Panorama Helsingera, grada na istoku Danske (©Shutterstok)
Panorama Helsingera, grada na istoku Danske (©Shutterstok)

Midtjiland i Kopenhagen dobijaju konkurenciju - Amerikanci prave jak klub u Danskoj

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.10.21. | 12:55

Helsinger je zamišljen kao severnoamerička verzija Nordsjilanda, nedavno je dobio renoviran stadion, a prvi cilj mu je da se vrati u Superligu. Važan korak mogao bi da napravi u četvrtak od 19 časova, kada će dočekati sve bolji Esbjerg

Sa izuzetkom prošle sezone, kada je šampion postao Brondbi, prethodnih šest titula su po pravilu osvajali Midtjiland i Kopenhagen. Po svoj prilici je Brondbi bio hit od jedne sezone, sada se muči i da obezbedi plej-of, pa su se pomenuta dva kluba vratili na vrh. Ipak, ukoliko se ostvari plan američke investicione grupe ELG, Danska bi uskoro mogla da dobije još jedan ambiciozan klub – Helsinger.

Klub sa krajnjeg istoka Danske trenutno se takmiči u drugoj ligi, popularnoj Prvoj diviziji i tamo zauzima prvo mesto na tabeli. Posle 11 kola ima 24 poena, jedan više od drugoplasiranog Lingbija, koji ima i odigran meč manje. Dva kluba će u Superligu, ali prethodno će se odigrati i plej-of.

Izabrane vesti

19.00: (1,70) Helsinger (3,60) Esbjerg (4,60)

Helsinger je relativno mlad klub, osnovan 2005. godine, a trenutno je u vlasništvu pomenutog fonda iz Sjedinjenih Američkih Država. Plan je da se od njega napravi klub u kojem će mladi Amerikanci dobijati priliku da se oprobaju u Evropi i odatle da traže transfere u najjače timove.

Već je Helsinger igrao jednom u Superligi, u sezoni 2017/2018, ali tada još nije bio spreman za taj nivo. Stadion je bio u radovima, ekipa se tek formirala, pa je eliminisan sa svega 27 bodova.

U međuvremenu su radovi na stadionu završeni, stvorili su se uslovi za unapređenje, a angažovani i neki inostrani fudbaleri kako bi se podigao kvalitet. Za trenera je postavljen Morten Eskesen, nekadašnji sportski direktor Kegea, a ove sezone je dobio čak četvoricu reprezentativaca Novog Zelanda.

Tu su mu štoper Nando Pijnaker, krila Kalum Mkovat i Elajdža Džast, a Dalton Vilkins je poslat na pozajmicu u Kolding. Pasoš Novog Zelanda ima i Lijam Džordan, nekadašnji mladi reprezentativac Južne Afrike, a sada jedan od najstandardnijih prvotimaca Helsingera. Ovaj 23-godišnji ofanzivac je 2016. godine prešao iz Južne Afrike u lisabonski Sporting, ali se tamo nije izborio za šansu u prvom timu, pa se obreo u Danskoj. Igrao je prvo za Kege, tu ga je i upoznao Eskesen, a zatim je zimus stigao u grad nadomak granice sa Švedskom.

Trenutno Helsinger nema nijednog američkog fudbalera u svom prvom timu, ideja je da se prvo stabilizuje u vrhu danskog fudbala, pa tek onda da se polako talentovani klinci integrišu u tim. Fondacija ELG u planu ima da uspostavi saradnju sa timovima iz MLS-a i da iz tamošnjih akademija dovodi fudbalere u Evropu. Danska Superliga je idealna destinacija, pošto u njoj ne postoje striktna ograničenja o broju stranaca koji mogu da igraju na utakmici.

Tako primera radi Midtjiland, naredni rival naše Crvene zvezde u Ligi Evrope, ima u svojim redovima 15 fudbalera koji nemaju danski pasoš. To je tačno pola tima. Najviše imaju Brazilaca, njih šestoricu, a svoje predstavnike u tom timu imaju i Australija, Švedska, Island, Malezija, Nigerija, Bugarska i Severna Irska. Prirodno, tim putem će krenuti i Helsinger, verovatno već od sledeće sezone ukoliko obezbedi Superligu.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Sličan model u Danskoj već imaju Afrikanci u vidu Nordsjilanda. Vlasnik tog superligaša je egipatski konglomerat Mansur grupa, a poslednjih godina se kroz Nordsjiland do velike scene probio veliki broj fudbalera iz Gane. To nije slučajnost, Egipćani su vlasnici fudbalske akademije u toj zemlji, Rajt tu drim, a sve veće talente slali su za Dansku, odakle su ih potom prodavali dalje.

Samo ovog leta su zaradili 15.000.000 evra na transferu Kamaldina Sulemane u Ren, a prethodno su sjajan profit donosili i prelasci Mohameda Kudusa u Ajaks (9.000.000 evra) i Isaka Atange u Sinsinati (3.600.000 evra).

Model koji će Amerikanci probati da prekopiraju u Helsingeru. Nordsjiland je 2012. godine stigao do titule, a o tom uspehu sada maštaju i na istoku Danske. Međutim, mora da se ide korak po korak, za početak da se ovog četvrtka od 19 časova savlada Esbjerg.

Klub koji je pre dve sezone ispao iz Superlige trenutno se nalazi na sedmom mestu na tabeli, sa 12 bodova, duplo manje od Helsingera. Međutim, to nije realna slika snage ovog tima, Esbjerg je čak devet poena od toga osvojio u poslednja četiri kola.

Današnji duel biće njihov šesti u istoriji, a za sada je rezultat izjednačen. Obe ekipe su pobedile po dva puta, jednom su odigrali nerešeno. Helsinger je dobio poslednji njihov okršaj, 31. jula ove godine sa 3:1. Jedan od golova za pobednički tim postigao je i pomenuti Afrikanac Džordan.


tagovi

Danska 2Helsingor

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara