Ugo Ibara (©AFP)
Ugo Ibara (©AFP)

Negro, Negro, orilo se Bombonjerom: Ugo Ibara – tvorac Bokine renesanse (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 24.10.22. | 03:29

Kao igrač je osvojio 15 trofeja sa plavo-žutima, sada se raduje debitantskom trenerskom peharu, a još nije siguran da će ostati i naredne godine na uzavreloj klupi velikana iz Buenos Ajresa

Argentina je u žuto-plavom. Navijači Boke Juniors slave titulu, 35. po redu u hičkokovskoj završnici šampionata. Tim s Bombonjere nije uspeo da pobedi Independijente na svom terenu (2:2) u poslednjem kolu Lige Profesional, ali je kruna osvojena zahvaljujući pobedi mrskog Rivera u Aveljanedi protiv Rasinga sa 2:1. Golmana Milionera Franka Armanija slaviće Bokini tifozi posle odbranjenog penala Galvanu u finišu utakmice, kod rezultata 1:1.

Tvorac renesanse Boke je Ugo Ibara, nekada igračka legenda kluba koji je letos nasledio tim od još jednog velikog asa Boke, Sebastijana Batalje. Tim skrhan povredama, lošom atmosferom u timu, trvenjima u klubu, uspeo je poput Feniksa da se izdigne iz pepela. Niko nije verovao u popularnog Negra, osim Huana Ramona Rikelmea koji mu je predao vruć krompir. Titula je tada bila nemoguća misija.

Izabrane vesti

Kako je šampionat odmicao Boka je bila sve bolja. Nije se umiralo u lepoti, pobede su ostvarene uglavnom golom razlike. Konkurenti su posustajali, a Boka je nizala uspehe i stigla na kraju pomalo srećno do 35. krune.

Na 23 utakmica, Ibara je ostvario 15 pobeda (od toga 14 golom razlike) i prvi prošao kroz cilj u zemlji gde je fudbal religija, više od igre...

"Negrooooo, Negrooooo, oleeeee oleeeee oleeeee, Negrooooo, Negroooo“, odzvanjalo je Bombonjerom posle meča. Navijači su bili u delirijumu, a znali su ko je najzaslužniji za titulu.

"Osvojili smo titulu. Boka je uvek nešto posebno. I kada sam bio igrač isto se ovako dešavalo, prelep je ovo osećaj", rekao je 48-godišnji trener koji ima 15 trofeja kao fudbaler velikana iz Buenos Ajresa.

Ibara je osvojio četiri Kopa Libertadores i jedan Interkontinental kup, tri osvojena prvenstva kao igrač i sada debitantski kao trener.

"Imali smo mnogo ovakvih teških utakmica, kao ova sa Independijenteom. Bilo je komplikovano, ali znali smo da može da se desi. Boka je pošteno pobedila. Ovi momci to zaslužuju, uradili su ogroman posao. Sav ovaj trud koji su uložili dok sam ja kao trener bio je veoma veliki. Zaslužili smo ovo što nam se trenutno dešava", rekao je popularni Negro koji je s porodicom proslavio titulu na terenu.

Teško je dolazio do reči.

Boka ima tu mistiku koju smo dostizali malo po malo i koju smo gradili korak po korak. Što se tiče prvenstva i poslednjeg kola, Boka je šampion jer je bila bolja od svih“.

Ibara nema ugovor za narednu sezonu. Tek se sledećeg meseca očekuju razgovori sa Rikelmeom i čelnicima kluba. Velike su šanse da ostane na kormilu.

Poznajem klub dobro, znam kako stvari stoje, znam šta može da se desi, znam šta može da se kaže i znam na koga moramo da se oslonimo“, rekao je Ibara, koji je kao igrač nosio dres Boke na 324 utakmice, a postigao je 10 golova.

Bombonjera slavi titulu (©Reuters)Bombonjera slavi titulu (©Reuters)

Dario Benedeto se ove godine vratio u svoju Boku posle ne baš uspešne evropske epizode u Marselju i Elčeu. Golom je Pipita doneo pobedu u Superklasiku, ali ga nije bilo u meču sa Independijenteom. Zbog povrede je gledao meč pored terena i emotivno doživljavao dramu na Bomonjeri, ali i osluškivao rezultat iz Aveljanede.

Patio je, vikao, bodrio, slavio, vređao... zajedno sa Markosom Rohom, kapitenom Boke, koji takođe nije mogao da pomogne saigračima zbog povrede.

"Ne može više ovako, moramo na drugi način da osvojimo titulu. Umalo da poginemo! Bio sam sa Markosom Rohom sa strane i preživljavali smo to na neki svoj način... Istina je da smo srećni, ovo zaslužujemo“, rekao je Benedeto.

Boka je stigla do 73. trofeja u bogatoj istoriji. Izjednačila se sa Riverom sa ukupno 51 osvojenim titulom i Kupom Argentine. Milioneri imaju i dalje dva trofeja više u šampionatu.

Dva pehara je Boka osvojila ove godine, prvenstvo i Liga kup, a ima šansu i za treći jer je stigla do polufinala Kupa Argentine, a rival u borbi za finale i napad na triplu krunu je Patronato koji je eliminisao River u četvrtinalu.

---------------

Odbrojavanje je počelo, još 8 dana je ostalo do kraja nagradne igre Mozzarta. Pogodi najveću dnevnu kvotu i osvoji let iz snova za Katar, gledaj meč Brazil - Srbija na Svetskom prvenstvu.

---------------



tagovi

Južna AmerikaBoka juniorsUgo IbaraArgentina 1Argentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara