Čuba Akpom (©AFP)
Čuba Akpom (©AFP)

Nije često, ali je čudno: Ajaks nije favorit u Enshedeu

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.09.23. | 10:35

Maksimalni Tvente dočekuje Amsterdamerse u derbiju 5. kola Eredivizije

Nema Ajaks mnogo utakmica u domaćem takmičenju na kojima nije favorit, a baš ove nedelje Kopljanike očekuje takav duel. Amsteradamersi idu na noge stopostotnom Tventeu u petom kolu Eredivizije, i neophodna im je pobeda da bi imali priključak vrhu tabele.

O derbiju runde nema debate, jer u nedelju u pola tri (14.30) Tvente, koji je do sada bio maksimalan, dočekuje glavni tim Holandije u poslednjoj deceniji. Ranijih godina Kopljanici su važili za jasnog favorita, ali od prošle sezone ne ide im tako dobro i prolaze kroz krizu. Naprotiv, izazivač iz Enshedea održava stabilan učinak već treću godinu.

Izabrane vesti

Tuksersi su pre ove sezone odlučili da prekinu četvorogodišnju saradnju sa trenerom Ronom Jansom i daju šansu Džozefu Ostingu, koji je dve sezone uspešno vodio RKC. Potonji je imao zadatak da dospe u osnovnu grupu Lige konferencije, što, kao i prethodne sezone, nije uspeo. Poražen je u plej-ofu 1:5 i 0:1 od turskog Fenerbahčea, ali u šampionatu je sasvim druga pesma.

Tvente se odmah na startu obračunao sa novajlijom iz Almerea (4:1), potom je kod kuće savladao još jednog novajliju Zvole (3:1) i uspeo da trijumfuje protiv Volendama (2:0) neposredno pred reprezentativnu pauzu.

14.30: (2,55) Tvente (3,40) Ajaks (2,70)

Ali Osting dobro zna da njegove momke tek sada čeka prvi oštri test.

"Ne možemo ni najmanje da poredimo tri minula protivnika sa Ajaksom. Moramo da se pripremimo na činjenicu da ovog puta nećemo biti dominantni na lopti, moramo da se ubrzamo i da budemo agresivniji u duelima", ocenio je strateg Tventea.

Tim iz Enshedea na kraju prelaznog roka doveo je krilnog igrača Mičela van Bergena iz Remsa, kao i vezistu Karela Ejtinga iz Volendama. Tvente je samo jednom pobedio Ajaks u poslednjih pet međusobnih duela, i to krajem maja ove godine (3:1).

AFC bi želeo da popravi treću poziciju koju je osvojio prethodne godine, zahvaljujući kojoj će igrati "samo" Ligu Evrope. U finalu plej-ofa za glavnu fazu drugorangiranpg kontinentalnog takmičenja Kopljanici su se obračunali sa Ludogorecom, i slavili u Bugarskoj (4:1), a tu radost nije pokvario ni neuspeh u domaćem revanšu (0:1).

U Erediviziju je tim Morisa Stajna ušla pobedom nad novajlijom Heraklesom (4:1), ali je potom iznenađujuće remizirala u Roterdamu sa Ekscelziorom (2:2) i dve nedelje kasnije sa Fortunom Sitard (0:0).

Gosti su tradicionalno bili aktivni u poslednjim danima prelaznog roka. Iz francuskog Meca došao je gruzijski napadač George Mikautadze, iz nemačkog Štutgarta hrvatski defanzivac Borna Sosa i iz Moldea norveški vezista Sivert Mansverk.

Naprotiv, tim su napustili važni plejmejker iz Gane Mohamed Kudus, koji je otišao u Vest Hem za astronomskih 43 miliona evra, kao i Horhe Sančez i Fransisko Konseisao obojica Porto, potom Dejvi Klasen u Inter ili, na primer, Oven Vajndal u Antverpen.

Trener Moris Stajn još ne može da koristi Bergvajna, Kaplana, Van Aksela Dongena ili golmanski dvojac Rulji - Pasver.

"Imamo još čitavu sezonu pred nama i svi verujemo da ćemo ostvariti ciljeve. Već u četvrtak imamo meč protiv Olimpik Marselja, ali trenutno smo fokusirani samo na Tvente i dobro smo svesni šta nas čeka. Moramo da igramo pametno i potrebno je da budemo produktivni", poručio je četrdesetdevetogodišnji Stajn.

EREDIVIZIJA - 5. KOLO

Subota

Fajenord - Herenven 6:1 (3:1)

/Ivanušec 12, Vajfer 16, Pajšao 20, Himenez 60, Minteh 66, Lingr 72 - Olson 25/

Vitese - RKC 0:2 (0:1)

/Oukili 39, Margaret 90/

Fortuna Sitard - Volendam 3:1 (0:1)

/Ozjakup 59, Noslin 66, Halilović 89 - Kuol 41/

PSV - NEC 4:0 (2:0)

/De Jong 37, 49pen, Lang 38, Pepi 89pen/

Herakles - Utreht 1:3 (0:2)

/Nankiši 62 - Romeni 5, Jensen 45, Bakbord 90ag/

Nedelja

12.15: (2,50) Zvole (3,40) Go Ahed (2,80)

14.30: (2,10) Ekscelzior (3,50) Almere Siti (3,40)

14.30: (2,55) Tvente (3,40) Ajaks (2,70)

16.45: (1,55) AZ Alkmar (4,10) Sparta (6,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaAjaksTvente

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara