Moderno zdanje u Bačkoj Topoli (© Star sport)
Moderno zdanje u Bačkoj Topoli (© Star sport)

Odškrinuta vrata 21. veka: Poleteo TSC-ov svemirski brod

Vreme čitanja: 2min | pet. 03.09.21. | 16:40

Stadion u Bačkoj Topoli otvoren revijalnom utakmicom, uslovi daleko ispred superligaške realnosti

Na vrata fudbalske Srbije u Bačkoj Topoli je zakucao 21. vek. Zvaničnim otvaranjem stadiona, odnosno centralnog terena Fudbalske akademije TSC-a, domaći fudbal dobio je sportski objekat o kakvom je u našim okvirima bilo moguće sanjati, a superligaš sa severa zemlje, posle dve sezone takmičenja kao „podstanar“, stalni dom.

Fudbalsko zdanje u Bačkoj Topoli, deo Akademije TSC čija je izgradnja počela 2017, otvoreno je ceremonijom koju je uvečala prijateljska utakmicom između TSC-a i Ferencvaroša.

Izabrane vesti

Stadion kapaciteta 4.500 mesta izgrađen po najsavremenijim standardima samo je odškrinuo vrata fudbalske realnosti za kojom većina domaćih klubova kaska, te je praktično i nezamislivo kako će čitav objekat izgledati kad u sklopu njega budu izgrađeni preostali delovi kompleksa koji uključuju hotel, spa centar, teretanu i druge sadržaje.

Iako je organizator najavio da će TSC arena konačan izgled poprimiti tokom naredne godine za kad je projektovan završetak radova, slika sa otvaranja bila je dovoljna da impresionira fudbalske ljubitelje, postavi standarde ostalim rivalima i donese potpuni užitak prsitalicama TSC-a.

 (© Star spo (© Star sport)rt) (© Star spo (© Star sport)rt)
 (© Star sport) (© Star sport)
 (© Star sport) (© Star sport)

Dok se širom superligaške scene još samo govori o novim terenima, rekonstrukciji i koraku kojim bi se makar približilo modernim klubovima na starom kontinentu, TSC je najave pretočio u dela. Iako su već savremeni prilaz stadionu, moderne kapije i natkrivene, udobne, tribine, bili su dovoljni da stadion u Bačkoj Topoli iza sebe ostavi većinu sportskih objekata na domaćoj fudbalskoj sceni, za goste na TSC Areni ni „luksuz“ poput otovrenog internerta, uređenih toaleta i modernog restorana nisu više san. Da utisak bude impresivniji dovoljno je bilo samo zaviriti u prostrani medija centar, konferencijsku salu, svlačionice ili deo u kojem se nalaze medicinska i fizioterapeutska služba.

Procene su da će konačna investicija koštati oko 15.000.000 evra, a tokom planiranja i izgradnje najmodernijeg stadiona u Srbiji, koji je nikao na mestu starog gradskog, vodilo se računa o energetskoj efikasnosti. Investirano je u toplotne pumpe i solarne panele kako bi se umanjila potrošnja spoljne električne energije.

(© Ivan Džodić/Mozzart Sport)(© Ivan Džodić/Mozzart Sport)
(© Ivan Džodić/Mozzart Sport)(© Ivan Džodić/Mozzart Sport)
(© Ivan Džodić/Mozzart Sport)(© Ivan Džodić/Mozzart Sport)
(© Ivan Džodić/Mozzart Sport)(© Ivan Džodić/Mozzart Sport)


(© Ivan Džodić/Mozzart Sport)(© Ivan Džodić/Mozzart Sport)

Impresivni utisak koji odaje novoizgrađeni sportski kompleks doprineo je da u trenu prviremeni dom TSC-a u Senti padne u zaborav i ostane samo simpatična uspomena, a sećanja sa sportskog bojišta na kojem je klub iz Bačke Topole odigrao prve dve superligaške sezone, čak i evropsku premijeru, deo bogate arhive.

Putokaz ostalim klubovima na domaćoj sceni ujedno je doneo surovi sudar sa realnošću s obzirom na to da impresivni stadion, trenutno najmoderniji u Srbiji, u poređenju sa fudbalskim zdanjima većine evropskih rivala naših klubova prethodnih sezona predstavlja verovatno tek prosek. Jedno je ipak sigurno, 3. avgust 2021. ostaće upisan kao svetao dan u srpskoj fudbalskoj arhivi, dok primer TSC-a ostaje uz nadu da će neke nove arene uskoro zameniti odavno potrošene i zastarele domove ostalih superligaša.


tagovi

TSC Bačka TopolaBačka Topolanovi stadionstadion

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara