Makedonija nesretno primila gol, pa zahvaljujući Stoletu izbegla debakl

Vreme čitanja: 2min | sub. 14.10.23. | 16:56

Ukrajinci pobedom (2:0) nastavili trku sa Engleskom i Italijom

U društvu Engleske i Italije, reprezentacije Makedonije i Ukrajine predstavljale su potencoijalne mine, ali je malo ko očekivao da će u završnicu kvalifikacija za Evropsko prventvo ući sa realnim šansama da se izbore za jednu od dve karte za Nemačku.

Remi Ukrajinaca sa Engleskom (1:1) i Makedonaca sa Italijom (1:1) uticali su da rivali međusobni duel u okviru 7. kola dočekaju uz priliku da pobedom očuvaju san i nastave trku sa favorizovanim selekcijama. Gol Georgija Sudakova nagovestio je rasplet, a sve dileme razrešio je pogotkom u sudijskoj nadoknadi Oleksandr Karavaev (2:0).

Izabrane vesti

Svesni težine uloga i da poraz praktično znači kraj snova o Evropskom prvenstvu, rivali su susret u Pragu otvorili sa željom da rano trasiraju susret u željenom smeru. Agilni (nominalni) domaćin rano je pokazao zube, međutim bez rešenja za disciplinovanu defanzivu na čelu sa Stoletom Dimitrievskim koji je fenomenalnim intervancijama ostavio Makedonce u životu.

Raspoloženi golman gostiju razbranio se zaustavivši udarce Dovbika i Mudrika na početku susreta, međutim bio je nemoćan u 30. minutu kada ga je prevario Nikola Serafimov kojeg je lopta zakačila posle udarca Sudakova, promenila smer i završila u mreži.

Golman Rajjo Valjekana je jednako siguran bio i posle vodećeg pogotka Ukrajinaca, pa je u nastavku osujetio niz izglednih šansi rivala odbranivši udarce Mudrika, Sudakova i Jaremčuka. Bila je na strani makedonskog golmana i sreća u nastavku, odnosno posle kornera u 61. minutu kada je Matvienko glavom pogodio prečku, ali su Dimitrievskog saigrači još jednom na cedilu ostavili u nadoknadi kada su rezervisti Ukrajine drugim golom otklonili sve dileme.

Na dodavanje Jaremčuka prednost je udvostručio Karavaev pa su Ukrajinci stigli do trećeg slavlja u kvalifikacijama i sume od deset bodova.

Sa tri boda manje od Engleske, ali i tri više od Italije kojoj sledi susret sa potpunim autsajderom Maltom, Ukrajina je ostala u poziciji koja dozvoljava dalje sanjarenje, dok će Makedonci razmišljati o propuštenim šansama posebno krajem prvog i početkom drugog poluvremena. Posebno blizu gola naše severne komšije bile su u 54. minutu kada je Trubin sjajnom intervencijom zaustavio pokušaj Čurlinova.

Posle trećeg poraza, Makedoncima ostaje tračak nade da bi pobedom nad Italijanima, uz povoljan rasplet, mogli da se vrate u trku. Takav scenatio ostaje kao veoma teško izvodljiv, ne toliko zbog Azura, kojima su Makedonci u prethodnom periodu uspevali da očitaju lekciju, već zbog činjenica da je uz eventualni trijumf potrebno još sijaset iznenađenja.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Subota

GRUPA C

Ukrajina - Makedonija 2:0 (1:0)

/Sudakov 30, Karavaev 90+5/

20.45: (1,03) Italija (14,0) Malta (50,0)


GRUPA H

Severna Irska - San Marino 3:0 (2:0)

/Smit 5, Magenis 11, Mekmenamin 81/

18.00: (2,05) Slovenija (3,35) Finska (4,10)

20.45: (1,15) Danska (9,50) Kazahstan (19,0)



tagovi

kvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024reprezentacija Ukrajinereprezentacija Makedonije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara