Dejan Joksimović (©FK Radnički Niš)
Dejan Joksimović (©FK Radnički Niš)

Kako je Joksimović nadmudrio Lalatovića?

Vreme čitanja: 5min | čet. 04.04.24. | 14:38

Početak meča sa Adom kao centralnim bekom, pa ekspresna promena formacije nakon vodećeg gola i izmene koje su posle samo jednog minuta Nišlijama donele pobedu u Subotici

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša/

Radnički je ponovo izvirio iznad vode. Pobedom nad Spartakom u Subotici (2:1) u 28. kolu Mozzart Bet Superlige, Nišlije su pobegle iz zone baraža, sa sigurnošću da će, ukoliko Javor danas ne načini neko iznenađenje u Kruševcu, tu i ostati. I prilikom da, trijumfom nad Voždovcem u nedelju na Čairu, dođu do svog najboljeg ovosezonskog plasmana na tabeli...

Izabrane vesti

Nišlije se drugu uzastopnu sezonu vraćaju kući pevajući sa severa Bačke, naneli su Spartaku peti vezani poraz na domaćem terenu ove sezone i povukli ga za sobom u plej-aut. Čak je ovo peto od poslednjih šest gostovanja u Subotici na kojem Radnički nije izgubio.

Utakmica koju je na dva načina obeležio Stefan Cvetković. Ne samo da je postigao gol za pobedu okruglo 60 sekundi nakon što je kročio na teren, u svom prvom dodiru sa loptom, već je na taj način spasio dvojicu svojih saigrača da ne pređu put od heroja do tragičara.

Nije Radnički baš blistao u Subotici, ponovo je, kao i par dana ranije protiv Mladosti, bio previše defanzivan nakon postignutog gola, ali se dobro organizovano branio i delovalo je da mu Spartak ni tri dana ne bi postigao gol da Dimitrije Stevanović nije kardinalno pogrešio u 67. minutu. Autogol se piše Jamkamu, ali bio je to veliki kiks mladog čuvara mreže, koji je tako umalo bacio u vodu sve ono sjajno što je prethodno uradio.

A odbrana iz petog minuta, kada je bukvalno izvadio loptu iz gola nakon pokušaja glavom Ubiparipa, mogla bi se smatrati možda i ključnim detaljem, znajući za podatak da Spartak ove sezone nijednom nije izgubio utakmicu u kojoj je u nekom trenutku imao prednost. Stevanoviću je tek 19 godina, stasava u odličnog golmana i od velike je važnosti da mu ne ostaje ožiljak na savesti sa ove utakmice.

Jusuf Bamidele je takođe neko ko bi bio tragičar da Nišlije nisu slavile, zbog neverovatnog promašaja iz 71. minuta, kada je, nakon prethodne bravure Vanje Ilića, sa peterca prebacio prazan gol. A ovako, novim pogotkom, pošto je, na odličan pas kapitena Vojnovića, pretrčao pola terena, protutnjao pored Ćalasana kao brzi voz, popravio je svoj ionako fascinantan učinak u ovoj polusezoni.

Radnički je, naime, u prolećnom delu sezone postigao 13 golova, a u čak devet direktno je učestvovao nigerijski internacionalac – četiri je postigao, za četiri asistirao, uz jedan iznuđeni penal, koji je kasnije iskorišćen! Od fudbalera svih ostalih ekipa u Mozzart Bet Superligi, samo je Gelor Kanga ovog proleća učestvovao u većem broju pogodaka svog tima (pet golova, četiri asistencije i jedan iznuđen penal), ali je četiri od tih pet golova dao iz jedanaesterca.

Miloš Pantović dao je četiri gola i zabeležio pet asistencija, kao strelac je neprikosnoven Aleksandar Ćirković – čak osam pogodaka ovog proleća. Više golova od Bamidelea ove polusezone dao je još samo Šerif Endijaj (pet), po četiri su, kao i on, postigli Baždar, Ljajić, Miladinović i Vidosavljević, a po četiri asistencije, kao i bivši fudbaler Estorila, zabeležili Varjačić i Zahid. Međutim, niti jedan fudbaler u ligi nije u tako visokom procentu učestvovao u svim golovima svog tima ovog proleća kao Nigerijac sa Čaira – 69 odsto!

Najzad, trener Dejan Joksimović ovom utakmicom dobio je još jedan plus kod navijača Radničkog, jer je na zaista malom uzorku već ostavio svoj rukopis u ekipi. Ne samo zbog izmena u finišu (i asistent pobedonosnog gola bio je rezervista Aleksandar Mesarović, po ko zna koji put ove sezone vredan „džoker“ sa klupe), već i zbog zanimljivog taktičkog manevra u uvodnoj fazi meča, koju je počeo sa Adom kao centralnim bekom, pa je odmah nakon vodećeg gola promenio formaciju u 4-3-3, a reprezentativca Gane vratio u vezni red. Ali i zbog činjenice da je preporodio neke prethodno indisponirane igrače, pre svih Nemanju Belakovića, kome je pronašao značajnu defanzivnu ulogu – u prethodnim mečevima na mestu levog krilnog beka, a u Subotici, po prvi put u takmičarskim utakmicama, i kao klasičnog levog beka!

"Svesno smo ušli u rizik na početku utakmice, vraćanjem Ada u poslednju liniju, ali sa namerom da isturimo Smajlagića i Bamidelea u napad i dovedemo ih upravo u situaciju u koju smo došli kod vodećeg gola, da Bamideleu ostavimo brisan prostor u kome bi do izražaja došle njegove brzinske sposobnosti. Istog momenta smo vratili Ada u vezni red i moj je utisak da smo imali kontrolu nad utakmicom. Možda nisam bio najzadovoljniji koliko smo ih ugrožavali u traziciji, ali smo držali stvari pod kontrolom sve do tog nesrećno primljenog gola. Bamidele i Ilić su vidno izgubili snagu u finišu i ideja je bila da sa Cvetkovićem i Faijem dobijemo na svežini, ali daleko od toga da je neko mogao da osmisli da će gol pasti posle jednog minuta. Nekad se kockice prosto tako poklope", ističe Joksimović dan nakon utakmice, uz poseban osvrt na dvojicu igrača:

"Samo bih naglasio da su Belaković i Cvetković fudbaleri među prvima sa kojima sam obavio razgovor po dolasku u Radnički. Njihov kvalitet je nesporan, samo je potrebno malo vere i strpljenja. Mnogo mi je drago da su se razdrmali. Belaković prvi put u životu igra levog beka, bio je sjajan protiv Todoroskog, koga malo ko u ligi može da čuva. A kako je Cvele samo ušprintao kod gola... U začetku akcije bio je na nekih 30 metara od našeg gola, nepunih desetak sekundi kasnije u protivničkom petercu gde je krunisao sjajnu akciju".

Zanimljivo, ovo je bio treći trenerski okršaj nekadašnjih saigrača Dejana Joksimovića i Nenada Lalatovića, a sadašnji trener Nišlija odneo je sve tri pobede, i to sve tri u gostima. Prvu (3:1) je ostvario prošle sezone na klupi Kragujevčana, baš na Čairu protiv svog sadašnjeg kluba, koji je tada predvodio Lalatović, i to nakon što ga je Joksimović nasledio na kormilu Radničkog sa Čika Dače. Drugu u Novom Sadu (2:1), čim je Lalatović preuzeo Mladost GAT.

Ovom utakmicom prekinuta je serija od šest uzastopnih duela u kojima je Nenad Lalatović ostajao neporažen protiv kluba sa kojim je u sezoni 2018/19 stigao do vicešampionskog zvanja.


tagovi

Radnički NišDejan Joksimović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara