Džoel Matip (Foto: ©AFP)
Džoel Matip (Foto: ©AFP)

Nesvakidašnje: Žoel Matip igrač meseca u Premijer ligi

Vreme čitanja: 2min | pet. 11.03.22. | 15:23

Tek četvrti put u poslednjih devet godina jedan defanzivac odnosi nagradu u elitnom rangu engleskog fudbala

Oduvek je u fudbalu važilo nepisano pravilo da individualne nagrade, bilo da se radi o Zlatnoj lopti ili pak priznanjima od manjeg značaja, odnose napadači. Luka Modrić, Fabio Kanavaro i pre njih Zinedin Zidan samo su izuzeci koji potvrđuju pravilo. Stoga pomalo iznenađujuće sa Ostrva dolazi vest da je za igrača meseca u Premijer ligi izabran - Žoel Matip.

Daleko od toga da je nezasluženo, štoper Liverpula odigrao je svaki minut na četiri februarske utakmice u prvenstvu, upisao po gol i asistenciju, na tri pomogao Alisonu da sačuva mrežu, a ekipa Jirgena Klopa ostvarila je stopostotan učinak i primakla se na četiri Sitiju na šest bodova zaostatka (mogla bi da prepolovi razliku ukoliko dobije zaostali meč).

Izabrane vesti

Kolika je retkost da nagrada za igrača meseca u Premijer ligi završi u rukama jednog defanzivca govori podatak da je u poslednjih devet godina još samo tri puta pripadala odbrambenim igračima. Zanimljivo, svaki Liverpulovim pojedincima: Trentu Aleksander-Arnoldu dva puta (decembra 2019. i novembra 2021.) i jednom Virdžilu van Dajku (decembra 2018.).

U konkurenciji za najboljeg u februaru su pored Matipa bili još Če Adams i Hari Kejn sa identičnim učinkom (po tri gola i jedna asistencija), Rajan Frejzer (gol i asistencija), Vilfrid Zaha (tri gola) i još jedan defanzivac – Ben Mi.

Nagradu za trenera meseca odneo je Edi Hau, koji je sa Njukaslom u februaru osvojio 10 od maksimalnih 12 bodova i odveo Svrake u sigurnu luku.



tagovi

Žoel Matip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara