MUNDIJALSKI RESURSI: Deset zakucanih, najefikasnija odbrana sveta, a od viška boli glava

Vreme čitanja: 6min | pet. 23.03.18. | 08:30

Šta mislite, da li bi se rezervisti borili za osminu finala?

Opet su gladni. Pre četiri godine u Brazilu možda su bili zasićeni i(li) prepotentni, ispali su u grupi šokiravši i sebe i svet, u međuvremenu su promenili selektora i način igre, a zadržali stari mentalitet. Šampionski.

Španci su (ponovo) sila.

Izabrane vesti

Dokazali su to i u kvalifikacijama, uzeli 28 od mogućih 30 bodova i Đulena Lopetegija stavili pred ozbiljan izazov: koga povesti na Prvenstvo sveta? Da može, naslednik Visentea Del Boskea bi na listu učesnika stavio bar 40 imena i svako bi, s manje ili više prava, mogao da se nada da će igrati, s obzirom na to da ili ima važnu ulogu u selekciji (godinama) ili u klubu (ove sezone). A mesta je „samo“ za 23.

MOZZART KVOTE ZA MEČEVE U GRUPI
Portugal - Španija
Iran - Španija
Španija - Maroko

Doduše, oko startera skoro nema dileme. Mundijalske kvalifikacije, staž u dresu Crvene furije, način igre i ono što prikazuju na dnevnom nivou iskristalisali su početnih 11, te će, pod uslovom da ne bude iznenađenja, Crvena furija u Rusiji igrati u sledećem sastavu:
De Hea - Karvahal, Ramos, Pike, Alba - Buskets, Inijesta, Koke - David Silva, Isko - Dijego Kosta.

Đulen Lopetegi

Uz jednu nedoumicu. Mesto trećeg centralnog veziste nije zacementirano. Kokea smo stavili zato što možda najbolje utiče na stabilnost tima i donosi ravnotežu između odbrambene i napadačke linije, međutim, Atletikov oslonac će morati žestoko da se porve sa klupskim drugom Saulom Niguezom (upravo kod Lopetegija bio jedan od vodećih igrača na Mundijalitu 2013. u Turskoj) i Bajernovim Tijagom Alkantarom (najbolje se slaže sa Inijestom i Busketsom, s obzirom na da je proizvod La Masije, igrao većinu kvalifikacionih susreta, međutim, cele sezone muče ga povrede).

Ostali su sigurni kao lopta u nogama Andresa Inijeste.

David de Hea je ne samo najbolji igrač Mančester Junajteda, nego uz Đanluiđija Bufona, trenutno najcenjeniji planetarni golman, zbog čega, iako imaju odlične sezone u Napoliju i Bilbau, Pepe Reina i Kepa Arizabalaga mogu da se nadaju samo klupi. Čak čuvar mreže baskijskog ponosa nije do kraja siguran da će biti u avionu za Rusiju, posle plasmana u četvrtfinale Lige šampiona ozbiljno ga ugrožava Seviljiin Serhio Riko. Nijanse su u pitanju.

Posle brazilskog para Dani Alves - Marselo, Španci imaju verovatno najbolji bekovski tandem na planeti. Dani Karvahal je nezamenjiv u Realu, Đordi Alba je namestio čak 11 golova saigračima u Barseloni ove sezone, pa će obojica igrati protiv Portugala, Irana i Maroka. Između njih kao da stoje stene u liku Serhija Ramosa i Đerara Pikea, prevazišli su nesporazume na klupskom i ponovo funkcionišu odlično na državnom nivou. 

Toliko dobro da je Marka izračunala kako je ovaj defanzivni kvartet najefikasniji od svih učesnika Mundijala. Naravno, kad je reč o golovima i asistencijama za reprezentaciju. Primera radi Ramos - koji večeras u Dizeldorfu 150. put oblači dres Crvene furije - čak 13 puta je tresao protivničke mreže, Đordi Alba ima osam golova na svom kontu (podsećamo da su njih dvojica jedini pogađali u novembarskom remiju sa Rusijom, 3:3), Pike je dao pet, Karvahal još čeka prvenac, međutim, sve je to daleko više od brazilske odbrambene četvorke (Dani Alves, Miranda, Tijago Silva, Marselo), precizne 19 puta.

MOZZART KVOTA
Španija prvak sveta - 7,50

Zato su oni kod Lopetegija sigurni. Posledično tome, statusom rezerve moraju da se zadovolje takvi asovi kao što su Čelsijev Cezar Aspilikueta, njegov saborac sa suprotne strane Markos Alonso, Arsenalov Naćo Monreal, uz napomenu da još jedan Tobdžija Ektor Beljerin ima samo tri utakmice za reprezentaciju (u okviru priprema za minulo EP) i gotovo sigurno neće biti u Rusiji.

Jedino gde su Španci, uslovno rečeno, „tanki“ jeste pozicija rezervnih štopera, pošto ni Injigo Martinez, ni Mark Bartra, ni Naćo Fernandez ne mogu da se mere sa tornjevima Ramos - Pike i ako neko od njih dvojice ispadne iz stroja zbog povreda ili kartona postavlja se pitanje zamene. Eventualnu rupu teoretski bi mogao da popuni Havijer Martinez, međutim, Bajernov univerzalac nije pozvan za kontrolne susrete sa Nemačkom i Argentinom, a ionako se bolje snalazi u veznom redu.

Taj deo terena je skoro deceniju bio zaštitni znak La Rohe. Više nema Ćavija i Ćabija Alonsa, ali ovi što su ostali i dalje „motaju“ loptu dok je ne uguraju u gol. Buskets je tu da drži ključeve, Inijesta da osmišljava, neko iz trilinga KokeTijagoNiguez da ga prate u središnjici, a David Silva i Isko da deluju po krilima. Silva kod Pepa Gvardiole u Mančester Sitiju igra jednu od najboljih sezona karijere, dok je Isko kod Lopetegija nezamenjiv. Iako nije dobio poziv Del Boskea za EP u Francuskoj, Realov krilni vezista kod novog selektora em redovno igra, em učestvuje u golovima, čak je protiv Italije igrao „lažnog napadača“ i bio dvostruki strelac. To se ne zaboravlja.

Koliko su moćni na sredini terena, a posebno u ofanzivnom delu pokazuje činjenica da su rezerve Hoze Kaljehon (sjana sezona u Napoliju), Marko Asensio (kadgod dobije šansu koristi je u Realu), Valensijin kapiten Dani Pareho, „stare kajle“ Huan Mata i Sesk Fabregas, zatim „patuljci“ i brzanjci Lukas Vaskez, Milanov ponajbolji pojedinac SusoLuis Alberto iz Lacija... Onda Pedro koji čak nije ni starter u Čelsiju ili nešto defanzivniji Ander Erera (rezerva u Mančesteru)... A osim njih fale Đerar DeulofeuPablo Sarabija, iako, objektvno, nisu za Mundijal, mada - čisto da zamislimo - taj pobrojani višak je takav da bi se lagano našao u drugom timu Španije, možda borio za plasman u osminu finala. Selektora će glava boleti kad bude odlučivao koda da precrta.

Kad je u pitanju napad, mesto najisturenijeg igrača tima povereno je Dijegu Kosti. Brazilac je odigrao samo polovinu kvalifikacionih mečeva (što zbog povrede, što zbog toga što od juna do januara smeo na teren u klupskom dresu zbog blokade FIFA), ali mu je i to bilo dovoljno da se raspuca, dao je pet golova na isto toliko mečeva, igra i namešta za Atletiko Madrid (šest hitaca, četiri asistencije na 14 susreta), u stanju je da kao buldožer razgrne protivničku odbranu i na njega će se Španci osloniti kao vojska na tenkovski napad.

Alvaru Morati preostaje da čeka. Ili da se, za početak, vrati u tim Čelsija, jer je baš zato preskočen za poslednju reprezentativnu akciju. Jago Aspas i Rodrigo nose Seltu i Valensiju, ali su više kao ispomoć nego kao glavno oružje u državnom timu, u kome, ipak, neće biti mesta za Pabla Sarbiju ili Arica Aduriza.

Jedino gde bi Lopetegi mogao da iznenadi jeste eventualni poziv Davidu Vilji. Vremešni golgeter Njujorka dobio je senzacionalan poziv i čak odigrao završnih nekoliko minuta kvalifikacionog duela sa Italijom prošlog septebra, te iako je u 37. godini njegovih 65 golova za Crvenu furiju ne mogu tek tako da se izbrišu.

Makar bio i u Americi...


SPISAK REPREZENTACIJE ŠPANIJE ZA MEČEVE ZA NEMAČKOM I ARGENTINOM

Golmani: Kepa Arizabalaga (Bilbao), Pepe Reina (Napoli, David de Hea (Mančester junajted);
Defanzivci: Alvaro Odriozola (Socijedad), Dani Karvahal (Real Madrid), Đerar Pike (Barselona), Đordi Alba (Barselona), Naćo (Real Madrid), Serhio Ramos (Real Madrid), Aspilikueta (Čelsi), Markos Alonso (Čelsi);
Vezisti: Isco (Real Madrid), Tijago Alkantara (Bajern), Andres Inijesta (Barselona), Saul Niguez (Atletiko Madrid), Dani Pareho (Valensija), Koke (Atletiko Madrid), Rodri (Viljareal), David Silva (Mančester Siti), Marko Asensio (Real Madrid), Lukas Vazkez (Real Madrid);
Napadači: Rodrigo Moreno (Valensija), Jago Aspas (Selta) i Dijego Kosta (Atletiko Madrid).

SUTRA: Belgija


 

FOTOAction Images


tagovi

rusija 2018Fudbalska reprezentacija Španijemeđunarodni fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara