Fudbaler Amerike Kali Adrijan Ramos (©Reuters)
Fudbaler Amerike Kali Adrijan Ramos (©Reuters)

Kolumbijskom velikanu napokon krenulo, sad još samo da pobeđuje u kontinuitetu

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.08.22. | 23:05

Amerika iz Kalija gostuje La Ekidadu u noći između ponedeljka i utorka, od 00.20 časova po srednjoevropskom vremenu u sklopu kolumbijske Klausure

Zvuči zaista čudno i gotovo neverovato, da je klub takvog renimea kao što je Amerika de Kali, držalac 15 šampionskih naslova fudbakog prvaka Kolumbije, tek u prošlom kolu ostvarila svoju prvu pobedu u Klausuri 2022 savladavši kod kuće Agilas Doradas rezultatom 2:0. To će pokušati da nadogradi protiv La Ekidada, u noći između ponedeljka i utorka, od 00.20 časova po srednjevropskom vremenu.

Sa nestrpljenjem dočekani uspeh je ostavio nekoliko pozitivnih stvari za skerlet ekipe. Sa jedne strane, izgleda da je Danijel Ernandez povratio formu i nivo posle fizičke teže povrede koja ga je više od pola godine udaljila sa terena. Pamte navijači Crvenih đavola njegovu povredu zadobijenu još krajem januara, kada se u suzama povukao sa terena i pod rečima utehe Huana Karlosa Osorioa, koji je tada bio trener ekipe. Nakon toga, 31-godišnji vezista je upisao devet prvenstvenih nastupa.

Izabrane vesti

Druga dobra vest se odnosi na Đanfranka Penju, strelca drugog gola protiv Agilasa. Ovaj 22-godišnji napadač je na najbolji mogući način predstavljen pred domaćom publikom na stadionu "Paskal Gerera" u Kaliju. Posle dve godine provedene u drugoj ligi Kolumbije sa Valeduparom, fudbaler iz Valje del Kauke dobio je poverenje trenera Aleksandra Gimaraeša na startu formata Klausura. Od četiri utakmice koje je Amerika odigrala, Penja je odigrao dve, a remi protiv Santa Fea je bio njegov debi sa Dijabolos Rohosima.

Posle njegovog nedavnog nastupa, saznalo se da 22-godišnji fudbaler ima talenat i za još jedan sport i da mu je čak posvetio dobar deo svog vremena. Poznati kolumbijski novinar Džej Džej Morales izvestio je na svom zvaničnom Tviteru nalogu da je „Đanfranko Penja prvo bio bejzbol igrač u ligi Vale, i to veoma uspešan“. Na sreću po fudbal i Ameriku, njegov talenat je ostao na terenima najpopularnijeg sporta, gde je počeo da piše svoju priču, koja je na dobar način počela time što je postao deo jednog od najvažnijih timova u kolumbijskom profesionalnom fudbalu.

00.20: (2,05) La Ekidad (3,05) Amerika Kali (3,80)

U Americi su sada fokusirani na duel protiv La Ekidada, koji je na program noćas (00:20), kada gostuju na stadionu Metropolitano de Teko u Bogoti, gde se nadajući da će nastaviti putem pobede i ući u vrh tabele. Zauzimajući 14. mesto na prvenstvenoj tabeli, sa samo šest osvojenih bodova u četiri utakmice, u dosadašnjem pohodu Đavoli imaju jednu pobedu, tri remija, ali su isto tako i bez poraza, uz četiri postignuta i dva primljena gola.

Domaći tim, predvođenog Kolumbijcem Aleksisom Garsijom, Ekvidad je poznat po tome što menja svoj sistem igre na osnovu protivnika sa kojim se suočava. Kada se nađe sa rivalom istog nivoa, obično zadržava posed lopte malo duže i balansira svoje ofanzivne akcije. S druge strane, kada se suoče sa koji je tehnički potkovaniji, oni predaju loptu protivniku i daju prednost kontranapadima kako bi iznenadili protivnika. Za utakmicu protiv Amerike Garsija će najverovatnije primeniti svoj drugi sistem, zauzimajući oprezniji stav u defanzivnoj fazi.

Posle šest odigranih kola, ekipa iz predgrađa Bogote nalazi se na 13. poziciji Klausure. Sa sedam bodova njihova dosadašnja kampanja broji samo jednu pobeda, četiri remija i jedan poraz, uz osam postignutih i 10 primljenih golova. U poslednjem kolu Kolumbijskog prvenstva, ekipa je gostovala u Independienteu iz Medeljina, gde su remizirali sa 1:1.

Poslednji okršaj ovih timova viđen je sredinom februara, kada su na "Paskal Gerero" stadionu podelili bodove rezultatom 1:1. Jedna od zanimljivijih činjenica vezanih za duele između ovih timova, je ta da Amerika nije uspela da savlada Ekidad još od novembra 2018 godine, kada su slavili sa 2:1. Za protekle nešto manje od četiri godine, šest puta su se sastajali, od toga s Asegeradoresi su zabeležili čak četiri pobede, od kojih je posladnja bila upravo na Metropolitano de Teko stadionu, dok su u preostala četiri slučaja remizirali, već pomenutim rezultatom 1:1, dok je okršaj s kraja 2019 godine, ostao upamđen po velikom broju golova I rezultatu od 3:3, i opet na ovom istom terenu u Južnoj Floresti, jednom od brojnih predgrađa Bogote.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Piše: Đorđe RADONJIĆ

KOLUMBIJA 1 (KLAUSURA) - 7. KOLO

Subota

Bukaramanga - Union Magdalena 1:0 (1:0)

/Moreno 8/

Kortulua - Petrolera 0:2 (0:2)

/Bueno 12, Moreno Moskera 25/

Nedelja

Santa Fe - Tolima 2:1 (0:0)

/Morelo 52p, Rivera 90 - Orosko 79/

Junior - Independijente Medeljin 4:2 (2:0)

/Hajdar 4, Pačeko 25, Baka 51, Uribe 69 - Pinjeda 58, Segura 90+4/

Jaguares – Pereira 1:2 (1:1)

/Garses 45+2ag – Kastro 1, Berio 90+2/

Ponedeljak

Agvilas – Miljonarios 0:0

Onse Kaldas - Patriotas U TOKU

Utorak

00.20: (2,05) La Ekidad (3,05) Amerika Kali (3,80)

Odloženo

Deportivo Kali – Deportivo Pasto

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Kolumbija 1Amerika Kali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara