Pogled iz vazduha na Larn (©Wikipedia/C LEITCH)
Pogled iz vazduha na Larn (©Wikipedia/C LEITCH)

Klubu iz gradića sa 19.000 stanovnika bod dovoljan za drugu uzastopnu titulu

Vreme čitanja: 4min | pon. 22.04.24. | 11:46

Fudbaleri Larna pred odbranom trona Severne Irske, Linfild pokušava da donese dramu uoči poslednjeg kola (ponedeljak, 20.45)

Za 134 godine postojanja Larn nije osvojio nijedan trofej, sve do prošle sezone, kada je krunisan kao šampion Severne Irske. Ovog ponedeljka klub iz gradića sa oko 19.000 stanovnika ima priliku da odbrani tron, pošto će u pretposlednjem kolu tamošnje Premijer lige gostovati od 20.45 časova najbližem pratiocu Linfildu.

Da bi i matematički bio šampion Larnu je potrebna pobeda večeras, pošto ima tri poena više od Linfilda. Ipak, u realnosti je i bod sasvim dovoljan, zbog za 17 pogodaka bolje gol-razlike, koja je odlučujuća u slučaju da dve ekipe budu izjednačene po poenima. Svakako nije realno da Larn u poslednjoj utakmici u sezoni doživi rezultatski debakl protiv najslabijeg tima plej-ofa Kolerajna.

Izabrane vesti

Zbog te gol-razlike čak ni pobeda Linfildu ne donosi titulu, i dalje će morati da navija za Kolerajn u poslednjem kolu. Ipak, ako podgreje vatru pod nogama rivala, sve je moguće. Svestan je toga i vezista Linfilda Kris Šilds.

Šta možemo da uradimo? Ili da ostavimo sav alat koji imamo na sto i kažemo da je to to, ili da pristupimo maksimalno ozbiljno i nadamo se najboljem. Privilegovan sam što sam kroz karijeru bio svedok raznih sličnih scenarija. Moramo zato da skupimo hrabrost, doigramo dobro i nadamo se da ćemo da uradimo nešto veliko. Ovakve utakmice nikada ne mogu da nam dosade. Fudbal je zanimljiva igra, jer nikad ne znate kada ćete da dobijete novu šansu da osvojite titulu. Osnovu ove ekipe čine igrači koji su već osvajali titule u poslednjem kolu 2017. i 2022. godine“, kazao je Šilds.


20.45: (2,15) Linfild (3,30) Larn (3,20)


Njegov Linfild je najveći klub Severne Irske, ima više titula otkad je prvenstvo doživelo reformu i postalo profesionalno (osam) nego svi ostali klubovi zajedno (sedam). Računajući i stari sistem takmičenja Linfild ima ukupno 56 titula, 44 nacionalna kupa i 12 liga kupova. U takmičenjima UEFA je predstavljao Severnu Irsku u 50 sezona.

S druge strane, Larn je uprkos poznim godinama dugo bio amaterski klub i nije igrao nikakvu značajniju ulogu u irskom fudbalu. Sve do 2018. kada ga je preuzeo Keni Brus, osnivač Perplbrika. Reč je o firmi koja se bavi prodajom nekretnina, a čija vrednost je procenjena na oko 110.000.000 evra.

Ulica u Larnu (©AFP)Ulica u Larnu (©AFP)

Brus je uložio lični novac u klub, prvi put je Larn dobio priliku da dovodi ozbiljnija pojačanja i nije mu trebalo mnogo da se probije do vrha irskog fudbala. Debitovao je na međunarodnoj sceni u sezoni 2011/2012, kada je dogurao do trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencije. Eliminisao je Bala Taun iz Velsa i danski Orhus, ali nije mogao i protiv portugalske Fereire (1:4).

I u naredne dve godine je Larn igrao u Evropi, 2022. ga je već u 1. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije savladao gibraltarski Sent Džozefs (0:1). Ove sezone je kao prvak igrao u kvalifikacijama za Ligu šampiona, na prvoj prepreci je bio bolji HJK Helsinki posle produžetaka, a potom se preselio opet u Ligu konferencije, gde je izgubio dva puta od Balkanija.

Čak i da mu Linfild preotme titulu u poslednjem kolu, Larn će ponovo igrati u Evropi na leto. Drugoplasiranom timu Premijer lige Severne Irske su zagarantovane kvalifikacije u najmlađem takmičenju UEFA, dok će ekipe koje završe od treće do šeste pozicije da igraju baraž za evropsku vizu.

Netipično za tamošnji fudbal, Larn ima veliki broj stranaca. Čak dvanaestoricu fudbalera. Najviše njih su Škoti, golmani Rohan Ferguson i Ejdan Mekadams, štoper Šon Vont, veziste Džo Tomson i Skot Alen, te napadač Endi Rajan. Kapiten Larna je Klen Bolger, štoper iz Republike Irske, a tu su i Englez kenijskog porekla Ali Omar, Ro Šon Vilijams sa Grenade, Amerikanac Zazijel Orosko, Englez Mark Rendel i Isak Vestendorf Englez poreklom iz Gane.

Poređenja radi, Linfild ima samo dva igrača bez pasoša Severne Irske. Šildsa, koji je iz Republike Irske i škotskog defanzivca Juena Ista.

Ovo će da bude peti duel Larna i Linfilda ove sezone. U prvoj fazi prvenstva aktuelni šampion je slavio na oba duela, kod kuće u septembru sa 2:0, a potom u gostima u novembru sa 2:1. Linfild je uspeo da se osveti početkom decembra u četvrtfinalu Liga kupa, bio je bolji posle penala i kasnije je došao do trofeja, dok je njihov prvi okršaj u plej-ofu završen 1:1.

Linfild će 4. maja igrati finale Kupa Severne Irske protiv Kliftonvila, tima koji je u polufinalu eliminisao Larn (2:0).


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------


SEVERNA IRSKA 1 (PLEJ-OF) – 37. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Subota

Kliftonvil – Glentoran 2:0 (1:0)

/Melon 11, Hal 58pen/

Kolerajn – Krusejders 0:2 (0:2)

/Larmur 20, Forsajt 44pen/

Ponedeljak

20.45: (2,15) Linfild (3,30) Larn (3,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Severna Irska 1linfildLarn

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara