Novi FIFA eksperiment: Pauza po ugledu na Superboul?!

Vreme čitanja: 2min | sub. 16.10.21. | 10:02

Predlog, što je najzanimljivije, dolazi iz Južne Amerike, a test je već zakazan za 27. novembar

Fudbalska utakmica traje dva puta po 45 minuta, s pauzom od 15 minuta na poluvremenu. Međutim pitanje je koliko dugo će još biti tako. Jer kako najavljuju brojni svetski mediji, specijalni odbor Fife koji se bavi promenama pravila fudbalske igre (IFAB), razmatraće na svom sastanku 27. oktobra predlog iz Južne Amerike da pauza bude produžena sa sadašnjih 15 na 25 minuta.

Prvi čovek Svetske fudbalske organizacije Đani Infantino dobio je pismo predsednika COMNEBOL-a Alehandra Domingeza u kom je navedena njegova želja da test bude izvršen na meču Kopa libertadores (južnoamerički pandan Ligi šampiona) između Palmeirasa i Flamenga koji je na programu 27. novembra.

Izabrane vesti

Ukoliko bi predlog bio usvojen najverovatnije bi počeo da se primenjuje na ostalim međunarodnim mečevima, najpre pod okriljem COMNEBOLA-a, onda i šire.

Podsetimo, neke struje u Fifi su pre 12 godina imale ideju da produže pauzu između poluvremena na 20 minuta, no tada je to ocenjeno kao suviše komercijalan iskorak, pa je odbijeno.

Da li je sada vreme za revoluciju?

Ovakva promena zasnovana je na modelu Superboula, gde su pauze postale kultne i traju značajno duže nego u ligaškom delu NFL sezone. Tokom njih se na terenu pojavljuju najveće zvezde svetske estradne scene i zabavljaju publiku.

Nešto slično pokušao je da implementira Fudbalski savez Nemačke (DFB) u finalu kupa 2017. godine. Tada se na terenu pojavila superzvezda Helena Fišer, međutim najveći broj gledalaca negativno je reagovao. Usledili su zvižduci koji su u potpunosti pokvarili svirku.

Promena dužine trajanja pauze na poluvremenu bila bi samo još jedna u nizu otkako je na čelo Fife došao pomenuti Infantino. U njegovom mandatu Svetsko prvenstvo je prošireno sa 32 na 48 selekcija (od 2026. godine), reformisao je Mundijal za klubove (od 2023. igraće 24 tima iz šest konferderacija), u planu je učestalije održavanje svetskih reprezentativnih šampionata (na dve umesto na četiri godine).

I dok ga je jedni maksimalno podržavaju i hvale što modernizuje i globalizuje fudbal, drugi se prosto pitaju: zašto menjati nešto što je toliko decenija tako dobro funkcionisalo?


tagovi

Đani InfantinoFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara