Zvezdinu upravu čeka veliki posao (©Starsport)
Zvezdinu upravu čeka veliki posao (©Starsport)

Pet Zvezdinih dilema pred letnju selekciju

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.05.24. | 11:25

Sveža krv je neophodna, pojedinci će želeti da odu, a usput treba brinuti i onima koji žele veću minutažu. Nimalo lak posao čeka upravu crveno-belog kluba, posebno u formiranju veznog reda za dva sasvim različita fronta

Želeo se evropski iskorak i mada to nije izgledalo toliko loše u paklenoj konkurenciji Lige šampiona vrlo brzo je postalo jasno da Beograd nije legao Baraku Baharu i čini se još manje on sam Crvenoj zvezdi. Vladan Milojević je stigao da ugasi požar i učinio je to u dahu. šampionska kruna ostala je u Ljutice Bogdana i sve je ponovo mirno na crveno-beloj strani Topčiderskog brda.

Ili baš nije tako?

Izabrane vesti

Cilj postavljen pred Bahara je ostao nedovršen, a u Zvezdi dobro znaju da jedino što ne smeju da dozvole jeste da točak stane, a sa njim i dalji rast do pre 10 godina urušenog kluba. Ogroman je put Zvezda prešla u međuvremenu i sama sebi podigla lestvicu očekivanja, a sledeća sezona biće istorijska za evropski fudbal.

Liga šampiona prvi put će se igrati u novom sistemu, sa 36 timova raspoređenih na jednoj tabeli i osam garantovanih utakmica. Više novca, više zabave. Za one najveće. Za Zvezdine navijače bi takmičarski verovatno bilo zanimljivije da tih osam utakmica odigra u Ligi Evrope, ali privilegija je nastupati i u premijernoj sezoni osvežene Lige šampiona, a u kancelarijama kluba svakako će misliti i o finansijskim benefitima.

No, svakako će Zvezda morati da ovog leta uradi mnogo toga ne bi li spremno dočekala evropsko leto. Na tom putu čekaju je brojne dileme.

POJAČANJA: BEKOVI, SANOGO 2.0, BRZINA PO KRILU...

Ono što najviše zanima navijače i na čemu sportski sektor na čelu sa Mitrom Mrkelom i Markom Marinom sigurno radi već mesecima. Povratak Luke Ilića je već ugovore, a za sada, procurelo je samo ime Sola Jong Vua, koji bi trebalo da stigne i porva se sa Milanom Rodićem – novim Zvezdinim rekorderom – na mestu levog beka. Međutim, to je samo stavka na spisku želja, jer crveno-beli moraju da potraže i rešenje na desnom boku (posle odlaska Koste Nedeljkovića tu je najviše igrao Srđan Mijailović kome to nije prirodna pozicija), zadnjem veznu (traži se unapređena verzija Sekua Sanoga, šestica koja može da gurne loptu i napred, Gelor Kanga je ipak previše rizičan za Evropu), krilu (posle dve sezone pretpostavlja se da će Osman Bukari da ide), možda i u napadu, no o tome nešto kasnije. Svakako se čini da će najteži zadatak biti selekcija veznog reda, takvog da može da se menja u zavisnosti od toga da li igra u domaćem prvenstvu protiv armiranog bunkera ili u Evropi protiv motorički savršenih mašina. Nimalo lak posao.

IZLAZNI TRANSFERI: HVAN, BUKARI, GLAZER?

Slede konsultacije (©Starsport)Slede konsultacije (©Starsport)

Rekosmo već da se očekuje da Osman Bukari bude prodat za adekvatno obeštećenje, kad je već zimus – kada mu je cena bila najviša posle golova u Ligi šampiona – ostao zbog toga što je kasa popunjena prodajama Jovana Mijatovića i Koste Nedeljkovića. Zna se da je ogromno interesovanje privukao i Omri Glazer, dok bi bio veliki uspeh ako bi Zvezda uspela da zadrži Inboma Hvana, jer uprkos klupskom rastu – on je momak kvalitetom za mnogo jače lige od srpske. Videćemo i šta će biti sa Zvezdinom decom, ove sezone su šansu dobijali i Jovan Šljivić, Viktor Radojević, Vladimir Lučić, Nikola Knežević, Ognjen Mimović, Andrija Maksimović... Nije realno da svi oni dobiju šansu, neko će verovatno da ode, a na njih dodajte i Uroša Kabića, jer bar trenutno ne deluje da će ga Torino otkupiti.

BONUSI: PROJEKTI OD 16 LETA I IZVESNE POZAJMICE

Odmah da se nadovežemo na temu koju smo zagrebali u prethodnom pasusu. Predlog Nikole Lazetića je da bonusi i za sledeću sezonu ostanu igrači iz klase 2002, a da se onda one tamo sezone preskoči generacija 2003. i da se poguraju godinu mlađi momci. Ako FSS i prihvati tu ideju, Zvezda bi mogla da računa na Marka Stamenića, novopečenog Srbina Nasera Đigu (pretpostavlja se da će za 2.000.000 evra otkupiti njegov ugovor od Bazela), pa i Uroša Sremčevića, ali moraće da nekako napravi prostor za još ponekog svog. Andrija Maksimović i štoper Veljko Milosavljević, obojica 16-godišnjaci, već su idenfitikovani kao novi projekti kuba, a pričali smo o Šljiviću i ostalima. Svi oni se nadaju šansi, a opet – nije realno da svi ostanu uz prvi tim. I neko će morati i na pozajmice, a neko možda i ode.

STARE KUKE: DRAGOVIĆ, KATAI, BORJAN...

Ništa manje važno pitanje, posebno što ugovori ističu pojedincima koji su već duže vreme nosili crveno-bele. Prvenstveno se tu misli na Aleksandra Dragovića i Aleksandra Kataija, koji možda nisu u zenitu, ali i te kako imaju šta da ponude. Očekuje se i verovatni povratak Milana Borjana kome ističe pozajmica Slovanu. Bez ugovora ostaje i Nemanja Milunović, on na terenu nije imao toliko bitnu ulogu, ali se ceni njegov uticaj u svlačionici. Miloš Degenek ima ugovor do 2025. i marginalizovanu rolu u timu.

ENDIJAJE, KRASO, OLAJINKA...

Pomenuli smo već Glazera, Hvana i Bukarija za koje se očekuju milionske ponude, ali Zvezda mora da vidi i šta će sa drugim strancima. Recimo sa Šerifom Endijajeom, navijačima se možda ne dopada previše stil igre Zvezdinog najboljeg strelca iz ove sezone, ali ga stručni štab veoma ceni zbog svega što čini za ekipu i tu će uprava morati da preseče. Status Žan Filipa Krasoa je takođe pod znakom pitanja, jer ma koliki da je on znalac nije najpouzdaniji u defanzivi, a to kod Milojevića ne prolazi. Baš iz tog razloga, čini nam se da Piter Olajinka ne mora da brine, on svoje odbrambene zadatke nikad ne zapostavlja.


tagovi

FK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara