©Reuters
©Reuters

Na stilu Tijaga Mote se vidi uticaj Španije i Barselone

Vreme čitanja: 2min | pon. 19.02.24. | 22:28

"Najteže je igrati jednostavan fudbal. Tijago Mota ne objašnjava fudbal, on ga jednostavno igra", kaže Fabio Kapelo

Legendarni italijanski trener Fabio Kapelo smatra da se u stilu igre Tijaga Mote vidi jasan uticaj Španije i Barselone, kao i da je mladi stručnjak potpuno spreman da već od naredne sezone preuzme klub višeg renomea od Bolonje.

Klub sa Renato Dalare premašio je očkivanja u ovoj sezoni, ima samo četiri poraza na 25 utakmica u Seriji A i nalazi se na deobi četvrtog mesta na tabeli, pa bi moglo da se dogodi da sledeće sezone zaigra u Ligi šampiona.

Izabrane vesti

Mota je fudbalski stasao u Barseloni, gde je igrao za Barselonu B, pa za seniorski tim katalonskog velikana. Potom je nosio dresove Atletiko Madrida, Đenove, Intera i Pari Sen Žermena.

"Najteže je igrati jednostavan fudbal. Tijago Mota ne objašnjava fudbal, on ga jednostavno igra. Bio je praktičan i efikasan vezni igrač, a isti je i na klupi. Sviđa mi se ličnost Bolonje, ali iza njihovih rezultata stoji jasna taktička ideja", kaže Fabio Kapelo.

Posed je nešto što karakteriše klube sa španskim stilom igre.

"Posed lopte nije sterilan, već se koristi za napredovanje. Igrači Bolonje nisu pod kontrolom kao u video igrici. Tijago Mota želi da njegovi igrači imaju hrabrost u svim delovima terena i da preuzmu odgovornost. To je upravo ono što je radio kada je bio u vezom redu".

Ima nešto između trenerskog posla i bivših fudbalera koji su igrali u manevru.

"Biti bivši igrač sredine terena ne garantuje uspeh, ali često pomaže. Razmislite o Pepu Gvardioli ili Ćabiju Alonsu. Tijago je odrastao u Barseloni, a španski uticaj je očigledan u njegovom stilu igre. Uticaj Primere je dominantan svuda osim ovde", nastavio je Кapelo.

Tu je i uticaj bivših trenera.

"Motu su trenirali Ančeloti, ali i Murinjo i Gasperini. Uzeo je nešto od svih svojih učitelja i dodatno razradio. Od Ančelotijeve filozofije do Gasperinijeve želje da dominira. A njegov menadžment podsea na Murinja. Tijago je igrao za vrhunske klubove, Barselonu, Inter koji je osvajao trofeje i PSŽ, tako da on već zna taj aspekt. Iz svih ovih razloga, uveren sam da je spreman za dalji korak. Ne znam budućnost, ali vrhunski italijanski ili evropski klubovi koji ga izaberu neće pogrešiti", poručuje Kapelo.



tagovi

Tijago Mota

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara