Kreće K liga: Korejski duopol, Novopazarac dvometraš i pojačani Paločevićev Seul

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.02.23. | 22:41

Neophodan dodatan izazivač za titulu

Duopol iz prethodne četiri godine u južnokorejskom fudbalu teško da će bude prekinut. Ulsan i Čonbuk su daleko od ostalih timova K lige. U subotu ujutro po srednjoevropskom vremenu počinje sezona 2023. U njemu se branilac krune bori protiv najvećeg izazivača. Kratkoročno je pitanje koji pretendent na krunisanje će da krene pobedom, a dugoročno, da li će neko - i kada - od preostalih deset ekipa da bude u stanju da izazove Ulsan i Čonbuk, koji su bili dominantni poslednjih godina.

Prošle sezone razlika između Čonbuka na drugom i Pohanga na trećem mestu je iznosila 13 bodova, a godinu ranije Daegu je imao 19 poena zaostatka. U 2020. Pohang je završio "samo" sedam koraka iza Ulsana, mnogo manje od zaostatka od 23 poena godinu dana ranije.

Izabrane vesti

Ulsan i Čonbuk su upriličili uzbudljive finiše u trci za titulu u proteklih par kampanja, međutim K ligi zaista treba još jedan tim kadar da se upusti u šampionsku borbu, ili makar da doda malo neizvesnosti.

Ulsan je zadržao jezgro šampionskog tima, osim japanskog veziste Juna Amana, koji je potpisao za Čonbuk. Zeleni su takođe potpisali još jednog bivšeg igrača Ulsana, Li Dong-juna, koji je stigao iz Herte, i pojačao poslednju liniju akvizicijom centralnog beka Jeong Tae-voka.

06.00: (2,20) Ulsan (3,20) Čonbuk (3,15)

Pohang, jedan od prvobitnih pet timova K lige, završio je na trećem mestu, ali ako ne dođe do pada nivoa učinka favorita, teško je videti da Stilersi mogu do lovorika. Pohang je poznato lice u gornjoj polovini prvenstva, ali to nije slučaj sa Inčon Junajtedom i upravo bi tim iz lučkog grada možda mogao da ima jednu od najboljih sezona ikada.

Junajted je godinama bio stalni borac pri dnu tabele, ali je mnogo iznenadio time što je poslednji put završio na četvrtom mestu, a sada klub raspolaže širim spiskom. Završiti iznad Ulsana ili Čonbuka izgleda kao pretežak zadatak, ali kopiranje završetka prošle sezone predstavljao bi veliki uspeh.

Očekivanja su obično veća u Seulu, šestostrukom šampionu, ali timu koji je završio u donjoj polovini tabele u četiri od proteklih pet godina. Ovo nije klub koji treba da se bori protiv ispadanja. Poslednju titulu osvojio je 2016, a 2013. je igrao finale azijske Lige šampiona i tesno je poražen od tadašnjeg kineskog moćnika Guangdžou Evergrandea u dve utakmice koje je gledalo preko 100.000 navijača.

Hvang Ui-džo (©AFP)Hvang Ui-džo (©AFP)

Bilo je nekoliko novih igrača u redovima ekipe za čiju kreaciju je zadužen srpski vezista Aleksandar Paločević, a najveći potpis je bio Hvang Ui-džo, južnokorejski internacionalni napadač koji se vratio iz Evrope gde je impresionirao tokom tri sezone za Bordo. Prelazak u Olimpijakos preko Notingem Foresta prošlog leta nije se pokazao dobrim. Ako uspe da vrati kondiciju i formu, onda bi trebalo da bude u stanju da Seul učini mnogo opasnijim.

Među one koji bi trebalo da se nađu u gornjem domu očekuje se i Suvon Bluvings, jedan od najvećih klubova u Aziji i dvostruki prvak kontinenta. Trikolori su poznati po igranju pred brojnom i strastvenom publikom, međutim poslednjih sezona su samo senka nekadašnjeg renomea. Prošle sezone klub je bio tako blizu ispadanja. Odlazak najboljeg napadača Oh Hjeon-gjua u Seltik za 2.800.000 evra je veliki udarac, a kao zamena je doveden Novopazarac Fejsal Mulić, dvometraš sa srpskim pasošem, koji je u proteklom periodu tresao mreže u dresu Seongnama.

Bitka za opstanak obećava da će biti veoma interesantna, jer ne postoji tim koji se ističe. Gvangdžu i Daedžeon su dva novopromovisana tima. Gvangdžu je vladao u K Ligi 2 minule sezone postavivši rekord takmičenja sa 86 osvojenih bodova. S druge strane, Daedžeon se vratio u najjači rang posle sedam godina i ima za cilj da se učvrsti među najboljima u Južnoj Koreji.

U prvoj fazi sezone, timovi će igrati tri puta međusobno do početka oktobra. Posle 33 runde, šest najboljih i preostalih šest slabije plasiranih klubova biće podeljeno u dva nivoa - plej-of i plej-aut - i igraju po jednom. Šampion i drugoplasirani tim, zajedno sa pobednikom Kupa, dobiće direktnu ulaznicu u grupe Lige šampiona, dok će trećeplasirani igrati u poslednjem kolu kvalifikacija za azijsku elitu. Tim koji završi na poslednjem mestu direktno ispada, dok će 10. i 11. da igraju baraž za opstanak sa klubovima iz druge lige.

JUŽNA KOREJA 1 - 1. KOLO

Subota

06.00: (2,20) Ulsan (3,20) Čonbuk (3,15)

08.30: (2,20) Seul (3,15) Inčon Junajted (3,20)

08.30: (2,20) Suvon Bluvings (3,15) Gvangđu (3,20)

Nedelja

06.00: (1,85) Pohang (3,35) Daegu (4,00)

06.00: (1,85) Čedžu (3,35) Suvon (4,00)

06.00: (2,65) Daedžeon (3,00) Gangvon (2,65)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Južna Koreja 1UlsanČonbukPohang StilersiSeulSuvon SamsungInčon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara