Kad porastem biću Jirgen Klop

Vreme čitanja: 5min | uto. 06.11.18. | 09:29

Navijači Crvene zvezde veruju da njihov tim neće biti osramoćen u večerašnjem duelu sa Liverpulom (18.55), ali sigurni smo da Vladan Milojević ima veća očekivanja

Videlo se to i veče pre današnjeg „revanša“ u okviru četvrtog kola Lige šampiona između Crvene zvezde i Liverpula (18.55 TV Arena). Šefu stručnog štaba vicešampiona Evrope Jirgenu Klopu leži da gaji stil avangardne trenerske zvezde. Opušteni zulufi, opušteni osmeh pre istrčavanja na Marakanu i neusiljeni humor. Takav „kežual“ Nemac bio je potreban klubu iz grada Bitlsa da ga dovede na korak od evropskog vrha.

Sa druge strane Vladan Milojević je sušta suprotnost. Na sebi uvek ima uštirkanu košulju, svaki dan je obrijan kao da će biti na jutarnjoj smotri vojne policije, misli su mu nemaštovite (ako pitate novinare), ali profesionalne. U dobrom delu Milojevićevog mandata na Marakani Zvezda je bila personifikacija njegovog stava i izgleda. Lepo upakovana, racionalna i smirena…

Izabrane vesti

Dve suprotnosti, dva različita lika, ali i nekoliko fudbalskih spojnica. Ni Klop, ni Vladan Milojević u igračkom dobu nisu imali velike karijere na internacionalnom nivou. Nemac je kao trener odskočio u odnosu na veliku većinu kolegu, toliko da ga Vladan Milojević teško može stići ili porasti do njegovih ramena. Nemac afirmisan u Majncu je postao jedan od ideala i merna jedinica uspešnosti. Ali Milojević može da pokuša da implementira njegove sisteme u mnogo siromašniju sredinu od Liverpulove. Baš kakva je Crvena zvezda.

PRESING, PRESING, PRESING, TRANZICIJA I VERTIKALNI NAPADI

Nije Vladan Milojević čovek koji voli da poimence priča o igračima, niti se klanja idolima. Ne bi to bilo ni umesno od čoveka u zrelim godinama. Neće da kaže kako bi voleo da bude kao Jirgen Klop, ali ako zagrebete ispod površine shvatićete da je njegov ideal dobrog tima baš ovaj Liverpulov pod Jirgenom Klopom. Presing, presing, presing, brza tranzicija, motorika i napadi po vertikali. To je ono čemu Milojević teži i čemu se divio pre nego što je uopšte došao u situaciju da se rukuje sa harizmatičnim Nemcem.

Direktan fudbal Jirgena Klopa je odavno seciran do detalja, to je ono čemu svi težimo. To je ono šta bismo mi voleli da igramo. Nema šta tu da se gleda i skautira“, glasila je rečenica jednog od članova Milojevićevog stručnog štaba posle žreba koji je spojio Crvenu zvezdu i Liverpul.

Kada se stvari pogledaju iz te perspektive, jasno je da Vladan Milojević ima veća očekivanja od velikog broja navijača srpskog šampiona koji će večeras krenuti put Marakane. Oni će biti deo velikog spektakla i nadati se da crveno-beli neće biti osramoćeni. Zvezdin trener na zvaničnoj konferenciji za medije je rekao da njegov tim nema rezultatski pritisak, ali on sigurno ima lične imperative. Sigurni smo da Vladan Milojević očekuje da se crveno-beli bar za nekoliko koraka približe top nivou. Bar jednom odigraju presing sličan Klopovom, ili bar nekoliko puta direktnim pasovima dođu u situaciju da ugroze Alisona.

KOLIKO JE ZVEZDA NAPREDOVALA NA PARKU PRINČEVA I ENFILDU?

Da podsete na dana kada su visoko izašli na polovinu Sparte iz Praga i totalno dezorijentisali nadobudnog rivala. Ili kao kada su u beogradskom revanšu agresijom urnisali tehničke mogućnosti Krasnodara.

To su bili mali intervali Klopovog Liverpula u Zvezdinoj igri.

To je Zvezda koju Milojević želi, ali koja je nespremna da takva taktička dela ponavlja u Ligi šampiona. Drugi je to svet i drugi je to nivo.

Gledajući sekvence sa Parka prinčeva i Enfild Rouda delovalo je da je Crvena zvezda dve svetlosne godine daleko od toga. Igra Crvene zvezda je bila siromašna, jako siromašna...

Beograd i taj autentični miris euforije, 50.000 ljudi na tribinama Marakane možda mogu da na teren bace začin davnih i mnogo srećnijih vremena. Ali opet… Za Crvenu zvezdu je najbitnije da pokaže bar mali napredak, i to ne samo kada je u pitanju broj primljenih golova. A u poslednjih 180 minuta takmičarskog fudbala u Ligi šampiona primila ih je čak deset.

Ne znam kako to izgleda na televiziji, ali uživo je sve to mnogo brzo. Zbog toga sam i zadovoljan kako smo parirali. Iz ovakvih utakmica mi možemo da naučimo koliko znači brzina u fudbalu, poručio je posle prvog poluvremena na Enfild Roudu Vladan Milojević.

Pomenuo je i ponos i to kako će u revanšu sve biti mnogo drugačije. Do sada nije davao velika obećanja, ali možda Milojević istinski veruje da njegovi momci mogu da povremeno iskaču iz kože Liliputanaca. Bila bi to svojevrsna pobeda, jer nije sve u skupljanju iskustva. Treba nešto i primeniti.

 A fudbaleri Crvene zvezde, tvorci dve lepe evropske sezone, imaće sve preduslove da igraju, trče u tranziciji, hrabro odigravaju napred… Da čak budu  koncentrisaniji nego što su bili u sudaru sa Napolijem. Zvezdi je posle svega što je napravila ove jeseni potrebna jedna muška utakmica. Da se pobije i hrani gorivom s tribina. Baš kao što čuveni Kop energijom napaja igrače Liverpula…

Samo tako se posle meča neće ponovo apostrofirati vanzemaljski kvalitet Salaha, Firmina, Van Dajka i Manea.

I samo će se tom slučaju konstatovati da mali Milojević može da poraste do ramena velikom Klopu. Sinonimu direktog fudbala kojem mnogi teže, ali ne uspevaju da ga primene.

LIGA ŠAMPIONA - 4. KOLO

Utorak

GRUPA A

18.55: (2,30) Monako (3,40) Klub Briž (3,10)
21.00: (1,95) Atletiko Madrid (3,45) Dortmund (4,00)

GRUPA B

21.00: (3,40) Inter (3,40) Barselona (2,15)
21.00: (1,40) Totenhem (4,80) PSV (7,75)

GRUPA C

18.55: (12,0) Crvena zvezda (6,50) Liverpul (1,23)
21.00: (2,90) Napoli (3,45) PSŽ (2,40)

GRUPA D

21.00: (1,35) Porto (5,00) Lokomotiva Moskva (9,00)
21.00: (1,55) Šalke (3,90) Galatasaraj (6,75)

Sreda

GRUPA E

21.00: (1,08) Bajern (12,0) AEK (23,0)
21.00: (2,45) Benfika (3,30) Ajaks (2,95)

GRUPA F

21.00: (1,95) Lion (3,60) Hofenhajm (3,80)
21.00: (1,10) Mančester Siti (11,0) Šahtjor (19,0)

GRUPA G

18.55: (3,80) CSKA (3,45) Roma (2,00)
21.00: (11,0) Plzenj (7,00) Real Madrid (1,22)

GRUPA H

18.55: (1,50) Valensija (4,30) Jang Bojs (6,50)
21.00: (1,65) Juventus (3,80) Mančester Junajted (5,50)

* Kvote su podložne promenama 

Foto: Star sport, Reuters


tagovi

Vladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara