eliminisao PAOK. Posle 1:0 u Belgiji, Belgijanci su bili još ubedljiviji u Grčkoj – 2:0. Ni ukupnih 3:0 ne oslikavaju najbolje koliko je Briž bio dominatniji i koliko je PAOK bio nemoćan u ovom dvomeču. A govorimo o PAOK-u koji je jesenas dva puta pobeđivao Ajntraht iz Frankfurta, nedavno zgromio zagrebački Dinamo i nije baš nejak tim…

Briž je verovatno najmanje atraktivan učesnik polufinala evrokupova. U Ligi šampiona i Ligi Evrope su to sve klubovi iiz “liga petice”, u Ligi konferencija Aston Vila, Fiorentina i Olimpijakos za koji se jedino može reći da je manji klub od Briža.

Izabrane vesti

Malo ko je jesenas mogao pretpostaviti da će Briž ovako daleko da dogura i postane prvi belgijski klub u polufinalima evrokupova nakon čak 31 godine! Velika stvar za tamošnji fudbal. Ogromno priznanje za Briž kao najozbiljniji belgijski klub u prethodnih desetak godina.

Vratimo se nekih godinu i po dana unazad…

Briž je osvojio treću zaredom titulu u Belgiji, bio je apsolutni gospodar tamošnjeg fudbala, oborio transfer rekord prodajom Šarlea De Ketelarea u Milan za 36.500.000 evra i Loisa Opendu u Lansu za nešto više od 15.000.000. Kasa je napunjena, rezultati su bili dobri ali je trener Alfred Shruder izdao klub i nije mogao da odoli pozivu Ajaksa u kojem se loše proveo. Briž je imenovao dotadašnjeg pomoćnika Karla Hufkesna za glavnog stratega i pogodio.

Sa Hufkensom na klupi je bio hit Lige šampiona i protutnjao kroz grupu sa Portom, Atletiko Madridom i Bajer Leverkuzenom. Ali je platio ceh u domaćem prvebnstvu i zaostajao za Antverpenom, Unionom i ostalim kandodatima za titulu. Zbog toga je Hufkens smenjen i pre mečeva osmine finala Lige šampiona i doveden je drugoligaški engleski trener Skot Parker.

Briž je sa njim još više potonuo (1:7 protiv Benfike), izgubio sve nade za odbranu titule u Belgiji i Parker je najuren posle dva meseca. Sezonu je priveo kraju vršilac dužnosti, a letos je na klupu došao norveški strateg Roni Dejla čiji najbolji dani trenerske akrijere su odavno prošli… Za razliku od prethodne sezone kada je na pojačanja potrošeno preko 50.000.000 evra, Briž je letos bio skromniji. Prodao je mladog štopera Silu u Strazbur za 20.000.000 evra, ostao bez klupske legende Ruda Vormera, holandskog reprezentativca Noe Langa i još nekolicine igrača. Inskairali su 53.000.000 evra, a na pojačanja potrošili povoinu toga. Najviše na kapitalca Igora Tijaga iz Ludogoreca – 11.000.000 evra. I pogodili…

Briž za kvalifikovao Ligu konferencije, izbacio Osasunu u plej-ofu, a kasnije su mu na ruku išli povoljni žrebovi. U grupnoj fazi su bili prvi pored Bešiktaša, Bodea i Lugana, u osmini finala savladali Molde, a u četvrtfinalu je PAOK bio jedan od poželjnijih protivnika. Ipak, i Dejlu su otkaza koštali rezultati u domaćem prvenstvu. Briž je nakon preliminiranog dela sezona imao 19 bodova zaostatka za liderom Unionom! Norvežanin je smenjen a kao privremeno rešenje postavljen malo poznati Niki Hejen, trener mladog tima.

Zbog sistema takmičenja u belgijskom plej-ofu i deljenja bodova, Briž je sa Hejenom procvetao kao da je počeo novu sezonu. Nakon samo tri kola (ukupno ih je 10), smanjen je zaostatak za prvim mestom na pet bodova. Briž ima šansu da u preostalih sedam utakmica bude potpuno ravnopravan kandidat za titulu. Pride je lakše nego što se očekivalo preskočio PAOK u četvrtfinalu. Klupska kasa je na osnovu rezultata u Ligi konferencija popunjena za 11.000.000 evra, pojačani su klupski i nacionalni koeficijent, a skočila je i vrednost igrača.

Primera radi, prvi strelac Igor Tijago (24 gola do sada) je za samo šest meseci poskupeo tri puta i još u februaru je zaključen posao o njegovoj prodaji u Brentford za 33.000.000 evra. Isti klub je nudio 35.000.000 evra Brižu za 19-godišnjeg Antonija Nusu ali je sve prolongirano do leta jer mladi ofanzivac je zimus imao povredu kolena. Naplatiće Briž i njega…

Sve ovo pokazuje da je Briž veliki sistem koji funkcioniše na zdravim i jakim temeljima. Krize su normalne ali u zdravim sredinama brže i prolaze.

“Sada se priča mnogo toga dobrog o nama, a donedavno je bilo mnogo toga lošeg. Suština je da mi imamo jako kvalitetne igrače i tim. To se sada dokazuje na terenu. Klub Briž je mnogo više od bilo kojeg pojedinca, a pogotovo od nekog trenera. Nekada treneri dođu ovde, misle da su glavni za sve i mi ne znamo mnogo. Briž nije šou jednog čoveka, niti će to ikada biti. Ovde treneri mogu mnogo toga da nauče. Niki Hejen to radi. Ima veliko znanje ali o svemu je voljan da diskutuje o svojim izborima. Jako sam ponosan na ceo klub jer smo pokazali da imamo veliki kvalitet. Zapravo, ne treba nikoga se plašimo do kraja sezone”, rekao je predsednik i vlasnik kluba Bart Verhege nakon sinoćnje pobede u Solunu.

Vergehe je došao u Briž pre 20 godina nakon što je pre toga za lokalnu vladu uradio studiju izvodljivosti o školama fudbala i stadionima u Belgiji. Odmah posle toga ga je zvao Briž za koji je napravio plan vizije i organizacije kluba u budućnosti. Kada je Briž 2012. izašao na berzu, Verhege je postao jedan od vlasnika. Iz Zulte Varegema je doveo sportskog direktora Vensena Manara koji je najzaslužniji za uspešnu transfer politiku Brižu. Zajedno su osvojili pet titula prvaka Belgije u poslednjih 10 gofina.

Zahvaljujući Manarovom sjajnom skautingu, Briž pogađa sa kupovinama mladih talenata sa svih strana sveta i lepo profitira na njihovim kasnijim prodajama. Za 12 godina rada na transferima, Manar je Brižu doneo prihod od oko 380.000.000 evra i čist profit od preko 100.000.000 evra. Stekao je reputaciju sjajnog pregovarača i fantastičnog procenitelja kada da kupi i kada da proda. Primer Igora Tijaga koji je u roku od šest meseci kupljen za 11.000.000 i prodat za 33.000.000 evra je najbolji dokaz. Za leto je već dogovoren transfer Ardona Jašarija iz Lucerna koji spada među najveće talente švajcarskog fudbala. Paralelno, Verhege vodi uspešnu finansijsku politiku. Prihodi Klub Briža su sa 12 godina porasli sa 43.000.000 na 176.000.000 evra u prošloj sezoni.

Verhege i Manar broje poslednje nedelje rada u tandemu. Na kraju sezone, Vensan Manar napušta klub posle 12 godina zbog problema sa alkoholizmom.

“Imam problem koji traje već dugo i na terapijama sam. I dalje odlično funkcionišem sa Bartom ali je istina da on nije baš najsrećniji kada se zbog mog alkohola dešavaju incidenti. Rečeno mi je da alkoholizam i Klub Briž ne idu zajedno i posle signala od žene i dece sam odlučio da odstupim iz kluba na kraju sezone”, rekao je zimus Manar koji je pet puta osuđivan zbog vožnje u pijanom stanju. 

On je zimskim prelaznim rokom završio operativu u Brižu. Od februara je počeo da prenosi ovlašćenja na naslednike i da im ostavlja svoj posao. Videćemo kako će Briž dalje funkcionisati bez njega.

Verhege je rekao da nijedan čovek nije veći od Briža. Videćemo da li su to bila dvojica… Kako god, sezona koja bi mogla da se završi senzacionalnim evropskim trofejom predstavljala bi fantastičan kraj priče koja je počela pre desetak godina i Briž učinila primerom ozbiljnog kluba.


tagovi

Igor Tijago

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara