Ko će biti novi trener Reala? Venger je jedini slobodan, za ostale će Florentino morati ozbiljno da se pomuči (ANKETA)

Vreme čitanja: 4min | čet. 31.05.18. | 14:10

Kriterijumi na Santijago Bernabeuu su uvek bili prilično strogi

Nije se još ni završila konferencija za medije na stadionu Santijago Bernabeu, a mediji su već počeli da licitiraju sa potencijalnim naslednikom legendarnog Zinedina Zidana na klupi Real Madrida. Francuz je iza sebe ostavio tri uzastopne Lige šampiona i na početku trenerske karijere pomerio istorijske granice u evropskom fudbalu. Proteklih dana je bio u Francuskoj na odmoru, a onda se vratio u Madrid i iznenada poručio - odlazim!

Izabrane vesti

Osnovno pitanje glasi - ko posle Zidana? U Realu su ovu vest dočekali potpuno nespremni, Zidanu je do isteka ugovora ostalo još dve godine i ništa nije nagoveštavalo da bi mogao da ode. U Madridu će sada morati užurbano da rade i izvrše dobru procenu, jer je jasno da ne može svako da predvodi Kraljevski klub. Zidanu ovo nije prvi put da na ovaj način napusti Real Madrid. Isto to je učinio i kao igrač kada je doneo odluku da ode u penziju, iako mu je do isteka ugovora ostalo još godinu dana.

Situacija na trenerskom tržištu nije nimalo blistava, jer je većina trenera „top klase“ već produžila ugovore i sklopila dogovore za narednu sezonu. Ipak, takođe je jasno i da u trenerskom poslu ne postoji ugovor koji ne može da se raskine, a posebno kada stigne poziv Real Madrida.

Trener Nemačke Joakim Lev je neko ko se proteklih godina pominjao kao već viđeni Zidanov naslednik. Reč je o treneru koji ima veliki kontinuitet kvalitetnog rada u nemačkom fudbalu, najzaslužniji je za brojne uspehe Pancera, a to bi moglo da bude nešto što je neophodno Realu. Ipak, sada je najlošiji mogući trenutak za pregovore, s obzirom da su pripreme za Mundijal u završnoj fazi, a pored toga Nemac je nedavno i produžio ugovor sa nacionalnim savezom do 2022. godine.

Antonio Konte bi mogao da bude ozbiljan kandidat za upražnjenu poziciju na Santijago Bernabeuu. Reč je o treneru koji je osvajao trofeje sa Juventusom i Čelsijem, a uskoro će biti i slobodan u izboru nove sredine, nakon razočaravajuće sezone u Londonu. Ipak, Konte je sklon tome da kritikuje klupsku upravu i neko ko nije u stanju da prećuti bilo kakvu vrstu nepravedne kritike na svoj račun. Pored toga, često ne vodi računa ni kako se ponaša kraj aut-linije, a to su sve detalji o kojima se u Madridu i te kako vodi računa.

Nezgodna situacija za Florentina Pereza

Značajan broj neophodnih atributa koje zahteva klupa Real Madrida poseduje Konteov naslednik u Juventusu Masimilijano Alegri. Iskusni strateg je vezao četiri „skudeta“ u Torinu, činilo se da je došlo do zasićenja, ali je ipak najavio da ostaje u klubu. Da li bi eventualni poziv Kraljevskog kluba mogao nešto da promeni, ostaje da se vidi.

Kada smo kod Italijana, mora se u obzir uzeti i Maucio Sari. Dugogodišnji trener Napolija je na pragu dogovora sa Čelsijem, ali ko zna šta bi moglo da se dogodi ako stigne poziv iz Španije. Ipak, Sari je neko ko je previše zatvoren, drži se svojih principa i formacije. Ne dozvoljava bilo kakvo uplitanje u rad. Teško da bi tako nešto prihvatili u Madridu.

Jedini potpuno slobodan trener visokog renomea u ovom trenutku je Arsen Venger. Francuz svojim karakterom i iskustvom opravdava status kandidata, ali je iza njega veliki broj godina bez trofeja u londonskom Arsenalu, kao i serija dovođenja neopravdanih pojačanja, koja nisu ispunila očekivanja. Ipak, možda ga baš ta činjenica da je jedini van ugovora stavi u ulogu glavnog kandidata.

Da je znao kakav će splet događaja biti ovog leta u glavnom gradu Španije, Maurisio Poketino možda ne bi produžio ugovor sa Totenhemom. Da nije tako, Argentinac bi možda bio i najozbiljniji kandidat za preuzimanje klupe Madriđana. Ipak, treba imati na umu da Poketino u svom ugovoru do 2023. godine ima i izlaznu klauzulu.

Luis Enrike je neko ko je pet godina nosio dres Real Madrida, a kasnije postao legenda Barselone. U pitanju je jedan od najboljih slobodnih trenera na Starom kontinentu u ovom trenutku, ali i neko koga madridska publika nikada nije prihvatila kao igrača. Na kraju liste potencijalnih kandidata nalazi se i trener omladinskog tima Reala Hoze Marija Guti. Madriđanima ne bi bilo prvi put da postave početnika na klupi, ali je Zidan ipak predstavljao poseban autoritet kojem bi tako teška uloga mogla da se prepusti. U više navrata prethodnih godina kao kandidat se pominjao i Jirgen Klop, ali je Nemac praktično tek počeo da razvija svoj sistem u Liverpulu i u ovom trenutku se ne može svrstati među kandidate za trenera Real Madrida.

Foto: Action images


tagovi

Zinedin ZidanFlorentino PerezAntonio KonteJoakim LevMauricio SariArsen VengerMasimilijano AlegriMaurisio PoketinoLuis EnrikeGuti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara