(Printscreen)
(Printscreen)

Od polufinala Svetskog prvenstva do preliminarne runde kvalifikacija za LŠ: Soko napada Linfild

Vreme čitanja: 3min | sub. 08.08.20. | 13:43

Šampion Severne Irske favorit u duelu sa Tre Fjorijem iz San Marina, što zbog igračkog kadra, što zbog iskustva na međunarodnoj sceni

Sezona u Ligi šampiona i dalje nije okončana, Evropa još uvek nema novog prvaka, a kvalifikacije za novu već su počele. Preciznije preliminarna runda. Polufinalni mečevi, kao i samo finale, igraće se na stadionu Kolovre u Nionu, u Švajcarskoj, bez revanša, kako bi same kvalifikacije mogle da se odigraju u isplaniranom roku. Pobednik preliminarne runde otići će u prvo kolo kvalifikazija za elitno kontinentalno takmičenje, dok će se preostala tri tima istim putem boriti za mesto u Ligi Evrope. 

U prvom polufinalnom meču sastaju se Tre Fjori iz San Marina i Linfild iz Severne Irske (15.00). I jedni i drugi su prethodne sezone proglašeni šampionima svojih država, nakon što su prvenstva prekinuta zbog pandemije korona virusa. Međutim, Tre Fjori je svoju poslendju takmičarsku utakmicu odigrao pre pet i po meseci, sredinom februara, a Linfild petnaestak dana kasnije. Što se igračkog kadra tiče, šampion San Marina je doveo dvojicu fudbalera, očekivano, bez obeštećenja i čitav njegov sastav procenjuje se na skromnih 475.000 evra.

Izabrane vesti

Vredan pomena je Mario Feri, koji je nedavno stigao u klub. Italijan je vrlo dobro poznat u Italiji, ali ne zbog svog fudbalskog umeća, već zbog incidenta na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine. Feri je tada na polufinalnom meču između Španije i Nemačke “uleteo“ na teren sa natpisom na majici “Kasano u nacionalnom timu – Lipi, rekao sam ti“, čime je iskazao nezadovoljstvo što se Antonio Kasano nije našao među putnicima za takmičenje, ali i zbog eliminacije Italijana još u grupnoj fazi sa Slovačkom, Novim Zelandom i Paragvajem. Feri je potom, godinu dana kasnije, sa majicom Supermena istrčao na Vembli, odnosno meč Barselone i Mančester Junajteda.

Zbog ovih upada, Feri je u domovini zavredneo nadimak Soko i ima status heroja na Čizmi. Feri se čak i sprijateljio sa Kasanom, pokušao da ga nagovori da dođe u redove šampiona San Marina, a prekaljeni napadač još uvek nije odbio poziv.

Zvao sam ga i pitao: ’Anto, zašto ne dođeš u Tre Fjori i pomogneš nam u Ligi šampiona?’ Rekao je da mora da pita suprugu. Nadam se...“, rekao je Feri.

No, da se vratimo današnjem duelu. Sastav Linfilda procenjen je na oko 1.400.000 evra i dodatno je ojačan u ovom prelaznom roku četvoricom fudbalera. Najzvučnije ime stiže iz Škotske. U pitanju je napadač Kristi Manzinga, koji je prethodnu sezonu proveo na pozajmici u Madervelu.

Kada je reč o iskustvu na međunarodnoj sceni, Tre Fjori je tri puta ispadao u prvoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona, prošle sezone u preliminarnoj rundi, dok je u Ligi Evrope jednom dogurao do preliminarne runde, a jednom do prvog kola.

Linfild ima mnogo više uspeha u kvalifikacijama. Mnogo češće je preskakao preliminarnu rundu, a prethodne sezone stigao je najdalje – do poslednje runde, kada je bio nadomak plasmana u Ligu Evrope, ali ga je bez iste ostavio Karabag zbog pravila gola u gostima. Prethodno je šampion Severne Irske izbacio islandski HB Toršavn i Sutjesku. 

U drugom meču, tri sata kasnije (18.00) sastaju se Drita i Inter Eskaldes, šampioni samoproklamovane Republike Kosovo i Andore.

KVALIFIKACIJE ZA LŠ - PRELIMINARNA RUNDA

Subota

15.00: (10,00) Tre Fjori (6,50) Linfild (1,25)

18.00: (1,45) Drita (4,20) Inter Eskaldes (8,00)


tagovi

Liga šampionalinfild

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara