Kako je Vladan Milojević sve predvideo…

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.09.18. | 16:30

Šta je nekoliko dana pre meča Zvezdin trener rekao saradnicima i ljudima bliskim klubu

Ima u tome simbolike. Pre nekoliko dana generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić najavio je rekonstrukciju postojeće Marakane, možda i izgradnju novog stadiona. Veliko je pitanje šta će biti sa tim  megalomanskim projektom iz Lige šampiona, ali jedna stvar je jasna.

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević odavno je stavio kamen temeljac na novu Neosvojivu Tvrđavu, možda baš onog dana kada je pristao da napusti Grčku i sedne na klupu matičnog kluba. Sada već to  zdanje ima ozbiljne konture, prvi sprat je podignut. Videli su tu i ekstremno živahni i tehnički  superiorni Napolitanci. Upisali su se u red ekipa koje nisu mogle da pronađu put do Zvezdine mreže u eri Vladana Milojevića. Evo i nekoliko brojki: Crvena zvezda je na poslednjih 13 evropskih utakmica kao domaćin primila samo četiri gola (jedan iz penala). Doživela je samo jedan poraz, i to u periodu kada je imala manjak u brojčanom stanju protiv Arsenala. Tobdžije su iskoristile vrlo kontroverzno isključenje Milana Rodića.

Izabrane vesti

Ako ćemo biti objektivni, Napoli je u polju  nadigrao Crvenu zvezdu, ščepao je sa obe ruke. Međutim, vrat joj nije slomio. I dok se Milojević gradi novu Neosvojivu tvrđavu, na istom mestu gde je bila ona stara koja je od pedesetih do osamdesetih godina prošlog veka samo nekoliko puta osvojana, ima onih koji će reći da je srpski  šampion u sudaru sa viceprvakom Serije A morao da bude hrabriji.  Odnosno da se ne fokusira samo na umetnost defanzive, čiji su autori bili Borjan, Rodić, štoperski tandem i Filip Stojković.

To je traženje hleba preko pogače i to preko praga Neosvojive Tvrđave u izgradnji.  Krajnje laičko i površno razmišljanje. Da u ovaj tekst ubacimo još jednu fus notu: da je Atletiko odoleo Barseloni (što je i radio nekoliko puta) na način kao što je Crvena zvezda Napoliju, evropski mediji bi bili krcati priča o savršenom  sistemu  Dijega Simeonea koji  je otupeo oštricu jednog fudbala iz orbite. O latino bezobrazluku i čistoj emociji koja je pokvarila Barsinu robotizovanu  pas igru.

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević nije čovek koji lako stavlja karte na sto. Skriva ih do poslednjeg momenta. Izjave su mu protokolarne i dobro upakovane, kao što mu ekipa deluje na terenu. Možda je ovog puta mogao da prekrši  sopstvena pravila i u najavi meča upozori publiku šta može da očekuje. Da je ušao onaj zicer Milika ili prečka Insinjea,  ovih redova ne bi ni bilo, ali… Milojević je upozorenjem pre utakmice dao sebi za pravo da bude general posle meča.

Priča ide ovako. Ta igra na nulu i frustiranje Napolitanaca kuvala se dugo u trenerskoj kuhinji pedantnnog stručnjaka. Još sedam dana pre susreta sa italijanskim  vicešampionom počela su defanzivna uigravanja koja je trebalo da za posledicu imaju limitiranje Anćelotijevih aduta. Ili još preciznije: seckanje šabloniranih, ali hiruški preciznih akcija gostiju  kada Zjelinski dijagonalom odlaže loptu na dalju stranu, a potom ide stvaranje viška ili još  preciznija povratna lopta. Tako je Napoli dao „mali  milion“ golova u prvenstvu Italije. Tako može da igra tim nakrcan velikim brojem majstora.

Tu su pod velikim opterećenjem bili Filip Stojković i Milan Rodić. I uspeli su da se izbore sa pritiskom, glumeći povremeno i štopere poput Kulibalija. Imali su i pomoć od veznog reda, ali da ne zalazimo u taktičke finese.

Ključ je u sledećem. Javnost je bila opijena Zvezdinom premijerom u Ligi šampiona, nada u još jednu pobedu bila je dublja od strepnje. Tu je Milojević sačuvao zdrav razum i trenersku glavu. Odupreo se i frenetičnoj podršci sa tribinama i ostao dosledan planu utakmice. I svim detaljima koje je pripremio. Jedina greška je što je, između redova, mogao da upozori javnost šta se sprema u Zvezdinoj premijeri u Ligi šampiona. Predvideo je da Napoli kontinuiranim napadima i velikim posedom donekle anestezirati atmosferu na Marakani.
“Znajte da ćemo 80 odsto utakmice provesti između našeg šesnesterca i polovine igrališta. Prosto – to je jedino rešenje. Oni su mnogo moćan tim. Jedina naša šansa je da im otežavamo posao, da izdržimo prvih 20 minuta i dobijemo na samopouzdanju. Posle će biti nešto lakše. Mada, moraćemo da budemo toliko precizni da ne ispadamo. Mi jedino možemo da im otežavamo posao“, obratio se Milojević saradnicima i nekim članovima najužeg rukovodstva.

Oni  koji  su bili upoznati sa tim monologom imali su osećaj da u utorak veče gledaju ponovljeni snimak meča. Sve je bilo onako kako je Milojević predvideo. Zvezda je u uvodnoj fazi tražila pojas za spasavanje. I nekako je uspela.

Dobro imala je i obilatu pomoć sreće, ali…

Sparta iz Praga, Keln, CSKA Moskva, Salcburg, i na kraju Napoli. Taj tim vezista najviše klase čiji laki pokreti čine fudbal prostom igrom. Toliko prostom da pomislite da biste i vi tako mogli. Ali ujedno to je esencija majstorstva.

Svi nabrojani klubovi nisu stigli do gola na Marakani.

Slučajnost?

Plod sreće?

Ne bismo rekli...

(FOTO: Star sport)


tagovi

Vladan Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara