Palmer, Haland, Foden, Edegor, Rajs, Votkins, Isak, Van Dajk (Reuters)
Palmer, Haland, Foden, Edegor, Rajs, Votkins, Isak, Van Dajk (Reuters)

Odabranih osam! Ko je igrač sezone u Premijer ligi?

Vreme čitanja: 5min | čet. 09.05.24. | 15:38

Fil Foden je već postao laureat po izboru sportskih novinara Engleske, hoće li i zvanično postati najbolji igrač engleske elite i koji konkurent je najzreliji da ga ugrozi?

Tri godine zaredom traje dominacija Mančester Sitija Premijer ligom, četiri sezone zaredom Građani daju najboljeg igrača elitnog ranga engleskog fudbala. Kada je 2020. godine Liverpul podigao poslednji "nesitijevski" šampionski pehar igrač sezone bio je Kevin De Brujne, a za njim Ruben Dijaš, pa ponovo Belgijanac, pre nego što je Haland oborivši rekord po broju golova u jednoj sezoni zavredio laskavo priznanje.

Kako stvari stoje, prilično su velike šanse Siti i petu godinu zaredom lansira laureata. Premijer liga je obelodanila imena odabrane osmorice među kojima se krije unikat! Na listi su Sitijevi Fil Foden i Erling Haland, zatim Deklan Rajs i Martin Edegor kao predstavnici Arsenala, te Kol Palmer (Čelsi), Oli Votkis (Aston Vila), Aleksander Isak (Njukasl) i Virdžil Van Dajk (Liverpul).

Izabrane vesti

Utisak - preko 50 odsto konkurenata ima čvrste argumente! Pa da počnemo.

FIL FODEN

Foden je već postao laureat po izboru sportskih novinara Engleske. Sakupio je Stokportski Inijesta 16 golova i osam asistencija i ako Siti dobije Fulam, Totenhem i Vest Hem u poslednje tri utakmice sezone, doprinos reprezentativca Engleske ispostaviće se ključnim za osvajanje četvrte uzastopne titule. Samo jednom ove sezone kada je posigao gol, Siti nije pobedio, a to je bilo početkom decembra 2023. protiv Totenhema u onom ludom remiju 3:3.

ERILING HALAND

Iako je najbolji strelac lige sa 25 golova na 28 utakmica (uz pet asistencija pride), deluje da Foden više zaslužuje nagradu od Halanda. Nije isključeno da Norvežanin i ove sezone brobije brojku od 30 pogodaka, ali prečesto je ove sezone nestajao u najvažnijim utakmicama za Siti. Čak 13 od 25 golova, dakle više od polovine, dao je protiv klubova koji se na dva kola pre kraja nalaze od 13. mesta pa naniže.

DEKLAN RAJS

Jeste plaćen 120.000.000 evra, ali je uz Kola Palmera najbolja kupovina Premijer lige za sezonu 2023/24. Faktor stabilnosti na svim Arsenalovim mečevima ove sezone, šestica i osigurač kada se Tobdžije brane, osmica kada krene juriš na protivnilki gol i u nekoliko navrata apsolutni heroj londonskog kluba, kao u onom meču na Kenilvort Roudu kada je golom u sedmom minutu nadoknade pogodio za rušenje Lutona i Arsenalovu pobedu 4:3. Reprezentativac Engleske je, bez obzira na činjenicu da mu je fokus češće na defanzivi, uspeo da sakupi sedam pogodaka i šest asistencija.

MARTIN EDEGOR

Pristaje mu kapitenska traka Arsenala. Arhitekta i čovek koji se najviše stara da Artetini šabloni ofanzivne igre budu sprovedeni u delo. Kao u komparaciji Foden - Haland, deluje da ipak manje zaslužuje nagradu od klupskog kolege budući da tokom prvog dela sezone ipak nije bio dominantan koliko od početka 2024. godine. Sakupio je Edegor po osam golova i asistencija na 33 utakmice.

OLI VOTKINS

Prva violina Aston Vile u sezoni u kojoj će ovaj klub gotovo izvesno obezbediti prvi plasman u Ligu šampiona! Osim što je postigao 19 golova, bio je smrt za londonske predstavnike velike šestorke Arsenal, Česli i Totenhem, a u jedinoj utakmici koju je preskočio ove sezone, Vila je doživela brodolom na Etihadu (4:1). Osim što je četvrti strelac lige posle Halanda (25), Palmera (21) i Isaka (20), reprezentativac Engleske je sa 12 spakovanih pogodaka i najbolji asistent Premijer lige i dva kola pre kraja slovi za momka koji je učestvovao u najviše poogodaka jednog tima ove sezone. Ako nas pitate, kvalitetan MVP materijal.

KOL PALMER

Otkrovenje sezone u Premijer ligi i momak bez kojeg bi Čelsi ne samo teško konkurisao za Evropu, već možda bio prilično duboko u donjem delu tabele. Lakoćom dece rođene po siromašnim krajevima Brazila i Argentine, prosipao je južnoameričku magiju diljem Ostrva i sakupivši 21 gol i devet asistencija na 30 nastupa. Kada mu broj odigranih minuta podelimo sa zbirom golova i asistencija, dobijamo da je Palmer učestvovao u ligaškim golovima Čelsija na svakih 78 minuta! Spočitavaju mu da je čak devet pogodaka sakupio sa bele tačke, ali pitanje je da li bi druge Čelsijeve junoše pogodile u debeloj nadoknadi protiv Sitija za 4:4 na Stamford Bridžu ili ukralo pobedu Junajtedu u Londonu golovima u 99. i 101. minutu.

ALEKSANDER ISAK

Treći strelac lige i udarna igla Njukasla. Taman kada je hvatao zalet, kočile bi ga povrede prepone, ali je i pored šest propuštenih mečeva zbog pomenutog problema uspeo da sakupi 20 pogodaka. Na nešto jače od 2.000 odigranih minuta, pogađao je mreže rivala na svakih stotinak. Šanse da će biti MVP nisu mu baš naklonjene, ali ne treba zaboraviti da je na poslednjih devet utakmica Njukasla postigao 10 pogodaka, te da je pomogao Svrakama da osvoje 19 od mogućih 27 bodova i u samom finišu sezone steknu lepu poziciju za mesto u Evropi.

VIRDŽIL VAN DAJK

Nakon što je Liverpul ispao iz šampionske trke, a imajući u vidu da i Arsenal i Siti imaju statistički daleko čvršće odbrane od Redsa, malo je verovatno da će Virdžil Van Dajk dobiti nagradu koju je zaslužio i osvojio 2019. godine. Holanđanin jeste bio i ostao stub odbrane velikana sa Enfilda, jeste odbranio Liverpul na Etihadu i Enflid od Sitija (oba puta po 1:1), a pride postigao i namestio po dva gola, ali u ovako paklenoj konkurenciji šanse su mu minimalne. Svakako, velika stvar što je jedini defanzivac među odabranima, mada su po tom kriterijumu konkurenti mogli da budu Arsenalovi Gabrijel ili Vilijem Saliba.


tagovi

Fil FodenKol PalmerErling HalandDeklan RajsMartin EdegorAleksander IsakVirdžil van DajkOli Votkins

Obaveštavaj me

Arsenal
Čelsi
Man. Siti
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara