Liga nacija - kako to funkcioniše?

Vreme čitanja: 4min | uto. 04.09.18. | 18:11

Mali vodič u susret novom takmičenju UEFA koje startuje u četvrtak: kakav je sistem takmičenja; kako se napreduje iz lige u ligu; kako se ispada; kako se može do Evropskog prvenstva...

Počinje. Premijerna sezona UEFA Lige nacije startuje u četvrtak 6. septembra, a Srbija otvara svoj novi ciklus u petak uveče na gostovanju u Litvaniji.

Selekcija Mladena Krstajića nalazi se u Ligi C, trećem rangu ovog takmičenja, koje čini grupa od 15 selekcija rangiranih između 25. i 39. mesta na UEFA listi. Tih 15 selekcija raspoređene su u četiri grupe, od kojih samo prva ima tri učesnika, a preostale tri sadrže po četiri tima i igraju po dve utakmice svako sa svakim. 

Izabrane vesti

Tako Orlove posle premijere u Vilnjusu očekuju i okršaji s Rumunijom (10. septembra) u Beogradu, zatim i Crnom Gorom (17. novembra) u Podgorici.

Škotska, Albanija, Izrael, Mađarska, Grčka, Finska, Estonija, Slovenija, Norveška, Bugarska i Kipar su preostale reprezentacije u Ligi C.

I to je sve što treba da znate u naredna tri meseca. Minimum.

A ako vas ovo takmičenje nešto ozbiljnije zanima, kako biste prekratili pauzu u evropskim ligama, ali se i kladili i zaradili na Ligi nacija, objasnićemo vam detaljnije ideju koja stoji iza osnivanja ovog takmičenja.

Ukoliko sva četiri tima iz naše mini-lige izađu na teren s istim ciljem, a to je da pobede protivnika u svakom meču, osnivanje Lige nacija kao takmičenja koje bi trebalo da zameni besmislene prijateljske utakmice reprezentacija, imalo bi pravu svrhu.

LIGA NACIJA - SVE KVOTE KLADIONICE MOZZART

Jer, pobednik svake grupe će biti promovisan u Ligu B i pridružiti se grupi od 12 selekcija iz drugog ešalona evropskog fudbala, sa tendencijom napretka ka prvoj i najjačoj Ligi A u godinama koje dolaze. Istovremeno, najlošije ekipe iz svake grupe u Ligi C (plus najslabija trećeplasirana) će ispasti u Ligu D, među najlošije selekcije na kontinentu poput Moldavije, Gibraltara, Andore, Malte...

Na kraju sezone u Ligi nacija dobićemo i prvaka, a o njemu će odlučiti četiri najbolje plasirane selekcije iz Lige A, koje će u svojevrsnom plej-ofu odlučiti o prvom šampionu novog takmičenja. To se, naravno, ne odnosi na Orlove, koji su godinama odvojeni od ovog formata i treba da se namuče da bi dostigli taj nivo.

Prava suština ovog takmičenja je da Liga nacija nudi i alternativni put do Evropskog prvenstva 2020. godine. Nakon što obezbedite prvo mesto u svojoj mini-grupi (u sve tri lige A, B, C i D), automatski idete u plej-of, koji se igra u martu 2020. godine, gde će se ujedno deliti i poslednje četiri vize za najveću smotru evropskog fudbala. 

Naravno, sa proširenim formatom takmičenja koji smo gledali u Francuskoj 2016. godine, gde su se kvalifikovale 24 reprezentacije, većina timova će kroz kvalifikacije već obezbediti plasman na završni turnir. 

Zato iz perspektive Orlova i Mladena Krstajića, osvajanje mini-grupe u Ligi C i plasman u plej-of u martu 2020. trebalo bi da bude primaran cilj za slučaj da u kvalifikacijama upadnu u tešku grupu sa nekoliko kvalitetnijih selekcija od naše.

Kompletne kvalifikacije za EURO 2020. na programu su tokom kalendarske 2019. godine, a iz svake grupe po dve najbolje plasirane selekcije će obezbediti automatski plasman.

Dakle, u slučaju da ne uspemo kroz regularne kvalifikacije, drugu šansu dobijamo kroz Ligu nacija. E, sada, čak i ako Srbija ne osvoji mini-grupu u Ligi nacija, odnosno bude druga, mogla bi da se nađe u plej-ofu pod uslovom da onaj ko je prvi u grupi (Litvanija, Crna Gora ili Rumunija) kroz regularne kvalifikacije obezbedi prolaz na Evropsko prvenstvo. 

Zato, ako Srbija završi na kraju u plej-ofu Lige nacija (a prethodno ne obezbedi plasman na EP kroz regularne kvalifikacije), očekuju je po jedna utakmica polufinala i finala sa preostale tri najbolje selekcije iz Lige C i to u nekoliko dana između 26. i 31. marta 2020. godine. Suštinski, to će biti baraž za EURO. Do kraja 2019. znaćemo i kojih će se 20 selekcija kvalifikovati direktno na završni turnir Evropskog prvenstva, pa će sigurno biti dosta tumbanja i kada je reč o samom plej-ofu Lige nacija.  

Zanimljiva tema - ako preostalih 14 selekcija iz Lige C kroz kvalifikacije obezbedi direktan plasman na završni turnir Evropskog prvenstva (što je malo verovatno u praksi, ali teoretski postoji mogućnost), da li bi Srbija automatski prošla bez igranja plej-ofa Lige nacija? 

Nažalost, čini se da ne bi, već da bi timovi iz Lige D, bili naknadno uključeni u čitav proces.

Ni to vam nije jasno?

Evo kako i UEFA vidi tu mogućnost...
"Ukoliko se pobednik grupe u Ligi nacija već kvalifikovao na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, njegovo mesto zauzeće sledeći najbolje plasirani tim u ligi. Ako u samoj ligi nema četiri tima za takmičenje, prazna mesta zauzeće timovi iz drugih liga prema renkingu propisanom od strane UEFA Lige nacija."

Šta god to značilo... Ali, hajde da sačekamo i vidmo šta će na kraju zaista da ispadne od Lige nacija.

Foto: Action Image


tagovi

Liga nacijafudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara