Kostić i Vlahović (AFP)
Kostić i Vlahović (AFP)

Kostićeva strela rešila Derbi Italije! Juventus i pored kazne na sedam bodova od Lige šampiona (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.03.23. | 22:49

Inter imao jalov posed na Đuzepe Meaci i doživeo treći poraz u poslednja četiri ligaška susreta

Junački se bori Juventus u sezoni u kojoj je zbog transfer malverzacija kažnjen oduzimanjem 15 bodova. Sredinom januara kada je Stara Dama zvanično sankcionisana Liga šampiona je delovala miljama daleko, ali Bjankoneri nisu odustali. Pomoglo je štucanje konkurencije, Juve se dovijao, često umeo da osvaja bodove pobedama minimalnim rezultatom, a baš takvim večerašnjim trijumfom nad Interom u Derbiju Italije prišao je zoni koje garantuje mesto u eltinom evropskom takimčenju na "svega" sedam bodova - 0:1.

Srušio je torinski velikan Nerazure strelom Filipa Kostića iz sredine prvog poluvremena, ostavio ih na trećoj poziciji sa 50 bodova i sa 41 bodom se ozbiljno primakao četvrtoplasiranom Milanu. Ne zaboravite da je do kraja prvenstva ostalo još 11 rundi, dakle 33 boda je u opticaju. Pritom, da se pozabavimo situacijom "šta bi bilo, kad bi bilo", ukoliko bi se Juve recimo dodatno približio Milanu, opasan bi pritisak prebacio na pleća Rosonera sa kojima ga čeka okršaj u pretposlednjem kolu i to u Torinu. Da ne beše kazne i krajcovanja bodova, Juve bi komotno gospodario drugom pozicijom sa četiri boda suficita u odnosu na Lacio koji nakon trijumfa u Derbiju dela Kapitale ima 52.

Izabrane vesti

Skromno prvo i nešto uzbudljivije drugo poluvreme ponudio je derbi u Milanu. Ko zna kako bi se stvari dalje odvijale da je Nikolo Barela unovčio dve šanse pre vodećeg gola Kostića. Dalekometni pokušaj italijanskog veziste iz trećeg minuta završio je na rukavicama Vojćeha Ščensnog, a petnaestak minuta kasnije baš je Barela sa Romeluom Lukakuom na malom prostoru zaledio čitavu odbranu Intera. Dva dupla pasa razmenili su Belgijanac i Italijan, ali se u zicer situaciji videlo da Barela nije špic već vezista - šutirao je pravo u poljskog golmana.

Kaznio je Filip Kostić promašaj reprezentativca Italije kakav se retko prašta u derbijima. Nakon što su Rabio i Vlahović dovukli loptu do Interove trećine i nakon što je usledio pas Francuza, popularni Turbo Šumadinac je pogodio nebranjeni ugao gola, a tradicija se nastavila - ni deseti put kada je Srbin učestvovao u golovima u Seriji A, Stara Dama nije izgubila. Doduše dva, tri minuta potrajala je VAR provera regularnosti Kostićevog gola. Sporno je bilo igranje rukom, da l' Rabioa, da l' Vlahovića, ali je konačna procena bila da je sve regularno.

Taj pogodak bio je sasvim dovoljan Juventusu da u drugom poluvremenu "peca" Nerazure na kontre. Domaćini su imali jalov posed iz kojeg se u drugom poluvremenu izrodio tek jedan udarac u okvir gola. I možda i najbolju priliku za izjednačenje je u nepovrat bacio Hakan Čalhanoglu malo pre isteka sat vremena igre, kada je nespretnim prijemom kupio Manuelu Lokateliju dovoljno vremena da doleti i blokira udarac.

Nakon toga, iako je Inter jurio rezultat, Juve je delovao opasnije. Maltene svaka kontra mirisala je na probleme za ekipu Simonea Inzagija. Jednu iz 59. minuta uprskao je Dušan Vlahović. Verovatno izgorevši u prevelikoj želji da se domogne gola iz igre, srpski špic je zanemario Nikola Fađolija u znatno boljoj poziciji od svoje, te sa ivice šesnaesterca šutirao pravo u Andrea Onanu.

Juventusova defanziva počistila je sve potencijalne opasnosti po gol Ščensnog i osigurala sedmu prvenstvenu pobedu Juventusa ove sezone izvojevanu u samo jedan postignut gol. Sedam minuta potrajala je nadoknada na Meaci, a nakon što je glavni sudija Danijele Kifi svirao kraj, nije mu ostalo ništa drugo nego da gužvu i tenziju koja se stvorila po završetku utakmice rastera crvenim kartonima - po jednim za Danila Dambrozija i Leandra Paredesa.

Sudbina Simonea Inzagija na klupi Intera sve je naizvesnija jer Nerazuri su pre Derbija Italije izgubili i mečeva protiv Bolonje i Specije. Dakle, tri neuspeha doživeli su vicešampioni Italije u poslednje četiri utakmice. I njima je, kao i Milanu klimavo mesto u Ligi šampiona i moraće da okrenu kola za 180 stepni ako žele da i naredne sezone budu deo evropske fudbalske elite.

SERIJA A – 27. KOLO

Petak

Sasuolo - Specija 1:0 (0:0)

/Berardi 71p/

Atalanta - Empoli 2:1 (0:1)

/De Ron 58, Hejlund 86 - Ebuehi 44/

Subota

Monca - Kremoneze 1:1 (0:0)

/Karlos Agusto 69 - Ćofani 61/

Salernitana - Bolonja 2:2 (1:1)

/Pirola 7, Dija 64 - Ferguson 11, Likojanis 73/

Udineze - Milan 3:1 (2:1)

/Pereira 9, Beto 45+6, Ehizibue 70 - Ibrahimović 45+4/

Nedelja

Sampdorija - Verona 3:1 (2:0)

/Gabjadini 24, 35, Zanoli 90+8 - Faraoni 89/

Fjorentina - Leče 1:0 (1:0)

/Galo 27/

Torino - Napoli 0:4 (0:2)

/Osimen 9, 51 Kvarachelija 35, Ndombele 68/

Lacio - Roma 1:0 (0:0)

/Zakanji 65/

Inter - Juventus 0:1 (0:1)

/Kostić 23/



tagovi

Filip KostićJuventusInterderbi italije

Obaveštavaj me

Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara