Na vic, VAR i iskustvo - Real odradio Lajpcig (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.02.24. | 23:00

Veliku ulogu u slavlju Madriđana imao i golman Andrej Lunin

Na iskustvo, snagu, vic i VAR (da ne kažemo blagu naklonost sudija), desetkovani Real Madrid pregrmeo je nezgodno gostovanje u Lajpcigu - 1:0. Domaćin po svemu prikazanom mora da bude nezadovoljn rezultatom (suđenjem svkakako hoće, to se ne dovodi u pitanje), morao je na osnovnu prilika da postigne makar jedan gol, dok Kraljevići imaju puno razloga da zapevaju. Ne samo da su slavili, nego su po svoj prilici dobili ozbiljnog golmana u Andreju Luninu.

Da nije bilo magičnog trenutka Baraima Dijaza iz 49. minuta, Ukrajinac bi gotovo sigurno poneo epitet igrača utakmice. Ovako, dželatu upornog nemačkog sastava ipak najveće počasti. Posebno zbog načina na koji je rešio meč.

Izabrane vesti

Trenutak koji je u dobroj meri uticao na razvoj utakmice, pa samim tim i na rezultat, zbio se već u 2. minutu i istog časa izazvao brojne komentare na mrežama i među navijačima i među stručnjacima. Beni Šeško je postigao gol, iza njega su bili i upravo pomenuti golman Reala Andrej Lunin i Brazilac Rodrigo, međutim pomoćni sudija je podigao zastavicu - ofsajd. Usporni snimak uverio nas je da nema govora o nedozvoljenoj situaciji, očekivalo se da će VAR da ispravi grešku, kad... Stigla je potvrda - ofsajd!

Jedno logično objašnjenje moglo bi da leži u tome da se u trenutku dok je lopta letela ka mreži, posle udarca glavom Šeška, iza ukrajinskog čuvara mreže nalazio Lajpcigov defanzivac Bendžamin Henrihs. Da li mu je smetao? Koliko mu je smetao? Koliki je njegov uticaj na celu situaciju? - veliko je pitanje. U svakom slučaju, sudije su iz video analize zaključile da gol treba da bude poništen. I Irfan Peljto je pokazao da lopta ponovo krene iz šesnaesterca Reala, a ne sa centra.

Jeste bio sam početak susreta, igrači se maltene nisu ljudski razmrdali, no veliko je pitanje u kom bi se pravcu sve dalje odvijalo da je četa Marka Rozea stigla do rane prednosti.

Naravno, sada je o tome uluzorno i razmišljati...

Zato, da se vratimo jednom od Realovih heroja, a to je svakako Dijaz. Taj prijem lopte, trk, levica... Sve je bilo na vrhunskom nivou i sve to potvrđuje da se radi o igraču najviše klase. Nije Karlo Ančeloti noćas mogao da računa na Džuda Belingema, međutim ovako nešto od Belinghema ne bi ni mogao da dobije. I u toj raznolikosti napadačkog potebncijala i leži velika snaga Madriđana.

Kad svom već kod odsustnih da pomenemo da gosti nisu na raspolaganju imali ni Davida Alabu, Antonija Ridigera, Edera Militaa, Tiba Kurtou... Doduše, ovaj potonji ponajmanje je i falio. Kako smo već konstatovali, Lunin je pružio partiju karijere verovatno. Najednom se visoki Ukrajinac pretvorio u Nojera lično. Istrčanjivama sprečio nekoliko velikih šansi Lajpciga, paradirao, sigurno istrčavao na ubačene lopte.

Kad je crta podvučena, ostalo je zapisano: devet odbrana! Jedini golman Madriđana u ovom veku (uz Tiba Kurtou) koji je na utakmici imao 9+ odbrana a da nije promio gol...

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

RB LAJPCIG - REAL MADRID 0:1

/Dijas 49/

Lajpcig. Stadion: Red Bul arena.

Sudija: Irfan Peljto (Bosna i Hercegovina)

RB Lajpcig (5-3-2): Gulači - Henrihs (od 76. Haidara), Simakan, Klosterman, Orban, Raum - Simons, Šlager (od 90+1 Kampl), Olmo (od 76. Elmas) - Openda (odn 76. Polsen), Šeško.

Real Madrid (4-3-3): Lunin - Karvahal, Naćo, Čuameni, F. Mendi - Valverde, Kros, Kamavinga - Rodrigo (od 84. Hoselu), Braim Dijaz (od 84. Vaskez), Vinisijus Žunior.

* * *

S puno elana su igrači Lajpciga ušli u utakmicu, napadali prilično žestoko, Real se uglavnom branio i pokušavao da spusti tempo. Roze je iznenadio gurajući beka Henrihsa u vezni red, verovatno kako bi pomagao Mohamedu Simakanu na desnom boku u markaciji Vinisijusa Žuniora. Ispostavilo se da je Vini sasvim dobro uštopovan, mada kad jednom pobegao umalo nije postigao gol za 2:0. Lopta je posle njegove sjajne varke pogodila stativu. Igrao se 72. minut...

Bila je to i najbolja prilika za goste na celoj utakmici.

Lajpcig jeste igrao sa više energije u dobrom delu susreta, ali kao da mu je falilo fizičke snage u duelima sa igračima Reala. Osim Ćavija Simonsa, koji je ponovo bio na nivou, uglavnom neuhvatljiv kad krene u prodor (mada ipak slabiji nego na nekim ranijim mečevima), te Ksavera Šlagera, ostali su imali problema da ostanu na nogama u žestokim duelima.

E sad, tu je još jedan momenat za koji bi Roze, njegovi igrači i navijači Lajpciga mogli da se uhvate. A to je grubost Danija Karvahala u nekoliko navrata. Završio je sa žutim kartonom, a mogao je komotno da bude i isključen bar pola sata pre kraja. Ali to je neka vrsta iskustva...

Lajpcigu je falio pravi Lois Openda, hrabriji Dani Olmo, daleko, daleko bolji David Raum sa svojim ubitačnim centaršutem. Na drugog strani Real je istrpeo slabog Rodriga i to se nije naročito osetilo u igri. Pogotovo ne na rezultatu. Čuameni kao štoper veoma siguran, Valverde standardno dobar, Kamavinga u nekoliko navrata impresivan u prijemu, okretu, brzom pronalaženju rešenja. Vidi se da je željan igre na svojoj poziciji i biće samo bolji.

Saberi-oduzmi, Lajpcig još nije definitivno potučen i eliminisan, međutim malo čemu može da se nada u revanšu.


tagovi

Liga šampiona

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara