©AFP
©AFP

Labudova pesma šampionske generacije Sidneja

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.05.22. | 08:30

Derbijem protiv Viktorija završava se jedno razdoblje najtrofejnijeg australijskog kluba, koji ove sezone nije uspeo da uđe ni u plej-of. Povlače se Bobo i Vilkinson, neizvestan status Ninkovića i Le Fondra

 (Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Da je od zvezda do trnja vrlo kratak put, na sopstvenoj koži su ove sezone osetili fudbaleri Sidneja. Najtrofejniji klub australijske A-lige se pre samo godinu dana borio za šampionsku titulu u velikom finalu protiv Melburn Sitija, a sada je na dva kola pre kraja bez šanse da se plasira u plej-of, jer šestoplasirani Velington beži nedostižnih osam bodova.

Izabrane vesti

Poražavajuća situacija na koju u Sidneju nisu navikli ipak ne bi trebalo da se odrazi na subotnji veliki plavi derbi protiv Melburn Viktorija (11.45). Sama činjenica da se sastaju sa najvećim rivalom u protekloj deceniji uvek je dovoljna motivacija, ali ovaj duel najuspešnijih australijskih klubova imaće posebnu težinu za domaćine. Naime, dobar deo članova ove šampionske generacije, koja je 2017, 2018. i 2020. bila prvak države, igraće poslednji put pred domaćom publikom.

Derbi protiv Viktorija biće labudova pesma za Boboa i Vilkinsona koji su već objavili završetak karijera, a neizvestan je i status Miloša Ninkovića, Adama Le Fondra, Rajana Granta, Endija Redmejna...

Pored toga što Sidnej čeka neminovna smena generacija, koja je - da je bilo vizije u klubu - trebalo da se odigra godinu dana ranije, duel sa rivalom iz Melburna biće i poslednji meč nebesko plavih na stadionu "Netsrata Džubili" u predgrađu Kogra. Ovaj sportski objekat je bio dom Sidneja u protekle tri godine, otkad je stari Alijanc stadion srušen. Novi, ultra-moderni stadion u Mur Parku sada je spreman da u narednoj sezoni ponovo dočeka fudbalere Sidneja.

Ali, gomila drugih stvari ne ide na ruku ekipi trenera Stiva Korike. Prvo, proteklih 17 dana su protraćili u Vijetnamu, gde na šest utakmica azijske Lige šampiona nisu uspeli da se sastave s loptom i završili su takmičenje u grupi sa razočaravajuća dva boda.

S druge strane, na megdan im dolazi ekipa koja već 14 kola ne zna za poraz i dalje gaji nadu da bi mogla da osvoji titulu premijera. Naime, ako Viktori zabeleži pobeu u Sidneju, izbiće na prvo mesto tabele A-lige bar do ponedeljka, kada trenutno vodeći Melburn Siti igra meč poslednjeg kola protiv Velington Finiksa.

Ako postoji nešto što podgreva nadu ekipi Sidneja, onda je to svakako tradicija. Poslednji poraz od Viktorija doživeli su u januaru 2019. godine, a od tada su zabeležili osam uzastopnih pobeda i remi u nedavnom duelu u Melburnu (2:2).

CENTRAL KOUST MARINERS - NJUKASL DŽETS (subota 11.45)

Drugi subotnji meč A-lige odigraće se u dubokoj senci velikog plavog derbija, ali će ipak imati takmičarski značaj. Barem za ekipu domaćih Central Koust Marinersa. Njima će pobeda u ovom duelu značiti makar izbegavanje najtežeg mogućeg rivala u prvom kolu plej-ofa, što bi mogli da budu Vestern Junajted, Melburn Viktori i Melburn Siti.

Drugi benefit moglo bi da bude osvajanje četvrtog mesta, koje bi donelo prednost domaćeg terena u prvoj rundi doigravanja. Međutim, za ostvarenje tog cilja ne pitaju se samo Marinersi, već i Adelajd Junajted koji trenutno dri tu poziciju, a u poslednjem kolu igra u nedelju protiv Vestern Junajteda.

Marimnersi u poslednje kolo ulaze bez povređenih i suspendovanih igrača, dok će Njukasl koji više nema šanse za plej-of, igrati bez povređenih Arija Gudvina, Bena Kantarovskog i Savasa Sjatravanisa, dok će se Danijel Penja posle odrađene supenzije vatiti u startnu postavu.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ



tagovi

Australija 1Miloš NinkovićSidnej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara