Nezadovoljstvo pristalica Hamburgera 2018. posle ispadanja iz Bundeslige (©Reuters)
Nezadovoljstvo pristalica Hamburgera 2018. posle ispadanja iz Bundeslige (©Reuters)

Ko će u Bundes, a ko u 3. ligu: HSV moli Bilefeld za pomoć, Hajdenhajm pred istorijskom šansom, Dinamo spreman da "zalupi vratima"

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.06.20. | 09:31

Potpuno ludilo vlada u Cvajti pred poslednje kolo

San mnogih generacija u gradiću u Baden Virtembergu, želja velikana da se vrati tamo gde pripada, žudnja istočnonemačkog sastava u čudo... Sublimacija poslednjeg kola u Cvajti.

Ništa manje i ništa više, tek maleni Hajdenhajm, čiji fudbalski počeci datiraju još od - pazite sad - 1846. godine, hita ka istorijskoj promociji u Bundesligu, veliki Hamburger - šampion Evrope i šestostruki prvak Nemačke - troši drugu sezonu u Cvajti i smatra da je dosta, a Dinamo iz Drezdena - bard Istočne Nemačke i osvajač Kupa UEFA - sanja čudo i dozvolu boravka u drugom rangu.

Izabrane vesti

Hajdenhajm je u prošloj rundi pobedio Hamburger u derbiju (2:1), preskočio ga na tabeli i došao u situaciju da u poslednjem kolu igra za istorijski rezultat – prvi plasman u Bundesligu! Simpatičan tim koji sa klupe već punih 13 godina predvodi malo poznati Frank Šmit, na startu sezone imao je za cilj samo da opstane u ligi. Ipak, uoči poslednjih 90 minuta u situaciji je da izrežira jednu od najlepših bajki sezone.

Hajdenhajmu ne ide naruku što odlazi na noge lideru u Bilefeld, međutim činjenica da je Arminija već overila plasman u Bundesligu mogla bi da mu olakša posao. Pogotovo ukoliko Uve Nojhaus odluči da šansu u nevažnom susretu ukaže nekim momcima koji nisu imali ozbiljnu minutažu tokom sezone.

Hajdenhajm je tim sastavljen od manje-više malo poznatih igrača, očito dobro upakovanih u celinu i to njegov najjači adut. Nemaju strance (samo jedan Austrijanac) i sa te strane prava su retkost u Cvajti. Nema sumnje da je Bilefeld igrački daleko kvalitetniji, a i kod kuće nije poražen od septembra. S druge strane, Hajdenhajm ima samo četiri trijumfa na strani, manje čak i od pretposlednjeg Vehena.

Ali sve bi to moglo da padne u vodu pred silinom motiva...

U prvom delu takmičenja bilo je 0:0, prošle sezone Hajdenhajm je slavio u Bilefeldu (2:1), a pre toga u međusobnim okršajima ovih rivala viđeno je još četiri remija. Najveći problem Hajdenhajma je što mu bod ne igra ukoliko Hamburger dobije Sandhauzen, u šta malo ko sumnja.

Glacel slavi pogodak sa Grizbekom (©Reuters)Glacel slavi pogodak sa Grizbekom (©Reuters)

Sandhauzenu meč poslednjeg kola Cvajte ne znači apsolutno ništa, pošto je taj tim opstao, ali zato je za Hamburger biti ili ne biti. Bitka na život i smrt. Skoro pa bukvalno, jer pitanje je šta će se dalje dešavati s jednim od najvećih nemačkih klubova ukoliko ni posle dve godine ne obezbedi povratak u Bundesligu.

A za eventualni takav epilog navijači bi mogli da krive isključivo svoje miljenike i trenera Ditera Hekinga. Sve je HSV imao u svojim rukama, dva boda prednosti u odnosu Hajdenhajm, da bi prošle nedelje dozvolio sebi da izgubi upravo od najvećeg konkurenta za treće mesto. I to golom u 95. minutu (!).

Tako se Hamburger sada ništa ne pita. Njegovo je da "tuče" nezainteresovani Sandhauzen – što će izvesno i uraditi – a onda da se "moli" da mu Arminija pomogne i odigra makar nerešeno sa Hajdenhajmom.

HSV je tri od poslednja četiri meča kod kuće odigrao nerešeno i to je ono što pomalo brine njegove pristalice. Međutim, Sandhauzen je vrlo slab u poslednje vreme, dao je jedan gol na tri prethodne utakmice, a igrački ne može da parira nekadašnjem šampionu Evrope. U prvom delu sezone bilo je 1:1, u prošloj sezoni 2:1 i 3:0 za Dinosauruse sa severa.

Borba za opstanak, takođe nudi dramu. Dinamo lagano može da pakuje kofere, jer je put žuto-crnih sa brojnim i lojalnim navijačima, u drugoj Bundesligi izvesno završen. Kroz sezonu sastav iz Drezdena borio se da ostane u istom rangu, a sada mu je za plej-aut neophodno da pobedi Osnabrik kod kuće velikom razlikom, a da pritom Vehen izgubi, kao i Karlsrue. Sve u svemu, pokušaće momci Markusa Kaučinskog da "lepo zalupe vratima", ako ništa drugo...

Dinamo je pobedio u samo jednom od poslednjih pet domaćih mečeva, postigavši sedam golova u tom periodu. Sa druge strane, Osnabrik nije izgubio u protekle četiri utakmice u gostima, pa ne izgleda kao neko ko je spreman da odglumi "vreću za udaranje". Jer, da plastično objasnimo, Dinamo ima gol-količnik u minusu 26, a to je najbitnija stavka prilikom rangiranja ukoliko su ekipe bodovno poravnate. Pretposlednjeplasirani Vehen ima -22, a Karlsrue je na -12. Dakle, za potencijalni opstanak momaka sa Rudolf Harbig stadiona mnoge stvari treba da se poklope, među kojima je i veoma ubedljiv poraz Karlsruea, koji u finalnoj rundi gostuje rasterećenom Grojteru. I bod je dovoljan gostima da izbegnu direktno ispadanje.

Želje su jedno, realnost sasvim drugo...

CVAJTA - POSLEDNJE 34. KOLO

Nedelja

15.30: (3,35) Bilefeld (3,45) Hajdenhajm (2,15)

15.30: (2,85) Dinamo Drezden (3,40) Osnabrik (2,45)

15.30: (3,50) Grojter (3,40) Karlsrue (2,00)

15.30: (1,30) Hamburger (5,70) Sandhauzen (9,00)

15.30: (2,15) Hanover (3,15) Bohum (3,30)

15.30: (3,80) Holštajn Kil (3,50) Nirnberg (1,87)

15.30: (2,35) Jan Regenzburg (3,50) Aue (2,95)

15.30: (1,60) Štutgart (4,00) Darmštat (5,60)

15.30: (2,40) Vehen (3,45) Sankt Pauli (2,90)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

CvajtaHamburgerHajdenhajmDinamo Drezden

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara