Pogodak Van Dajka (©Reuters)
Pogodak Van Dajka (©Reuters)

Liverpul konačno kući uz pesmu – Van Dajk upropastio Vajlderov povratak! Slavi i najfudbalskija porodica Engleske

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.12.23. | 22:31

Vredi notirati i uverljivu partiju Fulama uz majstoriju Raula Himeneza

Mohamed Salah je jurio jubilarni 200. gol u dresu Liverpula, 150. u Premijer ligi, na kraju je Virdžil van Dajk morao da spasava stvar. Verovatno najbolji štoper Redsa u 21. veku je povukao kada su napadači ostali ukopani i pogotkom u 37. minutu prekinuo niz od četiri gostovanja bez pobede. Istina, večeras Liverpul nije imao previše težak zadatak, preko puta je bio fenjeraš Šefild junajted i na njegovoj klupi klupska legenda Kris Vajlder, koji ih je ne tako davno vodio iz treće u Premijer ligu... Ovog puta nije mogao više od časnog poraza, Liverpul je odneo ceo plen sa Bramal Lejna – 2:0.

Ali ako uporedimo sa prethodnim mečom – s onih 0:5 na gostovanju kod Brajtona posle čega je Pol Hekingbotom dobio otkaz – ovo večeras je bila rapsodija Šefilda. Delom verovatno i zbog toga što je ekipa poželela da se u lepom svetlu predstavim novom trenerom, a delom i zato što su gosti bili neuobičajeno jalovi u napadu.

Izabrane vesti

Jeste Liverpul sve vreme držao loptu u nogama i sve vreme pritiskao rivala, ali ako izuzmemo prekide – nije tu bilo posebno opasnih naleta. Barem ne u meri u kojoj se očekuje od Jirgena Klopa. Nije naravno ni Šefild mogao da se pohvali brojnim šansama, ali je u 13. minutu Kvivin Keleher maestralno zaustavio pokušaj Džejmsa Mekatija.

Kad su videli da napadači štucaju, Liverpulovi defanzivci su preuzeli stvar u svoje ruke. Trent Aleksander Arnold je centrirao iz kornera, a Van Dajk sam kao duh – možda i zbog toga što je Anela Ahmedhodžića poslao na zemlju, ali to sudija Sajmon Huper nije okarakterisao kao penal – i hladnokrvna realizacija za 1:0.

Prodisao je posle toga Liverpul, u 56. minutu opet zapretio posle kornera, ali je pokušah Salaha otišao iznad prečke zahvaljujući fenomenalnoj reakciji Veslija Foderingema na liniji. Samo dva minuta kasnije raspoloženje u gostujućem taboru je opet palo, Aleksis Mekalister je morao van igre zbog povrede, stradalo je koleno. Foderingem je kasnije zaustavio i Darvina Nunjeza u situaciji jedan na jedan, dok sudija Huper nije uvažio zahtev Šefildovih igrača da im se svira jedanaesterac zbog toga što je Konate, nimalo ljubazno, odgurnuo Mekatija. Mada je tačno i da bi on malo verovatno stigao do lopte. Više nije ni važno uostalom. Kao što nije toliko važan ni pogodak Dominika Soboslaja u četvrtom minutu nadoknade, kad je sve već bilo gotovo.

Što se tiče ostalih utakmica u istom terminu, ubedljivo najbolji utisak ostavio je Fulam koji je na Krejven Kotidžu deklasirao Notingem Forest sa 5:0, a još više nego rezultatom impresionirao načinom na koji je postizao golove.

Prvo Aleks Ivobi, pa dva puta Raul Himenez, pa opet Ivobi, na krau i Tom Kerni. Protok lopte kao na košarkaškom terenu i četiri fine akcije za tri do četiri prelepa gola, zavisno od ukusa. Drugi Himenezov se možda istakao malo više od ostalih, istina, ne toliko zbog akcije koliko zbog egzekucije – petom nakon što je obišao i golmana Odiseasa Vlahodimosa.

Fulam se tako propeo iznad Kristal Palasa, koji je kao domaćin pao pred Markosom Senesijem, Kiferom Murom i Bornmutom (0:2), dok je Brajton bio mnogo tvrdoglaviji u uporniji u sudaru sa Brentfordom i uprkos vođstvu gostiju posle glupo skrivljenog penala Jan Pol van Hekea – kako je samo besneo Roberto de Zerbi na klupi - uspeo da preokrene na 2:1.

Strelci su bili Paskal Gros, pa 18-godišnjeg Džek Hinšelvud. Ovaj drugi je posebno obradovao navijače, ne samo zbog školskog skoka Hinšelvuda, već zato što je Džek Brajtonovo dete, u klubu još otkako mu je sedam godina. I verovatno još bitnije, zato što je Hinšelvud dete jedne od fudbalskijih porodica na Englelske. Profesionalni fudbaler bio mu je pradeda Voli, deda Pol, otac Adam, pa stričevi Dani i Martin.

Otac je odigrao 100 prvenstvenih utakmica baš za Brajton, za klub je igrao i Martin, dok je drugi stric Dani bio trener. A Džek je evo sa 18 godina i 239 dana postao najmlađi strelac Premijer lige u dosadašnjem toku ove sezone.


PREMIJER LIGA – 15. KOLO

Utorak

Vulverhempton - Barnli (1:0)

/Hvan 41/

Luton - Arsenal 3:4 (1:2)

/Ošo 25, Adebajo 49, Barkli 57 - Martineli 20, Žezus 45, Haverc 60, Rajs 90+7/

Sreda

Brajton – Brentford 1:1 (1:1)

/Gros 31 – Embuemo 27pen/

Kristal Palas – Bornmut 0:2 (0:1)

/Senesi 25, Mur 91/

Fulam – Notingem Forest 5:0 (2:0)

/Ivobi 30, 74, Himenez 34, 54, Kerni 86/

Šefild Junajted – Liverpul 0:2 (0:1)

/Van Dajk 37, Soboslaj 94/

21.15: (4,70) Aston Vila (3,70) Mančester Siti (1,75)

21.15: (2,65) Mančester Junajted (3,75) Čelsi (2,50)

Četvrtak

20.30: (3,15) Everton (3,45) Njukasl (2,40)

21.15: (1,80) Totenhem (3,90) Vest Hem (4,70)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Virdžil van DajkDžek HinšelvudFulamLiverpulBrajtonRaul Himenez

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara