Stadion Lirsa (©Wikipedia/IHVL)
Stadion Lirsa (©Wikipedia/IHVL)

"Lažni" Lirs prvi put dočekuje Anderleht

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.11.22. | 12:31

Ljubičasti posle pet godina gostuju u Liru (četvrtak, 20.45), u poslednjem meču 1. kola Kupa Belgije

Na prvih 13 mečeva Kupa Belgije nije bilo velikih iznenađenja, u narednu fazu su prošli gotovo svi favoriti. Ovog četvrtka su na programu preostale tri utakmice, odnosno poslednja je šansa da vidimo nešto nepredvidivo. Najveću senzaciju mogao bi da napravi Lirs, ukoliko bi od 20.45 časova uspeo da šokira nepredvidivi Anderleht.

Za sada je poznato da će se na žrebu za 2. kolo naći 12 prvoligaša i jedan drugoligaš, Dajnze, koji je savladao Epen sa 3:0.

Izabrane vesti

Ovaj Lirs nije onaj koji je četiri puta bio prvak Belgije, a u dva navrata osvajao nacionalni kup. Taj klub je bankrotirao 2018. godine, posle čega se niželigaš Osterzonen preselio u Lir i pod imenom Lirs Kempenzonen započeo novi život. Dogurao je do drugog ranga, a sada se bori za plasman u elitu.

Lirs je posle 12 kola treći na tabeli, ima po dva poena manje od Beverena i Molenbeka, takođe ekipa koje igraju danas u Kupu Belgije.

20.45: (7,00) Lirs (4,30) Anderleht (1,42)

Na stadionu „Herman Vanderporten“ Anderleht je poslednji put gostovao još pre pet godina. U Liru sanjaju da će mu povratak biti neuspešan.

Skupo ćemo da prodamo kožu. Neću nikoga posebno da motivišem. Iako ima probleme ove sezone, Anderleht je veliki favorit. Međutim, istovremeno je pod velikim pritiskom, potreban mu je trofej u Kupu Belgije da bi mu ova sezona dobila boju. Ako uspemo dodatno da ih unervozimo, nikad se ne zna šta može da se desi“, kazao je strateg Lirsa Tom van Imšot.

Anderleht je godinama već bez ijednog trofeja, a praktično je već sada jasno da od titule nema ništa iako još nije ni polusezona. Ljubičasti su tek 11. na tabeli, sa 23 poena manje od lidera Genka. U Ligi konferencije je Anderleht prošlog četvrtka jedva izborio plasman u šesnaestinu finala, pobedom nad Silkeborgom u Danskoj sa 2:0.

Zbog loših rezultata je pre nekoliko nedelja smenjen trener Feliče Macu, a novi šef stručnog štaba još nije postavljen. Funkciju vršioca dužnosti obavlja Holanđanin Robin Veldman, kojem tek predstoji razgovor sa upravom oko ostanka. Preostale dve utakmice do početka Mundijala u Kataru biće mu ključne za stalno zaposlenje.

Na vezi sam sa upravom svaki dan. Evaluaciju će obaviti dok traje pauza za Svetsko prvenstvo, pa ćemo da vidimo u kom smeru dalje idemo“, kazao je Veldman, koji bi u slučaju da ostane Anderlehtov trener do kraja sezone morao da dobije Pro licencu.

Za sada 36-godišnji Holanđanin, koji je trenirao samo mlađe kategorije Anderlehta, Ajaksa i Herenvena, radi sa kontinentalnom A licencom UEFA.

Anderleht u Liru neće biti kompletan. Jan Vertongen, koji se našao na spisku selektora Belgije Roberta Martineza, još nije potpuno zalečio povredu i neće ništa rizikovati protiv drugoligaša. Neće igrati ni Vesli Hudt, ali zato će Ljubičaste da predvodi oporavljeni Adrijen Trebel.

Ovaj 31-godišnji Francuz je sakupio svega sedam nastupa ove sezone zbog povrede ramena, a poslednji put je bio starter još 14. avgusta. U prva tri meča u prvenstvu je zabeležio dve asistencije.

Sa Trebelom smo dodatno opasniji. Ima iskustvo i u svlačionici je velika pomoć mladim igračima. Na terenu odlično procenjuje situacije, zato sam ga forsirao i u poslednjih pola sata protiv Antverpena. Nadam se da će preuzeti ulogu lidera i da će imati još veću minutažu“, objasnio je Veldman.

---------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------

KUP BELGIJE – 1. KOLO

Četvrtak

20.00: (2,30) Molenbek (3,25) Kortrajk (2,95)

20.00: (4,20) Beveren (3,50) Antverpen (1,80)

20.45: (7,00) Lirs (4,30) Anderleht (1,42)

***Kvote su podložne promenama

(Ranije su u 2. kolo prošli Standard Lijež, Dejnze, Genk, Zulte Varegem, Serkl Briž, Klub Briž, Sint Trojden, Mehelen, Gent, Levan, Ostende, Seren i Union Sent Žiloaz)


tagovi

AnderlehtKup BelgijeLirs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara