Radost Vojvodine (©Starsport)
Radost Vojvodine (©Starsport)

Jedna pobeda ne čini proleće, dve su već nešto: Vojvodina zakuvala borbu za Evropu

Vreme čitanja: 6min | uto. 12.03.24. | 22:19

Novosađanima poništena tri gola protiv IMT-a, Miloš Luković u finišu uneo malu neizvesnost, ali ceo plen odlazi u Srpsku Atinu – 3:1

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Sada)

Jedna lasta ne čini proleće“, glasi čuvena latinska poslovica. Isto može da se kaže kada je reč o pobedama. Prva Vošina u prolećnom delu protiv Voždovca u dubokoj nadoknadi vremena (2:1) ne bi bila toliko značajna da Novosađani večeras nisu stigli do druge u nizu, nakon što su u gostima nadigrali IMT na krovu Tržnog centra – 3:1 (1:0).

Izabrane vesti

Stara dama se tako posle očajnog starta drugog dela sezone Mozzart Bet Superlige konačno probudila iz zimskog sna i vratila osmeh na lice svojih pristalica. A ono što navijače Vojvodine dodatno može da raduje jeste da je ovaj trijumf zabeležen na strani, gde se Voša po pravilu mučila u jesenjem delu. O tome govori podatak da je ovo tek treći trijumf Lala u gostima, posle pobeda nad TSC-om (2:1) i Radničkim iz Niša (1:0), što je do danas bila poslednja van Novog Sada ostvarena još 16. decembra.

U prvom poluvremenu Vojvodina je u potpunosti dominirala i nedostajalo je malo sreće da pitanje pobednika reši već u prvih 45 minuta, u kojim je tri puta zatresla mrežu Gorana Vukliša, ali se ispostavilo da je samo jedan gol bio regularan. I to zanimljivo onaj koji je postigao štoper IMT-a Zarija Lambulić, kada je u 10. minutu posle kornera glavom fudbal sproveo u sopstvenu mrežu. Kasnije je Fortuna bila na strani Traktorista, jer su zbog ofsajda poništeni pogoci Alekse Vukanovića, te Zadija Serija, jer se prethodno iza protivničke odbrane našao nesuđeni asistent Andrija Radulovića. Ispostavilo se da će ovaj dvojac ipak režirati gol u drugom poluvremenu i to u momentima kada su domaći imali inicijativu: na asistenciju veoma razigranog Radulovića pogodio je Zadi Seri u 59. minutu kada je duplirao prednost. Nakon što je rezervista domaćih Filip Rogić zaradio crveni karton dvadesetak minuta pre kraja, činilo se da ne postoji način da IMT oživi, ali je poklon s mašnom Mateusa Indija iskoristio Miloš Luković i u 83. minutu vratio malu neizvenost u finišu susreta. Pitanje je šta bi bilo da Beograđani nisu imali brojčani deficit, ovako je Voša uspela da ostvari važan trijumf, koji je potvrdio Zadi Seri drugim svojim golom u finišu susreta.

Trener Vojvodine Božidar Bandović navikao je navijače da često menja početni sastav, a u odnosu na susret s Voždovcem napravio je tri promene. Umesto Njegoša Petrovića, koji je bio sve vreme standardan na mestu zadnjeg veznog, počeo je Dejan Zukić, na poziciji ofanzivnog veziste je Vukana Savićevića zamenio Uroš Nikolić, a u startnu postavu se vratio i Andrija Radulović, te je mladi špic Mihailo Ivanović ostao na klupi.

IMT je nešto agresivnije otvorio susret i imao neke obećavajuće napade, ali je prvi period u potpunosti pripao Vojvodini, koja je tri puta zatresla mrežu golmana Gorana Vukliša, ali samo je jedan priznat. Igrao se 10. minut kada je Andrija Radulović uputio odličan centaršut iz kornera, a u pokušaju da interveniše ispred Alekse Vukanovića, loptu je u sopstvenu mrežu sproveo štoper domaćih Zarija Lambulić, pa su tako Lale rano došle do vođstva.

Morao je posle toga domaći sastav da krene otvorenije, pa se Staroj dami otvarao prostor za kontranapade. Iz jednog od njih devet minuta nakon prvog pogotka, Novosađani su ponovo zatresli mrežu Gorana Vukliša, ali je gol poništen zbog minimalne ofsajd pozicije u kojoj se našao Aleksa Vukanović, kojeg je prethodno odlično progirao danas rasploženi kapiten Dejan Zukić. I posle toga je Vojvodina bila konkretnija, a izgledalo je kao da se taj početni žar Traktorista ugasio. Zapretio je u nastavku Mateus Indio snažniom udarcem sa dvadesetak metara, kada Vukliš uz dosta poteškoća skrenuo loptu u korner. A onda je u finišu prvog dela VAR spasao ekipu Nebojše Jandrića, kada je delovalo da je golom Zadija Serija Stara dama i definitinvo duplirala prednost. Ispostavilo se ipak da je nesuđeni asistent Andrija Radulović bio iza leđa protivničke odbrane prilikom pasa Marka Bjekovića, pa su gosti na obaveznu pauzu otišli sa samo jendim golom prednosti. Kažemo samo jednim, jer je realno ta prednost mogla da bude i znatno ubedljivija.

Drugi deo igre IMT je otvorio izuzetno snažno i krenuo po izjednačenje. Koliko su Traktoristi imali sreće u prvom delu, toliko su bogovi fudbala pogledali Vojvodinu u 50. minutu, kada je iz kornera glavom Luka Luković već savladao Lazara Carevića, da bi onda neverovatnom intervencijom na gol-liniji Aleksa Vukanović spasao čist pogodak. Nastavili su domaćini u istom ritmu, pa u jednom napadu zapretili preko Nikole Terzića (odbranio Carević), a onda i preko Aleksandra Lutovca, kada je u poslednjem času intervenisao Vošin bek Marko Bjeković.

Ali tu inicijativu domaćih prekinuo je kontranapad iz kojeg je Voša, iz trećeg pokušaja, konačno duplirala prednost. A opet su bili isti akteri kao i kod poništenog gola krajem prvog dela: Andrija Radulović je sjajno uočio ubacivanje Zadija Serija o levoj strani, a onda ga odličnom asistencijom spojio s golom. Čak je i ovog puta većao VAR, ali je ustanovljeno da je gol regularan.

Morao je trener domaćih Nebojša Jandrić tada da menja, pa je na teren poslao Vladimira Radočaja i Filipa Rogića, na šta je Božidar Bandović odgovorio zatvaranjem susreta, poslavši na teren defanzivne veziste Radomira Milosavljevića i Njegoša Petrovića umesto ofanzivnih Dejana Zukića i Uroša Nikolića.

U još veče probleme domaće je bacio pomenuti rezervista Filip Rogić koji je uspeo da samo za deset minuta provedneih na terenu zaradi dva žuta kartona, pa je IMT igrao sa igračem manje u poslednjih dvadestak minuta.

Bila je u totalnom nokdaunu ekipa IMT-a, ali je malu neizvesnost vratio Miloš Luković koji je smanio zaostatak u 83. minutu. Iskoristio je katastrofalnu grešku Mteusa Indija pred svojim golom i majstorski pogodio sa nekih 16 metara, ali Traktoristi nisu mogli sa igračem manje da na kraju izvuku ni bod. Do kraja je Voši poništen još jedan gol, kada se zaista u dobukom ofsajdu našao rezervista Mihailo Ivanović, a tačku na utakmicu stavio je Zadi Seri novim golom, posle kontranapada u trećem minutu nadoknade.

IMT – VOJVODINA 1:3 (0:1)

/M. Luković 83 Lambulić 10 ag, Seri 59, 93/

Beograd

Stadion: Tržni centar, Voždovac

Sudija: Aleksandar Živković

Crveni karton: Filip Rogić (IMT) u 72. minutu

IMT (4-4-2): Vukliš 5,5 – Džinović 6 (od 82. Ćirković-), Lambulić 5, Delević 5,5, Glišić 6 (od 76. Arsić-) – Kijevčanin 5,5 (od 61. Radočaj), Terzić 6 (od 76. Jović-), Zulfić 5,5 (od 61. Rogić), Lutovac 6 – L. Luković 5,5, M. Luković 6,5

VOJVODINA (4-3-3): Carević 6,5 – Bjeković 6,5 (od 79. Lazarević-), Crnomarković 6, Korać 6, Đorđević 6,5 – Indio 5,5, Zukić 7 (od 66. Petrović-), Nikolić 6 (od 66. Milosavljević-) – Radulović 7,5 (od 88.Ivanović-), Vukanović 6,5, Zadi Seri 7

Igrač utakmice: Andrija Radulović 7,5 (Vojvodina)


MOZZART BET SUPERLIGA, 25. KOLO

Utorak

TSC - Mladost 4:1 (1:0)

/A. Ćirković 2, 67, Pantović 58, Jovanović 71 – Veličković 74/

Čukarički - Spartak 2:2 (1:0)

/Adžić 29 , 51 - Martinović 55 , Ubiparip 80/

Novi Pazar - Voždovac 2:2 (1:1)

/Suma 13, 55p - Vilka 22, Savić 90+4/

Javor - Radnik 2:1 (2:0)

/Gojković 4, Mićić 32 – Oreščanin 83/

IMT - Vojvodina 1:3 (0:1)

/M. Luković 83 - Lambulić 10ag, Seri 59, 90+3/

Sreda

14.00: (1,75) Radnički 1923 (3,60) Železničar (4,90)

16.55: (1,23) Partizan (6,50) Napredak (12,0)

19.00: (12,0) Radnički Niš (6,50) Crvena zvezda (1,22)



tagovi

FK VojvodinaIMTMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara