Dejan Joksimović (©FK Radnički Niš)
Dejan Joksimović (©FK Radnički Niš)

Joksimović skenirao Novopazarce: Krila, prekidi, golman...

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.04.24. | 13:32

To što igraju prvu utakmicu nakon što su ostali bez šansi za Evropu, može se odraziti na to da prvi put odigraju bez pritiska-naglašava trener Radničkog uoči duela zakazanog za ponedeljak

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša/

Teško da dva tima mogu biti na udaljenijim tačkama trenutnog raspoloženja, nego što su to Novi Pazar i niški Radnički uoči međusobnog okršaja u 30. kolu Mozzart Bet Superlige u ponedeljak.

Izabrane vesti

Domaćin u seriji od pet uzastopnih poraza, uključujući i onaj u Kupu u Kragujevcu pre dva dana, kojim je i teoretski izgubio šanse za plasman u Evropu, a gost nakon nanizane tri vezane pobede, na svom najboljem plasmanu na tabeli – desetom mestu - od početka sezone.

Ta razlika u formi mogla bi da bude kontrateža tradiciji, koja je stopostotno na strani Novog Pazara. Ne samo da Radnički nikada u istoriji svojih superligaških gostovanja nije slavio kraj Jošanice, već je prošle sezone osvojio tek prvi bod i prekinuo seriju od sedam uzastopnih poraza. Štaviše, Radnički plavo-bele nije savladao ni u prethodna tri susreta na Čairu...

Moglo bi se komotno reći da ovi timovi već prekosutra počinju svoj nastup u plej-autu, pošto će i jedni i drugi sigurno u doigravanje donjeg doma. Novopazarci na devetoj poziciji trenutno imaju tri boda više od svog prvog pratioca i preksutrašnjeg rivala i do rokade može doći jedino u slučaju pobede gostiju sa dva i više golova razlike. Radnički jeste obezbedio najmanje 12. mesto pred presek i meč više na domaćem terenu u plej-autu, ali mu je svaki bod bitan za zauzimanje što bolje startne pozicije.

"Ostvarili smo tri vezane pobede u desetak dana, što je za nas jako bitno s obzirom na situaciju, ne u kojoj smo se nalazili, već u kojoj se i dalje nalazimo. Mi smo samo došli u poziciju da sada sami više odlučujemo o svojoj sudbini ne obraćajući pažnju na rezultate naših rivala, ali ništa vezano za opstanak još nismo obezbedili, ni blizu toga. Svaku priliku za prikupljanje bodova moramo da koristimo, uključujući i gostovanje Novom Pazaru", istakao je Dejan Joksimović, trener Radničkog, na redovnoj pres konferenciji na Čairu.

Zanimljivo je da je Joksimoviću ovo drugo ovosezonsko gostovanje u Novom Pazaru, budući da je u prvom kolu tekućeg šampionata tamo poražen (0:2) na klupi kragujevačkog Radničkog, mada je tri meseca ranije odneo sva tri boda u plej-ofu... On je posebno, doduše na vrlo malom uzorku od svega dve utakmice, analizirao igru rivala od dolaska novog trenera Slavka Matića.

"Moraćemo da obratimo pažnju na uvlačenje krila u vezni red i problematiku koja nastaje tom rotacijom. Eto, to je recimo jedna od specifičnosti koje je doneo kolega Matić. Takođe, kod defanzivnog prekida, ostavljaju tri igrača gore visoko, rizikuju neke stvari defanzivno, ali mogu da naprave veliki problem u ofazivnoj tranziciji. Najzad, mora da se naglasi i uloga golmana Mirkovića u ofanzivnom delu. Usmerava napade ako mu se da dovoljno prostora da svojim dugim loptama razvlači naše linije odbrane i opterećuje našu poslednju liniju. Zato moramo da budemo odgovorni, čvrsti, koncentrisani u tim duelima, da napadnemo tu drugu loptu i da je osvojimo".

Iako na prvu loptu deluje da će domaćin biti potpuno demoralisan nakon eliminacije iz Kupa i ostavši bez šansi za plej-of, strateg Nišlija u tome vidi jednu zamku.

"Oni od prvog kole ove sezone igraju pod određenim pritiskom da moraju, s obzirom na ciljeve koje su pred sebe postavili. Sada, kada prvi put toga nema, možda će se odraziti na njihovo psihološko rasterećenje, što može da dovede do njihovog boljeg izdanja. Bez obzira na rezultate koji nisu na nivou njihovih očekivanja, to je i dalje ekipa projektovana da se plasira u Evropu, sa igračima koji jednim potezom mogu da reše utakmicu. Mi u najavi svake utakmice potenciramo neke stvari koje bi trebalo da se podrazumevaju, a tiču se naše želje, borbenosti za svaku loptu i svaki duel, prisutne strasti i srčanosti i tek u odnosu na to neke naše prednosti i kvaliteti mogu da dođu do izražaja".

Kadrovska slika još nije sasvim izoštrena:

"Da kažemo sa sigurnošću da Andreja Stojanović i Filip Frej ne mogu da igraju, i dalje su povređeni. Još neki momci imaju hronične povrede, s vremena na vreme im se pogorša situacija, imamo još dva treninga do utakmice, pa ćemo videti".

Uz Jusufa Bamidelea, najproduktivniji fudbaler Radničkog ovog proleća je Vanja Ilić. Postigao je četiri gola, ukupno sedam ove sezone i najbolji je strelac Nišlija u Mozzart Bet Superligi.

"Svi dobro znamo kakve igrače ima Novi Pazar, ali neću o imenima, iz poštovanja prema svojoj ekipi, jer i mi imamo veoma dobre igrače. Odmorili smo se dobro posle prethodnog mini ciklusa, imali dva slobodna dana, spremili se za Pazarce, dobili zadatke. Polazim od sebe - što je do mene, da agresivnošću, energijom, duelima, borbom, voljom, pokrenem saigrače, ja ću to uraditi. Moramo da budemo tim, bilo da prvi damo gol ili ga primimo, kao protiv Voždovca u prethodnom kolu, kada smo uspeli da se ekspresno vratimo", poručio je neumorni univerzalac Radničkog.

Utakmica u Novom Pazaru igra se u ponedeljak od 16 časova, a kuriozitet je to da će tri sata kasnije u obližnjoj dvorani Pendik početi okršaj odbojkaških timova iz dva grada, u revanšu plej-auta Superlige, gde Nišlije dolaze sa pobedom iz prvog duela i imaju meč-loptu za opstanak u eliti.


tagovi

Radnički NišDejan JoksimovićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara