Viktor Osimen (©Reuters)
Viktor Osimen (©Reuters)

Nedelja u Seriji A: U Napulju se slavi, u Lećeu se bori za opstanak, a u Torinu igra za prestiž i možda Evropu

Vreme čitanja: 5min | ned. 07.05.23. | 12:25

Ove nedelje se nastavlja 34. kolo italijanskog šampionata

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Najvažniji meč u Seriji A ove nedelje se igra u Lećeu između domaćina i Verone. Posle poraza Specije od Kremonezea večerašnji duel je dobio mirs majstorice za opstanak. U Napulju su svi mnogo zainteresovaniji za slavljenički program u režiji Paola Sorentina nego za rezultat meča sa Fjorentinom dok Torino i Monca formalno igraju za prestiž ali faktički bi to mogao da bude i obračun za mesto u Ligi konferencija ako Juventus, na kraju priče, bude izbačen iz evropskih kup takmičenja.

Izabrane vesti

18.00: (1,90) Napoli (3,50) Fjorentina (4,10)

U Napulju, budimo iskreni, niko ne razmišlja o meču sa Fjorentinom već isključivo o velikom slavlju, u režiji proslvljenog reditelja Paola Sorentina. Zato će Lučano Spaleti imati veoma težak zadatak da zadrži koncentraciju i tonus svojih igrača jer je Fjorentina, uz Inter, tim u najboljoj formi u ovom momentu.

Nepotrebno je pominjati statistike pred ovaj meč jer ne znače mnogo imajući u vidu da je ovo utakmica sui generis, mnogo više revijalna nego takmičarska. Napoli sa skudetom na grudima i Fjorentina koja više misli na polufinale Lige konferencija i finale Kupa Italije sa Interom nego na Seriju A. Naravno, izjave trenera Spaletija i Vinčenca Italijana nisu mogle da budu u drugom tonu, to jost fokusirane na koncentraciju igrača na meč.

Napoliju nedostaje samo Mario Rui, ali će Spaleti napraviti nekoliko izmena u startnoj postavi i šansu bi trebalo da dobiju igrači koji nisu imali veliku minutažu u ovoj sezoni: Ostigard i Berežinski u odbrani, Deme u veznoj liniji i Raspadori u napadu.

Na drugoj strani Fjorentina je došla u Napulj bez Kabrala i Luka Jović će imati šansu od prvog minuta da predvodi napad Ljubičastih. Na poslendnjem meču protiv Sampdorije Jović je podelio tri asistencije, večeras se očekuju i golovi. Pored Jovića u startnoj postavi bi trebalo da budu i druga dva Srbina: Nikola Milenković i Aleksa Terzić. Fjorentini će osim Kabrala nedostajati i Kvarta koji je ostao u Firenci zbog kartona.

NAPOLI (4-3-3): Meret - Di Lorenco, Ostigard, Kim, Berežinski - Angisa, Deme, Zjelinski - Raspadori (Lozano), Osimen, Kvarchelija

FJORENTINA (4-2-3-1): Teračano - Dodo, Milenković, Igor, Terzić - Amrabat, Mandragora - Ikone, Barak, Sotil - Jović

20.45: (2,30) Leče (3,20) Verona (3,60)

Najvažnija utakmica današnjeg programa u Seriji A se igra na stadionu Via del Mare između Lećea i Verone. Poraz Specije od Kremonezea je relaksirao u dobroj meri naboj pred okršaj Puljezea i Veneta pošto će biti moguće primeniti jednu od omiljenih izreka u italijanskom fudbalu: bolje dva ranjena nego jedan mrtav. U prevodu, tačno je da bi pobeda Leće praktičnon izvukla definitivno iz zone ispadanja kao što bi Veroni omugućila vedru završnicu šampionata, ali remi za oba tima, u datim okolnostima je sve samo ne negativan rezultat.

Verona nije osetila poraz na poslednjih šest dirktnih okršaja sa Lećeom (četiri pobede i dva remija). Štaviše, poslednja tri okršaja su se zvršila trijumfom Verone, međutim Leće je na svom stadionu izgubio samo jedan meč od Verone, i to poslednji.Takođe, Verona je jedini tim u pet najvećih šampionata Evrope koja nije uspela da se vrati u ovoj sezoni kući pevajući sa sva tri boda.

Leće je posle velike pobede nad Atalantom u februaru doživelo čak osam poraza uz samo jedan remi i pobedu zbog čega se i našlo u nezavidnoj poziciji prvi putu u ovom šampionatu. Verona je pre debakla protiv Intera osvojila osam bodova na četiri prvenstvena meča i vratila se u trku za opstanak.

LEĆE (4-3-3): Falkone - Džendri, Baskiroto, Umtiti, Galo - Blin, Hjulmand, Udin - Strefeca, Sise, Di Frančesko

VERONA (4-4-1-1): Montipo - Faraoni, Manjani, Hijen, Davidovič - Depaoli, Tameze, Duda, Lazović - Verdi - Đurić

15.00: (2,10) Torino (3,35) Monca (4,00)

Torino i Monca igraju za prestiž, novac i možda jedno mesto u Evropi (sve zavisi kako će se završiti saga sa Juventusom). Aktuelna pozicija na tabeli je takva da su Monca i Torino već odavno obezbedili opstanak a daleko su i od zone Evrope. Međutim to ne znači da je svejedno da li će stići između osmog i desetog mesta ili će završiti u drugom delu tabele. Osmo mesto donosi jednu utakmicu manje u Kupu Italije kao što pozicije do desetog mesta na tabeli donose više novca u podeli kolača od televizijskih prava.

Torino je izgubio sva tri poslednja meča na svom stadionu. Olakšavajuća okolnost je da su protivnici bili Napoli, Roma i Atalanta. Više od poraza trenera Jurića brine neefikasnost njegovog tima na domaćem terenu: samo jedan gol na pomenuta tri meča.

Monca se nalazi u vrhunskoj formi na poslednjih pet mečeva Serije A, posle poraza od Lacija, Brijancoli su nanizali pet mečeva bez poraza skidajući prestižne skalpove timova koji se nalaze u polufinalima evropskih kup takmičenja: Intera i Fjorentine a na svom stadionu su u prethodnom kolu zaustavili i Romu igrajući nerešeno 1-1.

Torino ima nekoliko igrača van stroja zbog povreda (Radonjić, Šurs, Vijera, Zima i Ajna) plus Singo koji je suspendovan zbog kartona. Monca ima samo Kolpanija na listi povređenih tako da će Paladino moći da pošalje najjači sastav protiv Granata.

U redovima domaćina ćemo videti i dvojicu Srba, Vanja Milinković-Savić na golu i Ivana Ilić u ulozi metronoma igre Torina. Mladi Nišlija je posle samo nekoliko meseci postao alfa i omega Jurićevog tima potvrđujući da je hrvatski stručnjak imao i te kako pravo kada ga je po svaku cenu želeo u svom timu prošle zime.

TORINO (3-4-2-1): Milnković - Gravijon, Bonđorno, Rodrigez - Lazaro, Riči, Ilić, Vojvoda - Vlašić, Sek - Sanabrija

MONCA (3-4-2-1): Di Gregorio - Ico, Mari, Kaldirola - Čurija, Pesina, Mačin, Karlos Augusto - Valoti, Kaprari - Mota Karvaljo

------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------

SERIJA A - 34. KOLO

Subota

Milan - Lacio 2:0 (2:0)

/Benaser 17, Ernandez 29/

Roma - Inter 0:2 (0:1)

/Dimarko 33, Lukaku 74/

Kermoneze – Specija 2:0 (1:0)

/Čofani 41, Vaskez 77/

Nedelja

12.30: (2,50) Atalanta (3,40) Juventus (3,00)

15.00: (2,10) Torino (3,35) Monca (4,00)

18.00: (1,90) Napoli (3,50) Fjorentina (4,10)

20.45: (2,30) Leče (3,20) Verona (3,60)

Ponedeljak

18.30: (2,35) Empoli (3,40) Salernitana (3,25)

18.30: (1,55) Udineze (4,00) Sampdorija (6,25)

20.45: (2,45) Sasuolo (3,50) Bolonja (3,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija ANapoliLečeTorino

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara