Luis de la Fuente (©Reuters)
Luis de la Fuente (©Reuters)

Najveća pretnja po španskog revolucionara - Džon Makgin

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.03.23. | 12:58

Španija stiže u Glazgov u okviru 2. kola Grupe A kvalifikacija za EP

Erling Haland, Martin Edegor, Hviča Kvarachelija, Endrju Robertson, Gavi i Pedri. Sve ove poznate superzvezde visokog individualnog kvaliteta, i mnoge druge, bore se sa svojim reprezentacijama u interesantnoj Grupi A kvalifikacija za učešće na Evropskom prvenstvu 2024. u Nemačkoj. Međutim, o dve direktne karte koje će se dodeliti neće odlučivati pojedinačni igrači, već kolektiv.

Najveće šanse za dva mesta imaju Škotska i Španija, koje će se u utorak uveče suočiti u Glazgovu, u meču za vrh tabele Grupe A. Obe reprezentacije savršeno su krenule u novi ciklus ubedljiv pobedama od 3:0 nad Kiprom, odnosno Norveškom.

Izabrane vesti

Španci trenutno ne prolaze kroz kompletnu smenu generacija, već rade na implementiranju talentovanih momaka u ozbiljan sistem. Posle razočaravajućeg učinka na Svetskom prvenstvu u Kataru, desila se promena selektora.

Luisa Enrikea

je zamenio Luis de la Fuente, 61-godišnjak iz severne Španije, personifikovani trener asocijacije. Od 2013. De la Fuente je bio na raznim pozicijama u mlađim kategorijama Crvene furije. Prvo se brinuo o U19, zatim o U21 i na kraju o Olimpijskoj selekciji. Španski savez, definitivno, ostaje veran sebi i želi da nastavi putem sa lokalnim i omladinskim profesorima fudbala.

Čim je stupio na dužnost,

Luis de la Fuente

napravio je ozbiljne promene. Hoće li one uroditi plodom pokazaće – vreme, ali je činjenica da njegova Španija drukčije deluje od početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Nema prave zvezde, ima dosta radilica i igrača sličnog kvaliteta, promene su brojne, pa se uz novog selektora Crvene furije prišiva epitet - revolucionar.

20.45: (5,40) Škotska (3,70) Španija (1,75)


Španija je preslišala Norvešku, nije morala da brine o gol-mašini

Erlingu Halandu

, koji propušta prvi kvalifikacioni ciklus zbog povrede, a "dobila" je Hoselua. Vazda je iskusni napadač bio preskakan, a godinama je u "malim" klubovima bio najbolji strelac. Najveća opasnost iz norveških redova mimoišla je Crvenu furiju, u drugom kolu moraće da se odbrani od Škotske – Džona Makgina.

Škoti nemaju vrsne strelce, tek petorica su prebacila brojku od 20 golova u državnom timu, a uskoro bi u odabrano društvo mogao da uđe i vezista Aston Vile. Otkako je Stiv Klark postao selektor Tartan armije, niko nije tako produktivan kao Makgin. Otvorio je Kiprane, pogurao Škote ka prvom trijumfu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i podijum prepustio rezervisti Skotu Maktominiju.

Za Kiprane su Džon Makgin, Skot Maktomini i Endi Robertson bili dovoljni, a za Španiju će Škotska morati da ponudi sebe u najboljem izdanju. Jer na startu nije morala baš sve vreme da drži "četvoro očiju otvorenim". Sada hoće, pošto će morati da "uhapsi" Gavija i Danija Olma i sve vreme motri na ofanzivne bekove.

----------

Počela je trka za pola miliona dinara dnevno!!!

DANAŠNJI IZAZZOV:

***pogodi bilo koju kvotu 1,30 i više sa utakmice

Partizan Mozzart Bet – Barselona***

-----------

Škotska se retko susreće sa Španijom. Ukupno su se dve zemlje sastajale u takmičarskim mečevima samo osam puta, a u novom milenijumu zbila su se samo dva zvanična sukoba, ne računajući prijatelsjki okršaj 2004. Izgubila je Tartan armija oba duela, iako je u domaćem meču 2010. uspela da održi korak sa favoritom, a Fernando Ljorente je golom spasao Furiju i doveo je do 3:2 deset minuta pre kraja.

Škotska se oslanja na domaće okruženje gde je veoma jaka. Radovala se u poslednja četiri duela na Hempden Parku.


"Dobro nam ide kod kuće i atmosfera apsolutno oduzima dah. Kada osetimo tako ogromnu podršku iza sebe, mnogo je lakše. Jasno je da će Španija stići kao favorit, ali imamo recept. Želim da vidim samopouzdanje, odlučnost i borbenost

", poručio je

Stiv Klark

.

Če Adams se povredio u poslednjem sudaru, a defanzivac Entoni Ralston je takođe morao da bude zamenjen. Špancima niko ne nedostaje, a kapiten Alvaro Morata bi ponovo trebalo da bude u vrhu navale.

Luis de la Fuente je ispunio zadatak i izborio se sa zahtevnim protivnikom u vidu Norveške u prvom kolu. Zahvaljujući

Daniju Olmu i Hoseluu slavio je laku pobedu. Iskusni napadač Espanjola dva puta je pogodio metu kao rezervista u svom debiju za seniorsku reprezentaciju Španije.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO, 2. KOLO

GRUPA A

Utorak

18.00: (3,50) Gruzija (3,25) Norveška (2,30)

20.45: (5,40) Škotska (3,70) Španija (1,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024Fudbalska reprezentacija ŠpanijeFudbalska reprezentacija Škotskereprezentacija škotske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara