Vinćenco Montela (Reuters)
Vinćenco Montela (Reuters)

Montela potpisao da će živeti u Turskoj, moraće da pita za odlaske van zemlje

Vreme čitanja: 2min | sre. 27.09.23. | 19:55

Posebna klauzula za italijanskog stručnjaka

Vinćenco Montela je danas i zvanično promovisan na funkciju selektora reprezentacije Turske i prvi put se u toj ulozi obratio medijima.

Slavni Italijan je na toj dužnosti zamenio Nemca Štefana Kunca i potpisao je ugovor do leta 2026. godine. Finansijski detalji ugovora nisu poznati osim da će Montela zarađivati više nego Kunc čija godišnja plata je iznosila 1.600.000 evra.

Izabrane vesti

Međutim, Montela je za razliku od Kunca morao da prihvati i posebnu klauzulu. Obavezao se da će živeti u Turskoj tokom trjanja ugovora. Svi njegovi odlasci van zemlje će morati da budu najavljeni i potvrđeni od strane tamošnjeg Saveza. Turci su se na ovaj potez odlučili jer su brojni treneri u prošlosti obavljali funkcije selektora u raznim sportovima ali su izbegavali da žive u Turskoj. U FS Turske smatraju neophodnim da selektor živi u zemlji i na svakodnevnom nivou prati tamošnji fudbal i potencijalne reprezentativce. Podsetimo da većina igrača turske selekcije nastupa u domaćim klubovima.

Za Montelu turski fudbal neće biti novost s obzirom da je dve godine proveo na klupi tamošnjeg prvoligaša Adane i očigledno se dobrim rezultatima preporučio za klupu reprezentacije.

„Nisam se ni najmanje dvoumio kada sam dobio ponudu. Veoma sam srećan da radim i živim u ovoj zemlji. Odgovornost je velika ali želimo da povratimo ponos i pripadnost. Živeo sam u Turskoj dve godine i poznajem kulturu i mentalitet. U mnogim stvarima me podsećaju na Italiju“, rekao je Montela na promociji.

Prvi cilj postavljen pred Montelu je plasman na EP u Nemačkoj naredne godine. Tri utakmice pre kraja kvalifikacione trke, Turska zauzima drugo mesto u grupi sa istim brojem bodova ali i utakmicom više od Hrvatske. Tri boda manje imaju Jermenija i Vels, a autsajder Letonija je bez bodova. Turci do kraja gostuju Hrvatskoj i Velsu i dočekuju Letoniju.



tagovi

Fudbalska reprezentacija TurskeVinčenco Montela

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara