Meč koji je morao da se završi penalima: Golman Vilijams odveo Južnu Afriku u polufinale

Vreme čitanja: 2min | sub. 03.02.24. | 23:50

Dramatičan okršaj doneo poslednjeg polufinalistu, bivši vezista Partizana tragičar

Utisak je da četvrtfinalni orkšaj između Zelenortskih Ostrva i Južnoafričke Republike nije mogao da se završi drugačije osim na penal ruletu. Obe ekipe kao da su u najvećem toku utakmice plašile eliminacije, pa su igrale na mahove. Bez preteranog rizika, bez prevelikog zaletanja. Otišlo se prvo u produžetke, a potom i u penale gde je do pobede stigla Južna Afrika i to sa ukupnim rezultatom 2:1, posle nepunih pet serija.

Junak penal serije bio je golman južnoafričke reprezentacije Ronven Vilijams iz Mamelodija, koji je odbranio četiri šuta fudbalerima Zelenortskih ostrva sa kreča!

Izabrane vesti

Vilijams je ukrotio pokušaje prve trojice izvođača Zelenortskih ostrva, Bebea, Semeda i Duartea, ali je sa druge strane precizan bio samo Mokoena. Posle precizno izvedenih penala u četvrtoj seriji na obe strane, bivši vezista Partizana Patrik Andrade je stavio loptu na kreč na startu pete. Nije smeo da promaši, ali... Vilijams je i njega pročitao i odveo Južnoafričku republiku na megdan Nigeriji u polufinalu Kupa afričkih nacija.

Bilo je šansi na obe strane, dominatnih uloga u različitim fazama utakmice, a na kraju je ostao utisak da su Zelenortska Ostva zaslužila da meč ne ode u produžetke. Južna Afrika je bolje otvorila utakmicu, ali i produžetke, dok je pre isteka 90. minuta bila u nokdaunu. Mokoena je u 10. minutu stavio Vozinju na iskušenja, a dok je u finišu prvog poluvremena Kuliso Mudau gađao preko prečke.

Sa druge strane Žovane, Bebe i na kraju Žilson nisu uspeli da zatresu protivničku mrežu u poslednjih pola sata utakmice, a poslednjem u nizu sjajni Ronven Vilijams je uspeo da odbrani udarac i loptu skrene na stativu u trećem minutu nadoknade.

Selekcija Huga Brosa je sve mogla u korenu da promeni u praktično prvom napadu na startu produžetaka. Ipak, Vozinja je uspeo da zaustavi dva vezana zicera, prvo Majambeli, a potom i Magopi, posle čega se ušlo u mnogo mirniji tok meča, a utakmica približavala produžecima.

Šanse Južne Afrike na početku bile su praktično jedino vredno pomena na ovoj utakmici, pa se lagano išlo ka ruletu... Na kraju je u prilično bizarnoj penal seriji sa sedam zabeleženih promašaja, golman južnoafričke selekcije Vilijams napravio razliku.

KUP AFRIČKIH NACIJA - ČETVRTFINALE:

Petak:

Nigerija - Angola 1:0 (1:0)

/Lukman 41/

DR Kongo - Gvineja 3:1 (1:1)

/Embemba 27, Visa 65 pen, Masuaku 82 - Bajo 20 pen/

Subota:

Mali - Obala Slonovače 1:2 (1:1, 0:0)

/Nene 71 - Adingra 90, Dijakite 120+2/

Zelenortska Ostrva - Južna Afrika 0:0, penalima 1:2


tagovi

Kup afričkih nacijaKup afričkih nacija 2024Južna AfrikaZelenortska OstrvaPatrik Andrade

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara