NOVI JUVE: Ronaldo je devetka! Maks može da ga koristi na tri pozicije

Vreme čitanja: 3min | sre. 11.07.18. | 16:45

Kakve se sve opcije nude treneru italijanskog prvaka posle potpisa najboljeg fudbalera sveta

Na dresu „sedmica“, a na terenu devetka.

Kad je počeo da trči za loptom u rodnom Funšalu bio je krilo, na bočnoj poziciji je uzelteo u lisabonskom Sportingu, dokazao se u Mančester junajtedu, takav stigao u Real, ali protokom godina pomerio se Kristijano Ronaldo sve bliže golu, te je u jesen karijere (p)ostao centarfor. Kao takvog će ga najčešće koristiti Juventus, međutim, s obzirom da se Masimilijano Alegri pozicionirao kao vrsan taktičar i da je Portugalac prilagodljiv različitim formacijama neće znati protivnici šta i kad da očekuju od novog stila igre Stare dame.

Izabrane vesti

Ronaldu najviše odgovara sistem 4-3-3, proveren u pohodu na titule Lige šampiona. Posledično tome, pod Maksovom palicom biće najistureniji napadač – niko više u Italiji nema dilemu da Gonzalo Iguain odlazi, kako bi Juve vratio deo novca uloženog u potpis zvezde prelaznog roka - a da podršku dobije od fudbalerima koji lakše podnose igru po strani. Kao što su, na primer Daglas Kosta ili Mario Mandžukić. Brazilcu je to prirodna pozcija, na njoj dejstvuje u reprezentaciji, igrao ju je i u Bajernu, odlično se snašao i u Torinu, dok je Hrvat umeo i lane da se izvlači na stranu kako bi bio višestruko koristan i u odbrani i u napadu. Uostalom, to smo videli i na Mundijalu.

Ova formacija je najlogičnija, pošto je Ronaldu sigurno namenjena uloga centralnog špica, uz napomenu da bi u tom slučaju izma njega igrali Paolo Dibala i Miralem Pjanić, sa zadatkom da hrane Portugalca loptama kao što su u Realu ranije činili Mesut Ozil ili Luka Modrić. Naravno, po bočnim pozicijama mogu da deluju i Huan Kvadrado, pa i sam Dibala ili Federiko Bernardeski.

Dolaskom Ronalda Juventus je završio najveći deo posla na pijaci, s tim da su mu za formiranje što šireg kadra za napad na Ligu šampiona i odbranu duple krune na domaćoj teritoriji potrebna još dva pojačanja. Centralni vezni (u igri su Adrijen Rabio iz PSŽ-a i Mateo Kovačić, opet iz Reala) i levi bek (najbliži Mateo Darmijan iz Mančester junajteda, ima šanse da dođe i Huan Bernat iz Bajerna, dok će Marselo verovatno ostati san, zasad), međutim, transferi neće uticati na ofanziviji deo tima, predvođen Krsitijanom.

Alegri je lane umeo često da menja formacije, čak i tokom same utakmice – na gostovanju Totenhemu je uvođenjem dva ofanzivna beka Lihtštajnera i Asamoe pritisnuo Poketinov tim i okrenuo meč u svoju korist – a neki put je počinjao s dva napadača. Najčešće su tandem činili Dibala i Iguain, a Ronaldo je spreman i za tu varijantu, pošto je pod palicom Zinedina Zidana naučio kako da sarađuje sa klasičnim špic igračem. U Madridu je sarađivao sa Karimom Benzemom, dok bi mu na novoj adresi partner bio Mario Mandžukić. Možda i Dibala.

Na ovom mestu se nismo bavili svim opcijama u odbrani i veznom redu, usled saznanja da je Masimilijano Alegri znao da igra i sa četvoricom i sa trojcom pozadi, odnosno da koristi razne šeme na sredini (romb, jelka ili kasičan raspored). Zbog mogućih dolazaka levog beka i zadnjeg veznog nisti dleovi tima nisu „zakucani“, ali je jasno da su, makar trenutno, u prednosti Vojčeh Ščensni na golu, novajlija Žoao Kanselo na desnom beku, Medi Benatija i novi kapiten Đorđo Kjelini kao štoperi, odnosno Aleks Sandro levo. Dok ne dođe zamena. A šansi se nadaju Perin među stativama, Kaldara i Barzalji u srcu odbrane, Betankur na sredini, Matuidi...

A u napadu možda najmanje varijanta, no – zlu ne trebalo – jeste opcija po kojoj bi se Kristijano Ronaldo vratio na poziciju krila, takođe u sistemu 4-3-3, a saradnici mu bili Mandžukić (kao najistureniji) i Dibala na suprotnom kraju terena.

Toliko varijanti da rivali mogu samo da čupaju kosu dok smišljaju kako da se odupru sili iz Torina.

GRAFIKE: Predrag DUČIĆ/MOZZART Sport


tagovi

Kristijano RonaldoMasimilijano Alegri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara