Ko sve stiže na Marakanu: Ale iz Pariza, “crna trojka“ sa Enfilda, krvožedni Napolitanci! A Zvezda sa svima ima pozitivan skor...

Vreme čitanja: 9min | čet. 30.08.18. | 21:53

Predstavljamo rivale crveno-belih iz grupe C Lige šampiona za sezonu 2018/19...

Dijego Forlan je bio surov večeras u Monaku. Njegova ruka poslala je Zvezdu u grupu smrti sa PSŽ-om, Napolijem i Liverpulom i zadala Beograđanima najteži mogući zadatak na debiju u grupnoj fazi Lige šampiona. Bilo pa prošlo, kukanja nema, da vidimo kakvi to protivnici očekuju Zvezdu od 18. septembra kada se lopta bude zakotrljala, a mušema zaviorila na stadionima širom Evrope.

A pazite sad ovo - sa svim ovim rivalima najtrofejniji srpski klub ima pozitivan skor?!

Izabrane vesti


GERMANSKI VETROVI U PARIZU

Neki novi (germanski) vetrovi duvaju na Parku prinčeva od ovog leta, a njihov početak, kao i svaki prethodni, obećava, ali i ne garantuje ništa veliko... PSŽ za sada uspešno gura na svim frontovima, ali videćemo kako će to izgledati kada sredinom septembra krene Liga šampiona.

Dvogodišnja avantura s Unajem Emerijem nije donela očekivane rezultate, pa je okončana u junu. Tomas Tuhel je čovek za kojeg bogati vlasnici PSŽ-a sada veruju da bi mogao da im donese ono zbog čega su i kupili klub.

Nekadašnji trener Majnca je poslednji put u Ligi šampiona stao u četvrtfinalu pre dve sezone s Borusijom iz Dortmunda protiv Monaka, a posle čuvenog bombaškog napada u kojem je povređen Mark Bartra. Tuhel i dan danas tvrdi da bi te sezone dosta uradio s Milionerima u Ligi šampiona da nije bilo tog napada, pa ima lepu šansu da te tvrdnje potkrepi i sada dobrim rezultatima.

Razmatrali su ga tokom proleća i kao novog trenera Bajerna, ali je već u aprilu bilo jasno da će rođeni Bavarac pruzeti komandu u Parizu. I nije napravio nikakve radikalne rezove (ako izuzmemo promenu formacije). Nisu mu ni bili potrebni. Ponovo će imati ubitačan napadački trio u sastavu Nejmar - Kavani - Mbape, koji se prošle sezone iživljavao u grupnoj fazi Lige šampiona i protiv Bajerna, Seltika i Anderlehta postigao čak 25 golova.

Posebno su ih zapamtili u Glazgovu i Briselu kojima su dali zbirno 21 gol na četiri utakmice.

Što se tiče nove sezone, Tuhel je samo pristupio nadogradnji onoga što je nasledio od prethodnog trenera. Otišli su epizodisti - Pastore i Berčiče, a stigli maldi reprezentativac Nemačke Tilo Kerer (za 37.000.000 evra) iz Šalkea i levi bek Huan Bernat iz Bajerna, koji verovatno sutra potpisuje ugovor u Parizu u transferu od 14.000.000. Najzvučnije pojačanje na Parku prinčeva je definitivno Đanluiđi Bufon koji će u 41. godini probati da osvoji prvu Ligu šampiona u velikoj karijeri.

Takođe, nije Tuhel sebi ovog leta ispunio želju da dovede i Džeroma Boatenga. Bajern nije hteo da ga pusti za manje od 50.000.000 evra, pa je ostao samo sa četiri centralna defanzivca (Kimpembe, Markinjos, Tijago Silva i Kerer), što bi moglo da bude problem ako krenu povrede. Jer, nova je i formacija u kojoj Sveci igraju od ovog leta, u poslednje vreme sve modernija 3-4-3, sa trojicom štopera pozadi, dok je Nejmar plejmejker tik iza Mbapea i Kavanija.

Na desnoj strani trenutno je u prednosti Menije jer je Dani Alves povređen, ali znamo svi koliko Brazilac može kad je zdrav i kakvo je iskustvo iza njega. Na levoj Anhel Di Marija će dobiti konkurenciju u Bernatu koji se u Bajernu iskazao kao dobar u ofanzivnim akcijama, pa deluje d aće Parižani u njemu dobiti vredno pojačanje.

Bilo kako bilo, PSŽ ne treba posebno predstavljati, imaju ljudi jako snažan tim i odbrani Crvene zvezde nikako neće biti lako da izađe na kraj s njma u dve utakmice.


NAJBOLJIH 11: Bufon - Kerer, T. Silva, Kimpembe - Alves, Rabijo, Verati, Di Marija - Nejmar - Kavani, Mbape.

NAJVREDNIJI IGRAČ (podaci sa Transfermakta)Nejmar - 180.000.000 evra

VREDNOST CELOG TIMA (podaci sa Transfermakta):: 810.000.000 evra

SKOR SA ZVEZDOM: 0:1 (u prijateljskom okršaju u Čikagu 2010. crveno-beli slavili posle boljeg izvođenja jedanaesteraca 7:6)

PROŠLE SEZONE U EVROPI: Liga šampiona, grupna faza - prvo mesto u grupi sa Bajernom, Seltikom i Anderlehtom, pa eliminacija u 1/8 finala od Real Madrida.


KO PREŽIVI PRIČAĆE

Okršaj Liverpula i Crvene zvezde biće istinski fudbalski spektakl bez obzira za koga navijate. Zvezda je kroz istoriju jednu od najblistavijih pobeda ostvarila upravo na Enfildu, davne 1973. kada je Cole Janković iz slobodnjaka sa 20 metara u 90. minutu naneo Liverpulu istorijski poraz - prvi i jedini u Kupu šampiona u 20. veku!

Od tog dana, i čuvene Miljanove trenerske lekcije, Liverpul se totalno transformisao, promenio je razmišljenje, filozofiju i sve što uz to ide i fudbalski postao ono što je danas - sa pet titula prvaka Evrope jedan od najvećih svetskih klubova. Ni Zvezda nije loše prošla posle tog meča, u Bariju se popela na krov Evrope 1991. pa svakako ima moralno pravo da se nada nečemu ove jeseni u svom takmičenju, kada već nije u stanju da preti.

Jer, današnji Liverpul je top tim. Verovatno jedna od tri najsnažnije ekipe na svetu, lider premoćne Premijer lige, tim koji nije primio gol ove sezone. Pod vođstvom Jirgena Klopa i u taktu njegovog hevi metal fudbala, momci sa Enfilda u ofanzivnoj 4-3-3 nižu pobede ovih nedelja, ruše rekorde i pišu istoriju.

U njihovim redovima je najbolji strelac Premijer lige, magični Mohamed Salah, kome svaki pravi ljubitelj fudbala, pa i objektivna beogradska publika, mora da skine kapu. Levom nogom daje golove, desnom ih pakuje, idealan igrač, neverovatna brzina, velika moć u jednom Egipćaninu. Privilegija je videti ga na kultnoj Marakani koja je znala ranije da pozdravi i veće.

Ali, tu se ne završava Liverpulova snaga. Sadio Mane, Bobi Firmino, Nabi Keita, Đini Vajnaldum, pa i veteran Džejms Milner podjednako su vredni kao i njihov predvodnik. Levi bek Robertson, prgavi Škot, uvek je nezgodan, kao i talentovani Aleksander-Arnold na drugoj strani koji deluje naivno, ali ima opasnu praćku. Holandski toranj Virdžil van Dajk samo je armirao snažan bedem koji od ovog leta, posle užasnog Nemca Karijusa, čuva skupoceni Brazilac Alison. Kapiten Henderson trenutno je rezerva, ali kada bude ušao u ritam i formu treba ga očekivati u prvom timu.

Čak i onaj kojeg mnogi ne vole da vide, ne smatraju fudbalerom, Dejan Lovren, zaslužuje respekt, jer je vicešampion sveta i kada se oporavi od povrede biće pojačanje, ma koliko to čudno zvučalo. Neće Beograđani sigurno pozdraviti ni Džerdana Šaćirija, ali to je već druga priča…

Kao i kod Pari Sen Žermena jedina briga za navijače Crvene zvezde je što i Klopova mašinerija voli da se iživljava na rivalima. Fudbalski. A dok je ona iz Pariza zaustavljena u osmini finala prošle sezone od Reala, ova Klopova je posle 23 pogotka u grupnoj fazi, i to po sedam u mreži Spartaka iz Moskve i Maribora, u istom ritmu nastavila u noakut fazi pa do čuvenog Kijevskog finala udarala je po Portu (5:0), Mančester Sitiju (5:1 u dve utakmice) i na kraju Romi (5:1 u prvom meču na Enfildu).

Dakle, Crveni vole da gaze rivala i Vladan Milojević bi na to trebalo da obrati pažnju, kako ne bi prošao kao Maribor ili Spartak.


NAJBOLJIH 11: Alison - Arnold, Lovren, Van Dajk, Robertson - Keita, Vajnaldum, Milner - Salah, Firmino, Mane.

NAJVREDNIJI IGRAČ (podaci sa Transfermakta)Mohamed Salah - 150.000.000 evra

VREDNOST CELOG TIMA (podaci sa Transfermakta):: 876.000.000 evra

SKOR SA ZVEZDOM: 0:2 (U Kupu šampiona sastali se 1973. godine. U Beogradu 2:1 za Zvezdu, na Enfildu 1:2 za Beograđane)

PROŠLE SEZONE U EVROPI: Liga šampiona, grupna faza - prvo mesto u grupi sa Seviljom, Spartakom i Mariborom, eliminacija Porta (1/8), Mančester Sitija (1/4) i Rome (1/2), pa poraz u finalu od Real Madrida.


KARLETO, DOBRO DOŠAO TI NAMA OPET

Kakvu je to, zaboga, grupu dobila Crvena zvezda kada bodovima najpre može da se nada protiv Napolija?! Suludo zvuči, zar ne. Luda je i grupa. Napoli u njoj ekipa sa najmanjim rejtingom. Pica, Vezuv, zloglasna Kamora, Maradona, lepota i strahota italijanskog juga... I šašavi gazda Aurelio de Laurentis – to vam je u najkraćem Napoli.

Dvostruki italijanski šampion i osvajač UEFA kupa iz onog zlatnog perioda sa El Pibeom godinama se već neuspešno bori sa Juventusom za prevlast u Italiji. Možda je malo pretenciozno reći da je Napoli u prethodnih nekoliko sezona postao drugi tim Italije – jer po renomeu ne može pod ruku ni sa Romom, a kamoli Milanom ili Interom – ali nije netačno da je bio daleko najbliži da prekine sedmogodišnju suverenu vladavinu Stare dame.

Napoli je ovog leta doživeo značajne promene. Iako je kostur tima ostao isti, na klupi je Mauricija Sarija pomalo iznenađujuće zamenio Karlo Anćeloti, pa se vreme od tog momenta može smatrati novom epohom. Primarni cilj ostaće isti – skudeto, međutim naivno bi bilo tvrditi da će Karleto totalno zanemariti Ligu šampiona zarad prvenstva.

Osim Žoržinja (Čelsi) i golmana Reine (Milan) niko od bitnih igrača nije napustio ekipu. Nada da bi Ančelotijevo ime moglo da privuče neke velike zvezde, međutim, brzo se raspršila kao mehur od sapunice. Ipak je to Napulj... Stigli su vezista Fabijan Ruiz iz Betisa za 30.000.000 (aktivirana otkupna klauzula), Simone Verdi iz Bolonje (25.000.000), te desni bek Kevin Malki iz Lila (12.000.000). Amin Junes stigao je iz Ajaksa bez obeštećenja, dok su golmani Meret i Ospina na pozajmici.

O tome kako će Napoli izgledati ove sezone pod Ančelotijem rano je govoriti. Njihova igra tek treba da dobije ozbiljnije konture, a ono što možemo da zaključimo iz prva dva kola Serije A (pobede protiv Lacija i Milana, oba puta posle preokreta i zaostataka 0:1, odnosno 0:2) jeste da i te kako tu ima i prostora i potencijala za napredak. Psihologija im je, očito, na top nivou...

Napoli je prva dva susreta u sezoni odigrao u formaciji 4-3-3. I tu se neće ništa menjati. Motor tima je Marek Hamšik, čovek koji stremi da stane uz rame Maradoni kada je u pitanju ljubav Napolitanaca. Podršku na sredini Slovaku pružaju Poljak Zjelinski, koji je konačno proigrao, odnosno Brazilac Alan. Napadačku trojku u prva dve utakmice sezone činili su Kaljehon, Milik i Insinje, mada će su tu sasvim sigurno naći mesta za Drisa Mertensa. On je u oba ta meča ulazio sa klupe.

Otkako je postao redovan učesnik Lige šampiona Napoli se nije proslavio. Nijednom nije mogao dalje od osmine finala, a umeo je, kao recimo prošle sezone, da potpuno podbaci i ispadne iz grupe u kojoj su bili PSV i Šahtjor. Još od Maradoninog vremena najveći uspeh u Evropi im je polufinale Lige Evrope 2015, kada ih je na putu do borbe za trofej presreo ukrajinski Dnjipro. Skloni evropskim kiksevima, dakle, jesu.

Najveća snaga Napolija i ove sezone biće uigranost, automatizmi koji dobro fukcionišu već nekoliko godina, a mana svakako manji broj dovoljno kvalitetnih igrača za borbu na tri fronta.

Napoli ima problem sa starim, trošnim stadionom San Paolo. UEFA će ga tek čekirati i (verovatno) dati dozvolu da se tamo igra grupna faza. Ali postoji i mala mogućnost da ne bude tako. U svakom slučaju, San Paolo spada u izuzetno bučne stadione koji se doduše retko napune do kraja. Pogotovo protiv manjih ekipa. Biće to izuzetno vruće gostovanje za crveno-bele, a za njihove navijače čak i poprilično opsano...  

Za kraj jedan zanimljiv podatak: Karlo Ančeloti po treći put doći će na Marakanu. Kao igrača one famozne '88. spasla ga je magla, uspeo je nekako da pobedi s Berluskonijevim prvim drim timom, a 2006. kao trener, slavio je u poslednjem kolu kvalifiakcija za Ligu šampiona. I prvi i drugi put, nakon što je izbacio Zvezdu, postao je šampion Evrope. 

Neki znakovi kraj puta, ili?     


NAJBOLJIH 11: Ospina - Hisaj, Albiol, Kulibali, Mario Rui - Alan, Hamšik, Zjelinski - Mertens, Milik, Insinje.

NAJVREDNIJI IGRAČ (podaci sa Transfermakta): Lorenco Insinje i Kalidu Kulibali po 60.000.000

VREDNOST CELOG TIMA (podaci sa Transfermakta):: 489.000.000 evra

SKOR SA ZVEZDOM: 1:1 (u Mitropa kupu sastali se 1966. U Beogradu 2:0 za crveno-bele, u revanšu 0:1. Zvezda prošla u drugo kolo)

PROŠLE SEZONE U EVROPI: Liga šampiona, grupna faza - treće mesto u grupi sa Mančester Sitijem, Šahtjorom i Fajenordom, pa eliminacija u 1/16 finala Lige Evrope od RB Lajpciga.


tagovi

Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara