(©MN Press)
(©MN Press)

Nema kraja ludim golovima u Srbiji: Spektakularne makazice u Kruševcu za veru u Evropu (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | čet. 04.04.24. | 19:48

Napredak potisnuo Novi Pazar u donji dom, pogodak za TV špice je remek-delo Jovana Marinkovića. Novu pobedu pod Bagdalom overili Majdevac i Sadiković – 3:0

(Od dopisnika Mozzart Sport iz Kruševca)

Malo ko je verovao pred gostovanje u Humskoj da Napredak može da iznenadi Partizan, ali jeste Vladimir Gaćinović, jesu igrači kojima se okružio. Proključao je posle pobede trener Kruševljana, raspalio atmosferu u svlačionici i nastavio da niže pobede, sa izuzetkom protiv kragujevačkog Radničkog. Tada su samo zanesenjaci verovali da klub može u plej-of, a danas ceo grad! I ne samo u to da će obrnuti još jedan krug sa najboljima u Srbiji, nego da može i u Evropu.

Izabrane vesti

Hercegovac sa Napretkom pravi čuda, a u Srbiji nema kraja ludim golovima. Zahvaljujući jednom takvom pod Bagdalom je raspaljen talas novog optimizma. Jovan Marinković je dao gol za TV špice. Spektakularnim makazicama, pravim remek-delom, probio je bedem Javora, a novu pobedu overili su Andrija Majdevac i Damir Sadiković, i potisnuli napredak u ‘donji dom’ Mozzart Bet Superlige – 3:0 (0:0).

Napravio je Napredak protiv Javora pod Bagdalom verovatno ključni korak ka plasmanu u plej-of zonu ove sezone. Ništa nije gotovo, obrti su i te kako mogući, jer Novi Pazar zaostaje tri boda, ali u naredna dva kola osnovnog dela sve može da se okrene za 180 stepeni. Ipak, voda ide na vodenicu Kruševljana. Oni su u strašnom naletu, pucaju od samopouzdanja, dok Pazarci nisu dobili četiri utakmice zaredom, igraju daleko slabije nego jasenas i zapali su u duboku krizu.

Miriše na Napredak u plej-ofu Mozzart Bet Superlige. Ko zna, možda i u Evropi, jer razlika i nisu bogzna koliko velika. Na stadionu pod Bagdalom jedno je sigurno: sada sanjaju velike snove. S punim pravom. Maestralni pogoci poput makazica Jovana Marinkovića ulivaju veru i samopouzdanje.

Izostanak Stefana Jovanovića iz čete Vladimira Gaćinovića doneo je odlazak kapitena Uroša Ljubomirca na poziciju desnog beka, a takva postavka uzrokovala je dve različite formacije Napretka kroz igru - defanzivnu, sa četvoricom u liniju i ofanzivnu, u kojoj se Ljubomirac selio u vezni red, a Vukajlović sa dvojicom standardnih štopera, Mršićem i Marinkovićem, činio poslednju liniju. Iako Radovan Ćurčić i Milovan Milović nisu, zbog isključenja protiv Crvene zvezde, vodili Javor sa klupe (ta uloga pripala je Igoru Tufegdžiću, drugom pomoćniku nekadašnjeg selektora naše zemlje), nije time stručni štab domaćina iznenadio tim iz Ivanjice na početku meča, s obzirom da je Napretku nedostajalo mnogo više žara u tim trenucima.

Preskromno prvo poluvreme donelo nam je jedino sjajan prodor Gojkovića ka golu Savića, no ofanzivac Javora, posle odličnog prolaska kroz odbranu domaćina, nije bio jednako koncentrisan u završnici. Jedini šut u okvir gola u prvom delu načinio je Marjanović iz redova gostiju, dok su za Napredak solidno iz daljine pretili Vukajlović i Majdevac.

Preslikali su Kruševljani početak nastavka sa meča protiv niškog Radničkog, ubrzali u uvodnim minutima drugog poluvremena i u skoro istom momentu, kao na poslednjem meču kod kuće, stigli do gola. Bastajić je dobro ubacio loptu sa leve strane, u šesnaestercu se našao štoper Marinković i na vrlo atraktivan način, makazicama, zatresao mrežu po prvi put u sezoni. I to na kakav način i kakvom trenutku za Čarapane - gotovo idealno za iskusnog defanzivaca i njegove drugare. A valja pomenuti da je Marinković danas i na vrlo dobar način predvodio odbranu domaćina, iako je požuteo.

Menjao je odmah stručni štab gostiju formaciju, izvukao Skoka iz poslednje linije da bi šansu dobio krilni napadač Šarić, koji je prošle sezone bio, sa pet golova, najbolji strelac Napretka. Pamtiće, osim Marinkovića, meč pod Bagdalom i Nikola Popović, mladi golman Javora, koji je danas debitovao u Mozzart Bet Superligi, nakon povrede Strahinje Manojlovića.

Odlično je osamnaestogodišnji čuvar mreže odreagovao samo nekoliko trenutaka posle ulaska u igru, kada je zaustavio šut Krstića koji je išao pod prečku gola Javora.

No nije mogao puno bolje u 68. minutu, kada je Zličić uposlio Majdevca, a ovaj smirenim udarcem četvrti put u polusezoni zatresao mrežu. Rutina, koja je nedostajala Napretku u prvom poluvremenu, došla je, uz mnogo više agresije od strane domaćina, do izražaja u nastavku meča i na dobar način amortizivala napade Javora, koji je bio u mnogo boljem položaju pre prvog gola Čarapana. I, jednako važno za Vladimira Gaćinovića, donela golove u mreži gostiju.

Tačku na pobedu stavio je Damir Sadiković u završnici meča još jednim lepim golom, sada iz daljine, što je za domaćina značilo proboj do zone plej-ofa Mozzart Bet Superlige dva kola pre kraja prvenstva.

MOZZART BET SUPERLIGA, 28. KOLO

NAPREDAK - JAVOR 3:0 (0:0)

/Marinković 48, Majdevac 68, Sadiković 90/

Stadion Mladost, Kruševac

Sudija: Tomić Pavle

NAPREDAK: Savić 6,5, - Ljubomirac 6, Marinković 7, Mršić 6,5, Vukajlović 6,5 - Krstić 6,5, Marjanović 6, (od 78. Sadiković 6,5), Zličić 6,5, Blagojević 6 - Bastajić 6,5 (od 73. Jovanović Đ. -), Majdevac 7 (od 89. Bojović -)

JAVOR: Manojlović 6 (od 59. Popović 6) - Tojčić 5,5, Pinto 5,5, Skoko 5 (od 56. Šarić 5) - Dolmagić 5,5 (od 73. Ilić -), Milošević 5, Dukure 5 (od 73. Petrović T. -), Marjanović 5,5 - Gojković 6, Eliomar 5 (od 73. Petrović L. -), Stjuart 5

Igrač utakmice: Jovan Marinković (Napredak) 7

MOZZART BET SUPERLIGA SRBIJE, 28. KOLO

Utorak

Novi Pazar - TSC 3:4 (2:2)

/Ljajić 11, 15p, 90+4 - Pantović 9, Ćirković 24, Milosavljević 51, 55/

Vojvodina - Čukarički 1:1 (1:1)

/Ivanović 16 - Miladinović 25/

Železničar - Radnik 3:1 (3:1)

/Romanić 33 i 41, Pavlov 36 - Romanić 4/

Sreda

Mladost - Radnički 2:0 (1:0)

/Veličković 12, Udovičić 50/

Voždovac - Partizan 2:3 (0:1)

/Nešković 57p, Flemings 80 - Baždar 39, Filipović 75, Stojković 92/

Spartak ŽK - Radnički Niš 1:2 (0:1)

/Jamkam 67ag - Dele 17, Cvetković 84/

Crvena zvezda - IMT 2:0 (1:0)

/Šljivić 4, Rodić 48/

Četvrtak

Napredak - Javor 3:0 (1:0)

/Marinković 48, Majdevac 68, Sadiković 90/



tagovi

Mozzart Bet SuperligaJavorNapredak KruševacJovan MarinkovićAndrija MajdevacDamir SadikovićVladimir Gaćinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara