Foto: Reuters
Foto: Reuters

NAJAVA DANA (sreda, 7. april): Vreme je za derbi i Ligu šampiona

Vreme čitanja: 7min | sre. 07.04.21. | 06:59

Evo koji nas najvažniji sportski događaji očekuju danas...

Izabrane vesti

(Fudbal, Liga šampiona)

Dvomeč prošlogodišnjih finalista Lige šampiona poslastica je po ukusu široke fudbalske javnosti, dvoboj koji obećava užitak, a prvi od dva čina sjajne fudbalske predstave očekuje nas večeras u Minhenu. Prošlosezonski osvajač i u aktuelnoj sezoni demonsrirao je neverovatnu snagu, potvrdivši da malo koji rival može da mu pomrsi planove kako u Bundesligi tako i na međunarodnoj sceni. Izabranici Hansija Flika u seriji su od sedam pobeda, a poslednju od njih ostvarili su nad Lajpcigom (1:0), direktnim rivalom u domaćem šampionatu, te u sjajnom raspoloženju dočekuju francuski klub. Parižani pak porazima od Nanta (1:2) i Lila (0:1) u prethodnih mesec dana, pokazali su da se nalaze daleko od vrhunske forme te im put u Minhen dolazi u prilično neugodnom trenutku. Iako se oba stratega suočavaju sa brojnim kadrovskim problemima, u prvom planu je činjenica da će današnji susret propustiti Robert Levandovski, prvi strelac Bavaraca i trenutno najbolji igrač sveta, koji se povredio tokom reprezentativnih obaveza.

PORTO – ČELSI, 21.00

(Fudbal, Liga šampiona)

Eliminacijom Juventusa portugalski predstavnik pokazao je da ima kvalitet da se nosi sa klubovima iz samog vrha evropskog fudbala i dobio dodatno samopouzdanje pred susret sa Čelsijem. Na krilima uspeha u Torinu Porto je potom vezao tri pobede na domaćoj pozornici te u idealnom trenutku očekuje Plavce. Londonski klub, koji je zablistao potpuno novim sjajem od dolaska Tomasa Tuhela, niz sjajnih rezultata prekinuo je porazom od Vest Bromviča (2:5) čime je prvi put od dolaska Nemca pognute glave napustio teren. Tim koji je prethodnih meseci krasila čvrstina, čak pet puta je kapitulirao protiv davljenika, a gostovanje Portu biće prilika da se iskupi za neshvatljiv kiks. Kada je u pitanju tradicija u međusobnim duelima, ona je na strani londonskog kluba, koji je pet puta slavio, uz jedan rem ii dva poraza, ali nada Porta leži u činjenici da je samo u jednom od četiri susreta kao domaćin pretrpeo poraz.

INTER – SASUOLO, 18.45

(Fudbal, Italija 1)

U zaostalim duelu 28. kola Serije A Inter će dočekati Sasuolo sa ambicijom da nastavi pohod ka skudetu o kojem sanja već deset sezona. Nerazuri koji u šampionatu ne znaju za poraz 12 kola, od januarskog spoticanja na gostovanju Sampdoriji (1:2), nije se baš šetao kroz prvenstvo prethodnih nedelja, ali je i kada bi izgledao ispod najboljeg nivoa beležio pobede. Morali su izabranici Antonija Kontea dobro da se namuče kako bi odneli ceo plen protiv Atalante (1:0), Torina (2:1) i Bolonje (1:0), ali jedino što ostaje zabeleženo jeste maksimalan učinak u prvenstvu u prethodna dva meseca zahvaljujući kojem aktuelni lider, uz utakmicu manje, ima osam bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca. Kada je u pitanju Sasuolo, serija vrlo bledih igara od početka 2021. godine i tek tri prvenstvene pobede na 14 utakmica u tom periodu primorali su goste da se oproste od snova o Evropi. Ispuštena šansa stvorena kroz odličnu jesen, uticala je da Sasuolo saigra nešto rasterećenije i pokaže se u znatno boljem svetlu protiv Napolija (3:3), Verone (3:2) i Rome (2:2), ali su porazi u međuvremenu od Udinezea (0:2) i Torina (2:3) potvrdili da je karta za internacionalnu scenu ipak bila preveliki zalogaj.

JUVENTUS – NAPOLI, 18.45

(Fudbal, Italija 1)

Eliminacijom od Porta u Ligi šampiona Juventus je sveo ambicije samo na domaće okvire, međutim poraz od Beneventa (0:1) i remi sa Torinom (2:2) ne samo da su sveli nade u odbranu skudeta na minimalne, već su doveli Staru damu u situaciju da danas sa Napolijem vodi direktnu bitku za mesto među četiri najbolja tima Italije. U redovima poljuljanog šampiona, trenutno je veća pažnja usmerena na potencijalne naslednike Andree Pirla koji hoda po ivici žileta, nego na trku u kojoj sve izvesnije gubi korak, a u takvom momentu gostovanje raspoloženog Napolija je sve osim dobrodošlog. Izabranici Đenara Gatuza prebrodili su februarske trzavice i sa šest pobeda u prethodnih sedam mečeva dolaze u Torino. Današnji susret biće treći istih rivala u aktuelnoj godini, januarski u Super kupu Italije pripao je Juventusu (2:0), dok je Napoli slavio 1:0 u februaru, u okviru prvenstva.

REAL SOSIJEDAD – ATLETIK BILBAO,21.30

(Fudbal, Španija 1)

Samo četiri dana posle duela u finalu Kupa kralja isti rivali odmeriće snage i u okviru zaostalog susreta 29. kola Primere. Baskijski derbi rivali dočekuju prilično emotivno ispražnjeni, a posebno težak zadatak je pred stručnim štabom gostiju koji će morati da motiviše ekipu između dva finala kupa u samo dve nedelje. Sa druge strane, trofej sanjan 34 godine predstavljao je melem na ranu Sosijedada posle poraza od Granade (0:1) i šamara Barselone (1:6), te će klub iz San Sebastijana na krilima velikog uspeha pokušati da zabeleži četvrtu uzastopnu pobedu u međusobnim duelima sa Atletik Bilbaom. Eventualna pobeda za domaćina bi predstavljala značajne bodove u borbi za Ligu Evrope sa Betisom i Viljarealom koji imaju po bod prednosti, ali uz utakmicu više.

CSKA SOFIJA – LUDOGOREC, 18.30

(Fudbal, Kup Bugarske)

U finalu pre finala, kroz polufinalni dvomeč snage će odmeriti CSKA Sofija i Ludogorec, a tradicija u međusobnim duelima nagoveštava vrlo neizvesnu borbu. Domaćin je sa četiri osvojena boda u isto toliko kola počeo da kaska za rivalom u berbi za šampionsku krunu, te bi eventualni uspeh u kupu predstavljao idealan melem na ranu. Ipak, zadatak pred timom iz Sofije je najteži mogući imajući u vidu da je Ludogorec u daosadašnjem delu sezone demonstrirao dominaciju, a u kojoj meri želi duplu krunu pokazao je na prethodnom koraku savladavši Lokomotivu Plovdiv. Čak šest od poslednjih sedam susreta današnjih rivala završeno je remijem, međutim poslednji u nizu pripao je Ludogorecu (1:0) koji je samo jednom poražen od CSKA u poslednjih 13 duela.

BEŠIKTAŠ - ALANJA18.00

(Fudbal, Turska 1)

Na remi u derbiju protiv Fenerbahčea (1:1) nadovezao se poraz Bešiktaša od Kasimpaše (0:1), te će aktuelni lider šampionata Alanju dočekati bez prava na grešku ukoliko želi da zadrži prvo mesto. Istanbulski tim tokom dosadašnjeg dela sezone beležio je odlične rezultate u seriji, a retki padovi forme nisu uspevali da ugroze pohod ka tronu, te ni ispušteni bodovi u prethodna dva kola ne bi smeli da predstavljaju težak udarac. Sa druge strane, gosti su sa dva vezana poraza krajem februara prekinuli niz dobrih rezultata, a nadu koju su probudile pobede nad Trabzonom (3:1) i Antalijom (4:0), ponovo su ugasili porazi od Konje (0:1) i Genčlerbirligija (1:2)posle kojih je Alanja sedam bodova iza Trabzon ai mesta u Evropi. Dodatni motiv za Bešiktaš predstavljaće jesenji poraz (2:1) i činjenica da je današnji rival jedan od retkih koji ih je ostavio praznih šaka.

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN, 18.00

(Fudbal, Srbija 1)

Večiti rivali dugo nisu bili u serijama sa kakvim dočekuju današnji derbi, te bi na osnovu trenutnih formi Crvene zvezde i Partizana moglo da se kaže da nas očekuje pravi fudbalski spektakl. U sezoni koja je najefikasnija za oba kluba, rivali duel dočekuju sa 17, odnosno 18 vezanih pobeda u šampionatu, a međusobni okršaj mogao bi da donese odluku o pitanju šampiona ili zakomplikuje trku u poslednjih osam kola. Imajući u vidu dominantnu igru crveno i crno-belih eventualna pobeda domaćina i odlazak na plus 12 pradstavljali bi nemoguću misiju s obzirom na to da je tim Dejana Stankovića u 29 kola ispustio samo čtiri boda. Ipak, na strani Partizana je učinak u prethodnim derbijima s obzirom da se crveno-beli prilično muse a najvećim rivalom, a da u poslednjih pet utakmica nisu pobedili.

RAD – VOJVODINA 14.00

(Fudbal, Srbija 1)

Susret na Banjici rivali dočekuju sa identičnim ambicijama, ali podstaknuti različitim motivima. Dok Rad želi da iznenađenjem stigne do dragocenih bodova u borbi za opstanak, Vojvodina ima nameru da opravda ulogu favorita i celim plenom zadrži treće mesto ispred Čukaričkog. U prethodna dva meseca Građevinari su znatno popravili učinak i približili se mestima van opasne zone, međutim činjenica da tim Milana Milanovića nije uspeo da veže dve pobede, ili makar više od dve utakmice bez poraza usporile su beg iz opasne zone. Remi protiv Javora (1:1) i pobedu nad Radnikom (2:0) nebeskoplavi su prosuli porazom od Inđije (1:0) te u susretu sa Novosađanima nemaju ppravo na kalkulacije. Kad je u pitanju gostujući tim, izabranici Nenada Lalatovića posle turbulentnog početka proleća uhvatili su prepoznatljiv ritam i od poraza u susretu sa Partizanom upisali su četiri pobede i remi te sa visokim ambicijama očekuju završne borbe u Superligi, ali i u Kupu Srbije.

BERŠOT – ŠARLROA, 19.00

(Fudbal, Belgija 1)

Direktan okršaj konkurenata za Ligu Evrope mogao bi da predstavlja prekretnicu za eventualnog pobednika, posebmo imajući u vidu da rivali trenutno lutaju u potrazi za željenom formom. Beršot je u prethodnom kolu, porazom od Serkl Briža ispustio idealnu priliku da zabeleži treći trijumf u četiri kola i tako napravi idealnu uvertiru u današnji susret. Ipak, boljim učinkom ne može da se pohvali ni Šarlroa koji beleži rezultate u seriji, i nakon decembarskih pobeda i januarskih poraza tren utno je u fazi vezanih remija. Gosti su po bod osvajali na pet od poslednjih šest utakica, međutim činjenica da nisu poraženi nije bila dovoljna da zadrže mesto među osam najboljih koje donosi i borbu za međunarodnu scenu.


tagovi

rezime dana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara