Pol Hekingbotom i Šota Arveladze (Foto: Reuters)
Pol Hekingbotom i Šota Arveladze (Foto: Reuters)

Jokanov naslednik uhvatio ozbiljan zalet, novi vlasnici Tigrova i Arveladze brzo naleteli na probleme

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.02.22. | 14:58

Šefild junajted u odloženom meču 25. kola engleskog Čempionšipa dočekuje Hal Siti

Nije uspeo Slaviša Jokanović da ostvari očekivanja uprave Šefilda, pa je u novembru prošle godine ostao bez posla. Njegov naslednik Pol Hekingbotom je uspeo da podigne ekipu i trenutno je u seirji od šest mečeva bez poraza (četiri trijumfa). Večeras (20.45) će imati priliku da nastavi taj niz, kada na Bramal Lejn bude stigao Hal, koji je vezao tri poraza sa novim trenerom Šotom Arveladzeom.

Hekingbotom je od jula 2020. godine bio na čelu rezervnog tima Šefilda. Kratko je pretvodio prvi tim u finišu minule sezone kada se uprava zahvalila na saradnji Krisu Vajlderu, a iako se pretpostavljalo da bi mogao da potpiše višegodišnju saradnju i predvodi ekipu od starta Čempionšipa, mesto šefa struke povereneo je Jokanoviću. Iako su se u redovima Blejdsa nadali da bi ekspresno mogli da se vrate u Premijer ligu, s ozbirom da su zadržali veći deo igračkog kadra i doveli par dobrih pojačanja, srpski strateg nije uspeo da ostvari željene rezultate. Hekingbotom je ponovo priskočio u spas i kao magičnim štapićem podigao ekipu u veoma kratkom roku.

Izabrane vesti

Najpre je vezao tri trijumfa protiv Bristola (2:0), Kardifa (3:2) i čak Fulama (1:0). Potom je nakon očekivanog poraza od Vulverhemptona u FA kupu (0:3), njegova ekipa iznenađujuće ostala bez bodova u okršaju sa Derbijem (0:2). Ipak, ponovo je uspeo da je vrati na pravi put. Na poslednjih šest mečeva remizirao je sa Prestonom (2:2), potom zaredom dobio Luton (2:0), Piterboro (2:0), Birmingem (2.1) i Vest Bromvič (2:0), dok su Blejdsi u minulom kolu odigrali bez golova sa Hadersfildom. Vratio je Junajted u borbu za promociju, pošto kaska tri boda za šestoplasiranim Midlsbroom.

Prosto je čudno kako je ekipa odjednom prodisala, s ozbirom da novi trener nije napravio prevelike promene. I dalje se drži sistema sa tri štopera, povremeno odigra sa dvojicom napadača, mada mu navalu uglavnom predvodi iskusni Bili Šarp. Tu je suštinski i najveća promena koju je Hikingbotom napravio, pošto je 36-godišnjeg napadača vratio u startnih 11. To je upalilo, s ozbirom da je Šarp postigao sedam golova od kako je Jokanović napustio klub.

Šefild je jasno favorit i u odloženom meču 25. kola, s ozbirom da pred sobom ima ekipu koja je nanizala tri poraza. Hal je nedavno dobio nove vlasnike, kompaniju Adžun Medija sa bivšim turskim voditeljem Alu Adžum Ilidžalijem na čelu. Odmah je došlo i do promene na klupi, pa je Grent Meken ostao bez posla iako je vezao dva trijumfa i to nad Blekburnom (2:0) i Bornmutom (1:0) - kandidatima za plasman u najviši rang.

Na mesto šefa struke postavljen je bivši reprezentativac Gruzije Šota Arveladze i nekadašnji trener Kajzerija, Kasimpaše, Trabzona, Makabija iz Tel Aviva i uzbekistanskog Pahtakora. Iako su najavljivana velika pojačanja, na pragu kluba bio i bivši igrač Crvene zvezde Aleksandar Pešić, na kraju je utrošeno svega 800.000 evra i to na transfer 21-godišnjeg krila Brajtona Rajana Longmana, koji je igrao za rezevni ekipu Galebova. Angažovan je i 22-godišnji Regan Slejter iz rezervi Šefilda, a na pozajmice su stigli Markus Fors iz Brentforda (najveće pojačanje), Alahjar Sajadmaneš iz Fenerbahčea i Lijam Volš iz Svonsija.

Arveladze je na debiju savladao Svonsi (2:0) i to golovima Toma Ivsa u petom i Kina Luis Potera u 17. minutu. U narednih 340 i kusur minuta ekipa nije postigla gol i pretrpela je poraze od Prestona (0:1), Derbija (1:3) i Fulama (0:1).

Hekingbotom će najverovatnije u startnih 11 vratiti Olivera Norvuda i Ilimana Endiaja i to umesto Džona Fleka i Morgana Gibs Vajta. Van stroja su Dejvid Mekgoldrik i Rajan Bruster, dok bi umesto Olija Mekburnija u napadu šansu mogao da dobije Danijel Džebison, prenose engleski mediji.

Sa druge strane, Arveladze je bio zadovoljan izdanjem ekipe u sudaru sa liderom na tabeli Fulamom, pa se ne očekuju velike promene u njegovom timu. Greg Dokerti bi mogao da zameni Slejtera u sredini, dok se na klupi posle odležanih povreda očekuju Tom Ivs i Alahjar Sajadmaneš. U konkurenciji za sastav su i Tom Hadlston i Lijam Volš.

U prvom delu sezone Šefild je bio ubedljiv kao gost (3:1), mada se mnogo toga promenilo u oba kluba u međuvremenu.

ČEMPIONŠIP - ZAOSTALI MEČEVI 24, 25 i 30. KOLA

Utorak

20.45: (2,85) Kardif (3,10) Koventri (2,60)

20.45: (2,70) Milvol (3,00) KPR (2,85)

20.45: (1,65) Šefild junajted (3,70) Hal (5,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Pol HekingbotomŠota ArveladzeSlaviša Jokanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara