Fudbaleri Ki Klaksvika
Fudbaleri Ki Klaksvika

Kraj najlepše priče evropskog fudbala ove sezone, sutra se mora na posao... (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | čet. 30.11.23. | 21:15

Okončali su je Kucka, Borjan, Čavrić i drugovi i doneli Slovanu evropsko proleće posle 54 godine

Davno su počeli i nizali senzaciju za senzacijom. Večeras su završili. Uzdignuta čela. Mogu da budu ponosni. I te kako!

Kada večeras sednu fudbaleri Ki Klaksvika u neku lokalnu kafanu na pivo, mogu da srećni i zadovoljni premotaju film i ismeju se što su celoj Evropi pokazali da fudbal i dalje nije samo biznis već strast, srce, i poštovanje igre sa loptom. Jer, fudbal ne igraju (uvek) budžeti. Prevagu ne donose (uvek) preplaćene zvezde i treneri. U Evropi ne pobeđuju agresivne armije navijača. Fudbal i u Evropi može da se odigra za dušu i da se uz kombinaciju srca i mozga ostvare rezultati kojima bi se mnogi profesionalni klubovi dičili.

Izabrane vesti

Doduše, ne smeju baš mnogo da zaglave večeras uz pivo jer već ujutro većina mora na posao. 

Evropa je ove sezone čula za Arnija Frederiksberga, generalnog menadžera kompanije koja prodaje smrznute pice. Dao je šest golova u Evropi. Kapiten Jakup Andearsen je odigrao svaki minut na 13 utakmica u Evropi, a inače radi kao stručnjak za održavanje i studira mehaniku. Vezista Rene Joensen radi u elektrokompaniji koja je ujedno i sponzor kluba. U istoj firmi je zaposlen i desni bek Joanes Danijelsen. Štoper Odmar Faero radi u kompaniji koja se bavi popravkom brodova. Golman Jonatan Johanson je završio karijeru pre dve godine ali se letos vratio da brani jer klub nije imao golmana. Napadač Johan Josefsen se pored fudbala bavi slikanjem. Desni bek Klas Jorgensen je uzeo suprugino prezime Kronberg i pored fudbala uglavnom prati nju koja je poznata glumica i pomaže joj oko njenih poslova i marketinga. Vezista Mads Mikelsen deli ime sa poznatim danskim glumcem, večeras je dao gol Milanu Borjanu, donedavno je živeo kod babe, a zaposlen je kao električar.

Tu je i nekoliko stranaca koji su zaista fudbaleri i nemaju neki drugi posao. Naš Beograđanin Deni Pavlović (30) koji je igrao na svih 13 utakmica ove sezone. Nekadašnji bek Čukaričkog, Pazara i Voždovca se od 2018. skrasio u Ki Klaksviku. Norveški napadač Svet Gusijas je nekada trenirao kod Ole Gunara Solskjera i bio rezerva Erlingu Halandu. Kada nema treninge, ispija kafe i druži se sa nekolicinom saigrača koji takođe nemaju zaposlenja. Poput Vegarda Forena, danas veterana, a nekada talenta kojeg su hteli Milan, Liverpul, Lacio, Hofenhajm... Igrao je u Premijer ligi za Sautempton koji ga je platio 4.000.000 evra. Karijeru je završio u domovini posle optužbi za silovanje ali je pristao da ipak kasnije zaigra za Ki Klaksvik nadajući se rekreativnom fudbalu.

Svi oni su večeras bili na terenu u meču 5. kola Lige Konferencija protiv slovačkog šampiona Slovana za koji igraju Milan Borjan, Aleksandar Čavrić, neki bivši i sadašnji reprezentativci poput nekadašnjeg Milanovog veziste Juraja Kucke. On je večeras dao dva gola, preokrenuo rezultat i doneo Slovanu pobedu 2:1 na Farskim Ostrvima kojom je tim iz Bratislave prošao dalje, a domaći Ki Klaksvik je eliminisan.

Poluamaterski klub iz grada sa oko 5.000 duša čiji stadion ima 256 sedećih mesta je od letos činio čuda. Pisao je bajku koja će se pamtiti. Igrači, od kojih većina ima normalne poslove poput običnih ljudi, od fudbala zarađuju od 1.000 do 6.000 evra mesečno i bili su najlepša priča evrofudbala u prvoj polovini sezone.

Ki Klaksvik je letos prvo šokirao Ferencvaroš u kvalifikacijama za Ligu šampiona i eliminisao državni projekat i ponos mađarskog fudbala. Potom je na penale izbacio i švedskog prvaka Heken. U pretposlednjem kolu je tek nakon produžetaka eliminisan od norveškog šampiona Molde koji je kasnije držao Galatasaraj na konopcima. Ki Klaksvik je tako obezbedio plasman u Ligu konferencija i evropsku jesen kao prvi klub u istoriji male ribarske zemlje usred Atlantika. Kada su mnogi pomislili da je Ki Klaksvik dostigao limite, on je i u grupnoj fazi pomerio granice i pokazao da ništa nije bila slučajnost. Dok bi brojni profesionalni klubovi na njegovom mestu kukali, tražili alibije u budžetima i imenima, sudijama, protivnicima, Farani su su opet samo igrali fudbal i uživali.

Zabeležili su prvu pobedu deklasiravši slovenačkog šampiona Olimpiju 3:0, remizirali sa francuskim Lilom čiji Džonatan Dejvid sam vredi makar 50.000.000 evra. Osvojili su četiri boda. Ukupno su na 13 mečeva u Evropi ove sezone dali 15 golova. Jedan manje nego svi srpski klubovi zajedno! Momci koji u proseku koštaju klub oko 3.000 evra mesečno su klubu samo od UEFA premija ove sezone doneli 4.165.000 evra. Verovatno ni u klubu neće znati šta da rade sa tolikim parama... Za početak će zaposliti kondicionog trenera. Na internet starnici kluba je pre sedam dana istaknut oglas za posao da traže kondicionog. Opisano je šta se očekuje i ostavljen je trenerov privatni broj telefona da ga zainteresovani kontaktiraju i dogovore se.

Da su bili malo spremniji, možda bi večeras izdržali protiv Slovana i pobedili što bi im kolo pre kraja dalo šanse i za evropsko proleće. Ali treba istaći da je njihova liga počela još 20. marta i da je završena pre mesec i 10 dana, a oni su bez takmičarskih mečeva u prvenstvu morali da održavaju formu i čekaju evropske izazove protiv profesionalnih klubova.

Čak su večeras i poveli posle 17 minuta kada je Mikelsen predriblao Borjana, ali je Kucka preokrenuo golovima u 24. i 62. minutu. Imali su veći posed lopte, veći broj šansi, više šuteva, više kornera... Ali Slovan se odbranio i posle 54 godine obezbedio evropsko proleće.

Da li kao direktni učesnik osmine finala Lige konferencije ili u baražu za osminu finala, saznaćemo nakon poslednjeg kola. U njemu Slovan dočekuje otpisanu Olimpiju iz Ljubljanje, ali mu je potreban kiks Lila u Francuskoj protiv Ki Klaksvika.

Kolo pre kraja, sve je rešeno u grupi D. Briž je protutnjao kroz grupu! Belgijanci su prvi, a u plej-of će Bode. Briž je večeras na polupraznom stadionu Bešiktaša dosolio na evropske rane istoimenog domaćina ubedljivom pobedom 5:0. Dva gola je postigao brazilski napadač Igor Tijago koji je letos kupljen od Ludogoreca za skoro 8.000.000 evra, po jedan Nilsen, Onjedika  i Skov Olsen. Odbrana Bešiktaša je u većem delu meča delovala smešno i nije slučajno što je turski velikan poslednji u grupi. Drugo mesto je u direktnom okršaju sa Luganom (5:2) osvojio norveški Bode. Veteran Peljegrino je sa dva gola torpedovao Švajcarce. Norvežani čekaju u baražu nekog od trećeplasiranih iz Lige Evrope, Švajcarci su završili evropsko putovanje. 

Makabi Tel Aviv i Gent su takođe obezbedili evropsko proleće a ko će direktno u osminu finala, a ko u plej-of, odlučiće u međusobnom duelu u poslednjem kolu. Makabi je danas prolaz overio pobedom nad islandskim Brejdablikom u gostima (2:1) golovima Bitona i Zahavija. Gent je do nogu potukao ukrajinsku Zoriju (4:1) i pred gostovanje Makabiju mu je dovoljan i remi za prvo mesto. Najlepši trenutak meča je bio vodeći gol Fofane koji je uzeo loptu na centru, stuštio se ka golu gostiju i udarcem sa ivice kaznenog prostora pogodio mrežu.

AZ Alkmar je jedva savladao Zrinjski 1:0 golom grčke haubice Vangelisa Pavlidisa ali mu samo teorija ostaje za nadu o evropskom proleću. Aston Vila i Legija sve drže u svojim rukama. Golom rezerviste Pavela Šulca, Viktorija Plzenj je savladala Balkani u Prištini 1:0 i zadražala perfektan učinak. Pet pobeda u pet mečeva! Balkaniju će za prolaz biti potrebna pobeda u Maksimiru u poslednjem kolu.

LIGA KONFERENCIJE – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

GRUPA A

Olimpija Ljubljana - Lil 0:2 (0:1)

/Kabela 15, Jazidži 75/

KI Klaksvik - Slovan Bratislava 1:2 (1:1)

/Mikelsen 17 - Kucka 24, 62/

GRUPA B

Brejdablik - Makabi Tel Aviv 1:2 (0:1)

/Ejlofson 61 - Biton 35, Zahavi 82/

Gent - Zorja 4:1 (1:0)

/Fofana 20, Batagov 49 autogol, Orban 55, Gandelman 75 - Nagnonji 82/

GRUPA C

Astana - Dinamo Zagreb 0:2 (0:0)

/Vidović 48, Kanelo 79/

Balkani - Viktorija Plzenj 0:1 (0:0)

/Sulc 81/

GRUPA D

Bešiktaš - Klub Briž 0:5 (0:2)

/Nilsen 4, Tijago 14, 46, Onjedika 51, Skov Olsen 69/

Bode/Glimt - Lugano (1:0)

/Pelegrino 40, 79, Fet 52, Berg 66, Kapskarmo 89 - Čelar 69, Babić 86/

GRUPA E

AZ Alkmar - Zrinjski 1:0 (0:0)

/Pavlidis 59/

21.00: (1,28) Aston Vila (6,75) Legija (10,5)

GRUPA F

21.00: (5,90) Čukarički (4,00) Ferencvaroš (1,58)

21.00: (1,58) Fjorentina (4,20) Genk (6,50)

GRUPA G

HJK Helsinki - Aberdin 2:2 (2:1)

/Bande 16, Hostika 33 - Mekdonald 41, Duk 56/

21.00: (1,62) Ajntraht Frankfurt (4,10) PAOK (6,00)

GRUPA H

21.00: (2,95) Nordsjeland (3,50) Fenerbahče (2,50)

21.00: (4,90) Spartak Trnava (3,60) Ludogorec (1,75)



tagovi

Ki KlaksvikSlovan Bratislava

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara