(Reuters)
(Reuters)

Morate verovati Ronaldu: Embape je čovek koji stvarno izmišlja golove! I da, bolji je od Halanda (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.03.24. | 22:55

PSŽ duplom pobedom nad Sosijedadom zakoračio u četvrtfinale Lige šampiona

Najboljem strelcu od postanka Lige šampiona se mora verovati. Dao je Kristijano Ronaldo 140 golova u takmčenju i zato je kredibilan da učestvuje u debati ko će ga od predstavnika mlađih generacija nasleditit, nadmašiti. Izbor Portugalca je Kilijan Embape, a ne Erling Haland, iako se iz sedmice u sedmicu polemiše da li je bolji Francuz ili Norvežanin. Onda se as Pari Sen Žermena pojavio kao odlučujući faktor na velikoj sceni i doslovce sam odveo ekipu Luisa Enrikea u četvrtfinale, duplom pobedom nad Sosijedadom – 2:1 (2:0, prvi meč).

Uz identičan rukopis budućeg fudbalera Real Madrida kao na Parku prinčeva. Ponovo je izmislio oba gola i pokazao da je CR7 bio u pravu kad ga je pre nekoliko sedmica stao na stranu bivšeg krilnog napadača Monaka. Razumljivo, ako se zna da dejstvuju na sličnim pozicijama, ali nije samo to.

Izabrane vesti

Embape je uticajniji za PSŽ, nego Haland za Mančester Siti. Može i ovako: Građani bi se nekako snašli bez Erlinga, ali bogami bi francuski prvak izgledao pogubljeno da nema Kilijana. Dokazano više puta, pa i na Anoeti.

Haland je brz, postiže mnogo golova, ali kada se Kevin de Brujne povuče, njegova efikasnost će presušiti. Jeste neverovatan golgeter, fizički snažan, dobar na lopti, non-stop trči, ali to nije dovoljno. Halandu je potreban ideolog kao što je Belgijanac. Ako ga poredite sa mnom u najboljim godinama, lako bih mogao da zatresem mrežu ni iz čega. To je razlika. Prema mojoj oceni, Embape je daleko bolji od Halanda, zato što osim realizatorskih sposobnosti ima veštinu kreiranja i kvalitetan dribling. Kada Kilijan bude dostigao vrhunac za nekoliko godina, niko neće moći da ga zaustavi“, govorio je nedavno Kristijano Ronaldo.

Inspirativno za Kilijana Embapea, koji je u obe utakmice izgledao kao momak koji vredi za dvojicu. U pojedinim trenucima i trojicu. Trči brže, kontroliše loptu veštije, poseduje ubilački instinkt i sam na leđima nosi klub koji mu više ne veruje, te je nedavno naredio stručnom štabu da ga skloni zbog odbijanja da produži ugovor. Nije potrebno biti previše mudar da bi se shvatilo kako tim potezom Naser Al Kelaifi sam sebi počeo da kopa jamu u situaciji dok mašta o podizanju Srebrne amfore, jedinog trofeja komu mu nedostaje. Do njega sigurno neće dođi sa prosečnim igračima kakvi su Fabijan Ruis, Nuno Mendeš, Barkola, Usman Dembele... Znaju i oni da čovek koji pravi razliku nosi „sedmicu“ na poleđini dresa i nekad stvarno podseća na najbolja izdanja Ronalda, u Mančester junajtedu i Realu. Nezaustavljivo.

I zato – vratiše ga na teren.

Tako se desilo da Embape sam reši duel u Francuskoj, da bi pod indigom podebljao učinak u San Sebastijanu. U prvoj situaciji pokazao je Igoru Subeldiji da mu više od 200 utakmica u Primeri ništa ne vredi na ovako visokom nivou, da bi početkom drugog dela na pas Kang In Lija demonstrirao da je brzina u savremenom fudbalu često presudna kategorija.

Što bi rekao Bora Đorđević: „Ja ratujem sam“.

Embape „peva“ dok igra. Uživa u fudbalu. Da, da i on je razmažen kao što je (bio) Ronaldo, egoista je, ovakav, onakav, mogle bi da mu se pobroje na desetine zamerki što se ponašanja tiče, ali što bi nekad rekao Zoran Đinđić, kome je stalo do morala neka ide u crkvu. Kilijanu je stalo do igre i zato zabavlja. Sebe i ljude oko sebe.

A uskoro će se vratiti u Španiju i tamo veseliti ljude iz Reala. Samo, onog madridskog.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


* PSŽ je tek drugi put uspeo da sačuva najmanje dva gola prednosti iz prvog duela nokaut faze Lige šampiona. Nije uspeo da prođe kad je imao tu zalihu protiv Čelsija 2014, Barselone 2017. i Mančester junajteda 2019, ali je ponovio ono što je uradio Kataloncima 2021.

* Tek smo u martu, a Embape ima već 40 golova ove sezone, što za klub (34), što za reprezentaciju (šest).

* Kilijan Embape je prvi igrač u istoriji Lige šampiona koji je 23 gola uzastopno postigao istim delom tela. Konkretno, desnom nogom. Primera radi, Leo Mesi i Mo Salah imaju po 19, ali – levicom.

* Od početka sezone 2016/17, Embape je igrač zaslužan za najviše golova u Ligi šampiona na gostujućim terenima, dao ih je 24, a namestio 11.

* Embape je autor 11 od poslednjih 15 golova Pari Sen Žermena u eliminacionim mečevima Lige šampiona.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LIGA ŠAMPIONA, OSMINA FINALA, REVANŠ UTAKMICA

REAL SOSIJEDAD - PSŽ 1:2 (0:1), prvi meč 0:2

/Merino 89 - Embape 15, 56/

Sudija: Majkl Oliver

Real Sosijedad (4-3-3): Remiro - Traore, Subeldija (od 76. Pačeko), Le Norman, Galan - Mendes (od 61. Turientes), Subimendi (od 83. Olasagasti), Merino - Kubo, Ojarsabal (od 77. Andre Silva), Beker (od 61. Barenećea).

PSŽ (4-3-3): Donaruma - Hakimi (od 83. Soler), Beraldo, Ernandez, Nuno Mendes (od 61. Mukiele) - Zair-Emeri, Ruiz (od 77. Ugarte), Vitinja - Dembele (od 82. Kolo Muani), Embape, Barkola (od 46. Li Kang In).




tagovi

Liga šampionaPari Sen ŽermenReal SosijedadSosijedadKilijan Embape

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara